Consilierul Timofciuc a acceptat nominalizarea ca viceprimar. „Nu am luat această decizie din dragoste pentru primarul Chirica”

joi, 21 decembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Consilierul Timofciuc a acceptat nominalizarea ca viceprimar. „Nu am luat această decizie din dragoste pentru primarul Chirica”

Consilierul local Răzvan Timofciuc a confirmat negocierile cu PNL pentru ocuparea funcţiei vacante de viceprimar. Nominalizarea lui ar urma să fie făcută la şedinţa de astăzi. Însă, nu este exclus ca, la plen, să apară unele surprize.

Într-o declaraţie acordată ZDI, Timofciuc şi-a motivat decizia de a se alătura majorităţii constituite în jurul PNL şi a primarului Mihai Chirica. Consilierul local ne-a furnizat declaraţia pe WhatsApp, în condiţiile în care ZDI i-a solicitat încă de marţi dimineaţă un punct de vedere pe temă.

„Nu am luat această decizie din dragoste pentru primarul Chirica, precum, sunt convins, nici d-lui şi o parte dintre consilierii locali nu au agreat-o din dragoste faţă de mine. Dar a contat mai mult interesul public şi faptul că pot aduce în Primărie mai multă transparenţă şi pot promova investiţii pe zona de educaţie, mediu sau urbanism de care ieşenii au nevoie. Primăria nu este a cuiva pe persoană fizică, este a ieşenilor”, a comentat Răzvan Timofciuc.

El a fost membru al PNL până în anul 2020, atunci când a plecat din acest partid ca o formă de protest în urma intrării lui Mihai Chirica în rândul liberalilor. Acum, dacă nu vor fi probleme cu votul din plen, Timofciuc va sta în prezidiu, la stânga primarului.

Din punct de vedere politic, Timofciuc este, în prezent, neafiliat: recent, el a fost exclus din USR, după ce a intrat în conflict cu conducerea locală a acestui partid. În declaraţia acordată ZDI, consilierul local a precizat că propunerea pentru a ocupa funcţia de viceprimar a venit după momentul excluderii din USR, partid în care a activat imediat după plecarea din PNL.

„Aşa cum USR are viceprimar la Miroslava, sub primar PNL, sau la Sector 3, sub Negoiţă, primar PSD, aşa ar fi putut avea şi la Iaşi. Însă pe actuala conducere o interesează mai mult conservarea puterii, epurarea celor pe care îi consideră incomozi în interiorul partidului decât reprezentarea cetăţenilor şi a votului dat de aceştia pentru a produce reforme”, a mai spus Răzvan Timofciuc.

Totuşi, în perioada mai 2021 – octombrie 2023, Primăria Iaşi a avut, teoretic, viceprimar de la USR: Cezar Baciu a putut să ocupe această funcţie în condiţiile în care a devenit consilier local candidând pe lista USR – abia după ce a fost „racolat” de PNL, Baciu a fost exclus din USR şi, pe perioada cât a fost viceprimar, s-a aflat în proces cu fostul partid, proces pe care, în cele din urmă, l-a pierdut. Acum, diferenţa este că Timofciuc ar putea să devină viceprimar după momentul excluderii din USR, şi nu înainte de o astfel de decizie. La fel ca în cazul Baciu, Timofciuc va ataca în instanţă decizia de excludere.

În ceea ce priveşte proiectele pe care consilierul local vrea să le susţină dacă va ajunge viceprimar, el a precizat că iniţiativele sunt în legătură cu atribuţiile aferente funcţie dorite, astfel încât să aibă „pârghiile pentru a mişca rapid lucrurile”. Consilierul a dat ca exemplu proiecte din domenii precum educaţie, spaţii verzi şi eficientizarea activităţii de urbanism din cadrul municipalităţii.

„Sunt proiecte pe care le-am susţinut în ultimii ani în Consiliu, cum ar fi construirea de noi săli de sport la cele 15 şcoli care nu au o astfel de facilitate, acolo unde este teren disponibil, construirea de noi şcoli şi spaţii şcolare unde elevii învaţă în două schimburi, construirea de noi creşe şi extinderea actualelor pentru ca nicio tânără familie să nu mai rămână fără loc la creşa publică. Voi folosi această oportunitate pentru a continua munca în interesul ieşenilor”, a mai spus Răzvan Timofciuc.

Votul pentru alegerea unui nou viceprimar este secret. Consilierii PSD şi USR au anunţat deja intenţia de a nu participa la vot, ceea ce înseamnă că ar urma să voteze doar consilierii PNL (11), PMP (2) şi Timofciuc (el are drept de vot, chiar dacă va fi nominalizat), ceea ce înseamnă 14 voturi, cu unul mai mult decât necesar.

În schimb, nu sunt excluse şi unele surprize, în contextul problemelor cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) ale lui Timofciuc, precum şi în condiţiile în care acesta a fost sancţionat, vara trecută, de către colegii săi din plen în urma raportului ANI.

Dacă va fi desemnat viceprimar, Răzvan Timofciuc îi va răsplăti pe liberali cu asigurarea majorităţii constituite în jurul primarului Chirica până la alegerile locale din septembrie anul viitor.

Liberalii au nevoie de acest vot „de aur”: ieri, instanţa a validat mandatele consilierilor supleanţi ai USR (Gabriela Cojocaru şi Mădălina Popescu), care îi vor înlocui pe doi consilieri demisionari. Decizia nu este definitivă, astfel că noii consilieri vor putea depune jurământul la începutul anului viitor. După acel moment, componenţa CL va reveni la 27 de consilieri în funcţie, ceea ce determina ca majoritatea în plen să fie din nou asigurată cu 14 voturi.

Comentarii