Cunoscută avocată din Vaslui, condamnată la puşcărie la Iaşi. A lovit un om cu maşina, dar s-a întors după oglindă nu după victimă

luni, 09 octombrie 2023, 01:50
4 MIN
 Cunoscută avocată din Vaslui, condamnată la puşcărie la Iaşi. A lovit un om cu maşina, dar s-a întors după oglindă nu după victimă

Păcatele tinereţii o aduc pe o avocată în spatele gratiilor. Ea a fost trimisă în judecată pentru lovire sau alte violenţe, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului. Ar fi putut scăpa nepedepsită decât măcar rămânea la locul accidentului provocat. Chiar condamnată, ar fi rămas în libertate dacă în urmă cu 7 ani nu ar fi ajutat un deţinut să primească telefoane şi alcool în penitenciar.

 

Problemele Mihaelei Scafaru cu legea au început în 2015, când un deţinut, Florin Rotariu, i-a promis unui agent din penitenciarul Iaşi 1.000 de euro pentru ca acesta să permită introducerea ilicită în unitate a patru telefoane Nokia C5 şi a unei cantităţi de whisky. Avocata Scafaru a procurat de la mama sa 1.000 de euro şi a cumpărat patru telefoane mobile şi un încărcător Samsung care au fost ascunse într-o pâine, patru telefoane Nokia C5 care au fost ascunse într-un borcan şi 1,5 litri de whisky, disimilată într-o sticlă de plastic. Agentul din penitenciar colabora însă cu DNA, aşa că Scafaru şi deţinutul au fost trimişi în judecată pentru dare de mită şi introducerea de telefoane mobile în penitenciar. Avocata a fost condamnată la 2 ani şi 4 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării.

Avocata, acuzată că a lovit o femeie la Negreşti

În august 2017, avocata a fost implicată într-un scandal petrecut în oraşul Negreşti din Vaslui, Scafaru fiind acuzată că ar fi lovit o altă femeie. După câteva luni, în ianuarie 2018, ea a acroşat cu oglinda autoturismului pe care îl conducea, un bărbat aflat sub influenţa alcoolului, care mergea pe mijlocul drumului. Femeia nu a oprit imediat, dar s-a întors ulterior la locul accidentului. În urma impactului, oglinda maşinii se rupsese, iar ea s-a întors să o caute. În decembrie 2020, Scafaru a fost trimisă din nou în judecată pentru lovire sau alte violenţe, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului într-un singur dosar, deşi era vorba de două incidente distincte.

În faţa instanţei, avocata a respins acuzaţia de lovire, afirmând că, dimpotrivă, ea fusese cea agresată. Nu a negat acuzaţia de vătămare corporală din culpă, dar a insistat că nu ar fi existat o plângere prealabilă din partea bărbatului rănit.

Pentru prima acuzaţie, termenul de prescripţie a răspunderii penale s-a împlinit la sfârşitul lui august 2022, iar instanţa ar fi trebuit să constate încetarea procesului. Avocata a cerut însă continuarea acestuia, pentru a-şi demonstra nevinovăţia. Prin prelungirea procesului, ea se putea apropia tot mai mult de termenul de prescripţie a răspunderii pentru părăsirea locului accidentului. În cazul acestei infracţiuni, termenul de prescripţie este de 8 ani. Scafaru ar fi trebuit însă să prelungească procesul pentru cele trei fapte până în ianuarie 2026, pentru a scăpa de condamnare.

Acest scenariu nu s-a putut însă împlini. Magistraţii Curţii de Apel au considerat-o pe Scafaru vinovată pentru lovire, chiar dacă au apreciat că şi cealaltă femeie ar putea fi parţial responsabilă de conflict. Oricum, gradul de vinovăţie nu mai conta, întrucât răspunderea penală se prescrisese.

„Nu mi-am dat seama că am lovit pe cineva”

În privinţa acuzaţiei de vătămare corporală din culpă, avocata a afirmat că nu şi-a dat seama că lovise pe cineva, pe moment crezând că acroşase un câine. Ea a pus sub semnul întrebării plângerea făcută de victima accidentului, apreciind că declaraţia a fost scrisă de un poliţist care l-a pus pe cel accidentat să semneze. Unul dintre martorii chemaţi în instanţă a declarat că accidentatul era încă prea beat a doua zi pentru a fi în stare să dea o declaraţie coerentă. Judecătorii nu au fost de acord cu această interpretare, dar au dispus oricum încetarea procesului şi pentru această acuzaţie, întrucât şi în cazul acesteia, răspunderea penală se prescrisese.

Acuzaţia de părăsire a locului accidentului era cea mai greu de combătut de către inculpată. Magistraţii Curţii de Apel au plecat de la prezumţia de nevinovăţie, dar probele existente au contrazis-o. „Prezumţia de nevinovăţie ce trebuie recunoscută inculpatei impune a se porni de la presupunerea că inculpata nu a observat pietonul aflat în stare de ebrietate până la momentul impactului, aceasta fiind varianta faptică cea mai favorabilă inculpatei şi care, în caz de dubiu, primează”, au explicat judecătorii. Doar că în imaginile suprinse de camerele video din zonă se observă că, la cel mult o secundă după impact s-au aprins stopurile de frână ale maşinii. Pentru magistraţi a fost astfel clar că Scafaru a realizat că a lovit ceva cu partea stângă a autoturismului şi a frânat reflex, după care însă şi-a continuat deplasarea. Declaraţiile contradictorii ale şoferiţei cu privire la momentul în care întorsese maşina, ba după doar 150 metri, ba după 2-3 km, i-au convins pe judecători de nesinceritatea sa.

Scafaru a fost condamnată la 1 an şi 4 luni de închisoare, minimul posibil conform Codului Penal. Pedeapsa se va adăuga însă celei primite în 2016, rezultând o condamnare finală la 3 ani şi 8 luni de închisoare. De asemenea, magistraţii Curţii de Apel i-au interzis avocatei să mai conducă timp de trei ani după liberare. Sentinţa nu este definitivă, Scafaru având drept de apel în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

 

Comentarii