Prima sentinţă în dosarul cumplitului accident din faţa UMF. Starea în care se află mama victimei i-a cutremurat şi pe judecători
În urma sentintei, ramâne la fel de intensa durerea mamei care a trebuit sa-si îng (...)
citeste totsambata, 25.03.2023
Construcţia autostrăzii Bacău – Paşcani presupune demolarea unei porţiuni din centura „oraşului lui Bacovia”. Această acţiune nu este determinată de o eroare de proiectare, fiind un cost asumat încă de la început. Demolarea va afecta circa 9.000 mp de carosabil, bariere metalice, elemente de susţinere, fundaţii, un podeţ, rigole şi elemente de semnalizare. Intervenţia este necesară pentru conectarea autostrăzii Bacău – Paşcani la centura Bacăului, variantă ocolitoare care este realizată, parţial, tot în regim de autostradă.
Legătura dintre cele două drumuri va fi făcută printr-un nod rutier, iar execuţia acestuia presupune demolările amintite, carosabilul afectat fiind actualul racord al centurii Bacău la drumul naţional. „Având în vedere faptul că acest nod rutier se va executa după ce varianta de ocolire va fi dată în exploatare, vor fi necesare lucrări de demolare parţiale a variantei de ocolire Bacău în zona km 0 a autostrăzii Bacău – Paşcani”, se precizează în documentaţia tehnică a proiectului, consultată de Ziarul de Iaşi.
Execuţia nodului rutier va fi făcută în trei faze de construcţie, astfel încât circulaţia pe centura Bacăului să nu fie afectată „radical”. În primă fază, vor fi realizate o bretea, drumuri laterale de întreţinere, lucrări de drenaj, o structură peste autostrada Bacău – Paşcani şi extinderea platformei existente a centurii Bacăului. „În această fază de execuţie, se păstrează tranzitul vehiculelor prin varianta de ocolire Bacău, acesta fiind deviat uşor în direcţia sud-vest pentru execuţia lucrărilor de extindere a platformei pe partea dreaptă. Devierea traficului se va realiza prin benzi de circulaţie reduse, de 3 metri”, se arată în proiectul tehnic.
Demolările sunt necesare pentru realizarea racordării viitoarei autostrăzi, iar lucrările vor fi executate în zona de legătură a celor doua infrastructuri rutiere (centura și A7), respectiv pe breteaua 3 a nodului rutier Bacău Nord
Demolarea parţială a centurii va fi executată în faza a doua de construire a nodului, şi doar după executarea „bretelei 3 din Bretea Bacău Nord”. „În această sub-fază, traficul de vehicule provenite din varianta de ocolire Bacău pe direcţia sud-vest se realizează din Ramificaţia 1 la breteaua deja construită şi traficul pe sensul vest-sud se efectuează prin banda de circulaţia stânga a variantei de ocolire Bacău, extinsă în faza anterioară. În sub-faza 2B se procedează la demolarea extinderii realizate în varianta de ocolire Bacău”, potrivit documentaţiei. Demolările vor afecta 9.000 mp de parte carosabilă („pe întreaga grosime”), 1.720 metri liniari de bariere metalice (inclusiv elemente de susţinere şi fundaţii), 3 metri cubi de beton armat la un podeţ prefabricat existent, 10 bucăţi de semnalizare şi 1.290 metri liniari de rigole. În ultima fază de construcţie a nodului, vor fi realizate lucrările lipsă pe tronsonul de autostradă pe legătura dintre cele două drumuri, iar partea carosabilă va fi amenajată în două etape, astfel încât traficul să fie restricţionat doar parţial.
„În cadrul celor 77 km de autostradă de la Bacău la Paşcani necesari a fi construiţi pentru a asigura conectarea la profil de autostradă cu Varianta de Ocolire Bacău, va fi nevoie şi de o serie de lucrări de demolare punctuale. Mai concret în zona km 0 al autostrăzii Bacău-Paşcani pentru a racorda şi avea continuitate cu Varianta de Ocolire Bacău la profil de autostradă, partea carosabilă existentă din zona nordică a centurii Bacău (racordul V.O. Bacău la profil de drum naţional cu D.N. 2) va fi demolată parţial pentru a permite conectarea şi amenajarea corespunzătoare între cele două sectoare de autostrăzi. E de menţionat faptul că autostrada Bacău-Paşcani nu implică demolarea de clădiri şi construcţii rezidenţiale”, a comentat activistul Adrian Covăsnianu, de la „Moldova vrea autostradă” şi fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Execuţia tronsonului Bacău – Paşcani înseamnă şi construirea primilor 30 km de autostradă în judeţul Iaşi, între Mirceşti şi Paşcani. Contractele pentru întreg tronsonul au fost semnate în luna februarie 2023, iar constructorul desemnat este grupul de firme UMB, condus de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Grupul lucrează pe cea mai mare parte a autostrăzii A7 (Ploieşti – Paşcani), respectiv între Buzău şi Paşcani (peste 255 km).
Costurile pentru construirea sectorului Bacău – Paşcani se ridică la 4,6 miliarde lei, iar, în prezent, este aşteptat ordinul de începere a lucrărilor. În context, amintim că pe acest tronson va fi realizat şi cel mai spectaculos nod rutier din ţară, la sud de Paşcani: un nod de tip „turbion” pentru a asigura conectarea autostrăzilor A7 şi A8, în condiţiile în care va acoperi o zonă de peste 220 hectare şi va avea 8 bretele şi 12 pasaje.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cât durează recuperarea banilor pentru polițele RCA de la Euroins
Ei sunt cei mai ”tari” polițiști din Iași. Sunt câștigătorii a patru categorii
FOTO Exact asta lipsea polițiștilor: un camion. Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”
FOTO Primarul din Bistrița și-a scos sutele de angajați la curățarea orașului de gunoaie
Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!
Amical de fotbal cu Botoşani şi un soi de antrenament oficial pentru handbaliste
Se caută un şef pentru Şcoala de Arte, faimoasă pentru concursurile trucate
Biciclist pus să plătească reparaţii de 11.657 de lei după un impact cu o maşină
Procese pentru poluare: ApaVital refuză să plătească 2 lei şi 13 bani către ABA Prut-Bârlad
Conferinţă pe teme de digitalizare organizată de Universitatea Tehnică
Podul peste Bahlui, dintre Leţcani şi Dumeşti, refăcut cu 4,5 milioane de lei
Accident cu victimă în capătul Iaşului. O maşină s-a răsturnat - FOTO/VIDEO
Un nou accident mortal la Iaşi: Impact violent între două maşini şi o căruţă
Donald Trump ameninţă cu “moarte şi distrugere” dacă este condamnat
Copil de 9 ani, atacat de câinele unei vecine pe o stradă din inima capitalei
Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", va fi eliberat din închisoare
Şase persoane, arestate preventiv în cazul de trafic de droguri din Bacău
ONU acuză Ucraina şi Rusia că au ucis zeci de prizonieri de război
Japoneza Kaori Sakamoto a câştigat din nou titlul mondial la patinaj artistic
Cum poţi curăţa cana electrica? Ce trucuri folosesc gospodinele?
Starul Tom Brady a devenit acţionarul campioanei en-titre din WNBA
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar, pe o piaţă fragilizată de către bănci
Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
VIDEO Patinaj artistic: Moment în premieră în proba de perechi de la Campionatul Mondial
Nicolae GRECURevin tricolorii, oameni buni!Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text. |
Eugen MUNTEANUEufemismele (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUHitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială |
prof. dr. Gheorghe POPASă ne bucurăm! |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.