Caz rar la Parhon: o femeie a ajuns a doua oară în stare gravă, la spital, cu intoxicaţie de la produse de curăţat

vineri, 16 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Caz rar la Parhon: o femeie a ajuns a doua oară în stare gravă, la spital, cu intoxicaţie de la produse de curăţat

Medicii de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi tratează un caz cu care nu s-au mai întâlnit până în prezent. O femeie de 65 de ani din Vlădeni a venit la spital în stare foarte gravă după ce s-a intoxicat cu o substanţă de dezinfecţie insecticidă. Însă aceeaşi femeie a păţit ceva similar în urmă cu şase ani, la momentul respectiv după ce a folosit o substanţă fungicidă.

 „S-a prezentat în cursul gărzii precedente cu stare generală foarte gravă, dureri musculare, intoleranţă digestivă şi insuficienţă renală severă, care au impus efectuarea şedinţelor de dializă. Este un caz deosebit pentru că aceste fenomene au apărut după ce a făcut curăţenie în casă şi a încercat să folosească într-un mod intensiv o substanţă de dezinfecţie insecticidă; acest insecticid i-a provocat o reacţie care a impus efectuarea dializei”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Medicii atrag atenţia că oamenii trebuie să fie mai precauţi atunci când folosesc tot felul de substanţe toxice în casele lor, pentru dezinfecţie sau deparazitare, mai ales în spaţii închise, neaerisite.

„Din păcate, această pacientă riscă să îşi piardă rinichii definitiv şi să rămână permanent pe dializă. Aceste situaţii sunt relativ frecvente pentru că aceste substanţe sunt la dispoziţia oricăror persoane: este important să putem aerisi încăperea, să nu ne expunem acestor substanţe şi în măsura în care există un episod anterior de alergie sau intoxicaţie care a impus spitalizarea, cu siguranţă evitarea ulterioară este recomandată, pentru că altfel există riscul de complicaţii mult mai grave”, a mai spus conf. dr. Ionuţ Nistor. Conform informaţiilor primite de medici, femeia ar fi dat cu insecticid împotriva moliilor într-o casă în care nu locuia în mod curent. 

Comentarii