De Business

Punem punctul pe știi

Care angajați din IT trebuie să se teamă de inteligența artificială?

marți, 16 aprilie 2024, 03:16
6 MIN
 Care angajați din IT trebuie să se teamă de inteligența artificială?

Specialiștii ieșeni sunt de acord că vor fi schimbări majore. „Vor dispărea multe joburi din zona de «code monkeys», oameni care au învăţat chestii de bază și încearcă să copieze ce au mai făcut alţii. În schimb, oamenii care gândesc, o bucată de timp nu vor fi înlocuiți“, spune Marius Ursache, CEO la Qualibro.ai.

„Nu am ajuns încă la nivelul la care programatorii să se teamă că îşi vor pierde joburile din cauza AI, dar se va întâmpla repede la modul în care evoluează lucrurile“, este convins Marius Ursache, CEO-ul companiei ieșene Qualibro.ai, care subliniază: „Inteligența Artificială e de speriat, de multe ori: scrii un cod și asistentul Copilot de la Microsoft îţi completează codul și îţi sugerează următoarele zece linii de cod. Vor dispărea multe joburi din zona asta de code monkeys, oameni care au învăţat chestii de bază de programare și încearcă să copieze ce au mai făcut alţii. În schimb, oamenii care gândesc, o bucată de timp nu vor fi înlocuiți. Cei care vor să înveţe vor rămâne. Ca productivitate te ajută, dar dacă tu gândești prost, codul va fi scris prost. E clar că lucrurile nu vor mai fi cum au fost înainte, schimbarea asta nu se va întâmpla peste noapte, dar se va întâmpla. Problema este să vrei să folosești Inteligența Artificială. Aici va fi foarte multă rezistență și cine va opune rezistență, va pierde“.

Marius Ursache, CEO la Qualibro.ai

„AI-ul stă la baza schimbărilor din toate domeniile. De la recunoașterea vorbirii și recomandările pentru imagistica medicală, la gestionarea îmbunătățită a lanțului de aprovizionare, AI-ul le oferă companiilor puterea de procesare, instrumentele și algoritmii de care au nevoie echipele lor pentru a-și desfășura activitatea“ – se arată pe pagina de internet Nvidia, companie care lansează constant noi soluții care utilizează AI.

Citește aici ediția integrală Ziarul De Business nr.3

În urmă cu trei săptămâni, Nvidia și Novo Nordisk anunțau o colaborare fără precedent în domeniul AI, după semnarea unui acord pentru a dezvolta „cel mai puternic“ super-computer de inteligență artificială care va avea rolul de a descoperi noi medicamente și tratamente. Înainte de sfârșitul anului, acest super-computer ar trebui să fie operațional.

Programatorii buni nu au încă de ce să își facă griji

Tocmai viteza cu care se dezvoltă soluții prin intermediul cărora Inteligența Artificială rezolvă diverse sarcini de complexități diferite ar putea face ca în următorii 10-15 ani să existe suficiente astfel de soluții, încât programatorii să nu mai fie atât de căutați ca acum, a transmis Huang. „Probabil vă amintiți că în ultimii 10 – 15 ani aproape toată lumea care urca pe o scenă ca aceasta v-ar fi spus că este vital ca copiii voștri să învețe știința calculatoarelor. Acum este valabil aproape exact opusul“, a declarat el.

Gabriel Mardarasevici, fondatorul companiei Focality (Iași) crede, ca și Marius Ursache, că „în perioada imediat următoare programatorii buni, care lucrează în domenii avansate de programare, nu vor avea motive serioase de îngrijorare în privința joburilor lor. Creativitatea autentică încă este apanajul oamenilor și cred ca va rămâne așa. Însă joburile de joasă sau chiar medie calificare ar putea să cunoască o ușoară recalibrare“.

Gabriel Mardarasevici, fondatorul companiei Focality

Deocamdată, potrivit ultimului raport de țară în ceea ce priveşte digitalizarea, România are mult de recuperat pentru a atinge măcar nivelul mediu din Uniunea Europeană. Astfel, în Raportul „2030 Digital Decade“ se arată că:

România înregistrează rezultate semnificativ sub media UE în ceea ce privește disponibilitatea serviciilor publice digitale pentru cetățeni (scor 48, față de media UE de 77) și pentru întreprinderi (un scor de 45, față de media UE de 84). Doar 24% din utilizatori online români utilizează în mod activ serviciile de guvernare electronică, față de o medie UE de 74%.

România se situează mult sub media UE atât în ceea ce privește competențele digitale de bază, cât și în ceea ce privește specialiștii IT&C, cu un decalaj deosebit de mare în ceea ce privește cel puțin competențele digitale de bază. Proporția specialiștilor în IT&C în totalul locurilor de muncă este de 2,8%, față de media UE de 4,6 %. Cu toate acestea, proporția absolvenților IT&C din totalul absolvenților este semnificativ mai mare decât media UE (6,9% față de 4.2%).

Digitalizarea întreprinderilor rămâne o provocare majoră în România. Adoptarea tehnologiilor avansate, cum ar fi serviciile de cloud computing, inteligența artificială și big data a fost semnificativ sub media UE (…).

Recomandare: tinerii să își ridice nivelul de expertiză

E drept, mai spune Gabriel Mardarasevici, „există la nivelul marilor jucători din industria IT o preocupare serioasă de înlocuire sau de completare a nevoii de personal, foarte acută în ultimii ani. Pe de altă parte, există, și cred că va mai exista mult timp, o cerere foarte mare de specialiști autentici. Dacă ar fi să fac o recomandare tinerilor ce lucrează în domeniu, ar fi aceea de a face tot posibilul să își ridice nivelul expertizei, să fie foarte deschiși și să facă efort serios în această privință. Azi probabil că nu sunt manifestări concrete și consistente ale înlocuirii programatorilor, ci doar experimente, dar dacă aceste experiențe reușesc, vom vedea o adopție foarte rapidă a AI în domeniu. AI poate rezolva rapid criza de resurse umane, are cost predictibil și lucrează non-stop“.

Iar IT-iștii din anumite domenii sunt printre ultimii care ar putea să se teamă că inteligența artificială le va lua curând locul, mai spune fondatorul Focality, referindu-se la domeniul analizei de business IT, la modelarea și programarea de aplicații foarte specializate, sau la IT-iștii care programează funcționalități noi ale unor produse existente sau chiar produse noi. „Însă, pe măsură ce «roboții» devin din ce în ce mai antrenați sau mai informați, vor putea prelua și alte activități, iar lucruri care au fost noi și care au fost deja realizate, AI le poate folosi. Oamenii informați și creativi vor avea mereu avantajul în fața AI, mai mult ei își pot mări productivitatea folosind chiar aceste tehnologii“, mai atrage atenția Mardarasevici.

Opinie împărtășită și în birourile uneia dintre cele mai mari companii din Iași de pe piața de software la comandă, Centric IT Solutions România. Bianca Scutaru, specialist marketing: „Mulţi dintre colegii mei ar spune, cred, că inteligența artificială este un instrument care să ajute programatorii să programeze mai repede, mai eficient, să taie pierderile de timp. Pentru că inteligența artificială tot de programatori este gândită și cred că are niște limitări pe care mintea umană nu le are. Noi vom fi întotdeauna în avantaj. Atitudinea pe care am văzut-o la colegii mei vizavi de acest subiect este că nu trebuie să ne temem de aceste instrumente, ci mai degrabă să le învățăm, să învățăm să le utilizăm cât mai bine în avantajul nostru, să profităm cât mai mult de ele“.

Concluzionând, schimbarea anunțată de CEO-ul Nvidia se va produce, cred reprezentanţii ieșeni ai industriei IT cu care Ziarul de Business a discutat despre acest subiect. România, departe de performanțele altor state, are nevoie de programatori, pentru îndeplinirea obiectivelor în privința digitalizării. Iar inteligența artificială poate fi un instrument util, în mâna programatorilor care sunt dispuși să învețe și să se adapteze la noile soluții generate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Comentarii