Candidaţii de sub linie sesizează BEC în urma articolului din „Ziarul de Iaşi”

sâmbătă, 12 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Candidaţii de sub linie sesizează BEC în urma articolului din „Ziarul de Iaşi”

Candidaţi din cele două partide au formulat sesizări către BEC după ce cotidianul nostru a arătat că legea prevede o reprezentare mai mare în Parlament pentru judeţul Iasi.

 

După articolul publicat în ziarul nostru de ieri, în care semnalam că judeţul Iaşi trebuie să aibă, potrivit legii, 13 deputaţi în loc de 12 şi 6 senatori în loc de 5, atât candidaţi PNL, cât şi PSD au formulat sesizări către Biroul Electoral Central privind corectarea acestei omisiuni. Potrivit primelor simulări, la Iaşi, formaţiunea clasată a treia la alegerile din 6 decembrie va avea cei mai mulţi parlamentari. Astfel, dacă USR PLUS ar câştiga doi senatori şi trei deputaţi, PSD va fi reprezentat de un senator şi patru deputaţi, iar PNL, care a avut doar un procent şi jumătate mai puţin, un senator şi trei deputaţi. Practic, la repartizarea mandatelor, după redistribuirea voturilor, ar mai putea prinde al şaselea mandat de senator unul dintre cei doi candidaţi de pe locul 2 pe listele PSD şi PNL, Bogdan Cojocaru, respectiv Liviu Brătescu. Pentru Camera Deputaţilor, candidatul aflat imediat „sub linie” este Liviu Bulgaru. Celalaltă formaţiune care a trecut pragul electoral, Alianţa pentru Unirea Românilor, va fi reprezentată în Parlament de un senator şi doi deputaţi.

Amintim că numărul aleşilor dintr-o circumscripţie electorală (judeţ) este dat de norma de reprezentare, respectiv 73 de mii de locuitori pentru un deputat şi 168 de mii de locuitori pentru un senator. Populaţia după domiciliu în prima zi a anului precedent celui în care au loc alegerile este referinţa la care se raportează cele două norme. În judeţul Iaşi, populaţia după domiciliu era, la 1 ianuarie 2019, de 953.158 de locuitori, potrivit datelor afişate pe pagina de internet a Institutului Naţional de Statistică. Norma de reprezentare este reglementată de Legea 208/2015, privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Etapele redistribuirii, care presupune un algoritm destul de complicat pentru că poate să ajungă inclusiv la negocieri directe între partide, se derulează zilele acestea. Biroul Electoral Central ar putea să corecteze situaţia, mai ales că numărul de mandate din Parlament este dat exclusiv de aceste norme de reprezentare, nefiind fixat prin vreo lege.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii