Dedesubturile dosarului penal al fostului vice. Cum şi-a favorizat socrii? “Familia lui prospera”

joi, 25 august 2022, 01:50
4 MIN
 Dedesubturile dosarului penal al fostului vice. Cum şi-a favorizat socrii? “Familia lui prospera”

Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu va fi cercetat penal pentru că şi-ar fi favorizat socrii. Ancheta a fost demarată de Parchetul de pe lângă Curtea Supremă în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). 

Aceeaşi agenţie a identificat şi o situaţie de conflict de interese în care s-ar fi aflat fostul viceprimar. Un alt incident de integritate a fost comunicat ieri de către ANI în cazul unei consiliere locale din Hârlău: a votat în plen componenţa unei comisii de evaluare, comisie care, ulterior, a desemnat-o director adjunct la o şcoală din oraş.

 

Acuzele ANI în cazul fostului viceprimar

 

Potrivit ANI, în dosar este vorba despre un contract de închiriere încheiat în septembrie 2015 de către firma New Bauen Bild SRL cu Primăria Iaşi: societatea închiriase, în urma unei licitaţii, un punct termic de 60 mp din Tătăraşi pentru o patiserie. În vara anului 2016, Harabagiu a devenit viceprimar, iar, din această poziţie, a semnat trei acte adiţionale pentru prelungirea contractului: două în 2018 (în ianuarie şi decembrie) şi unul în 2020. Problema fostului viceprimar este că la societate lucrau ca vânzători socrii lui, iar de declaraţiile şi raportările financiare ale firmei la ANAF se ocupa soţia lui, fără ca ea să fi obţinut venituri în urma acestei activităţi, conform ANI.

Socrii se angajaseră la firmă înainte ca Harabagiu să devină viceprimar: soacra în 2015 (şi până în prezent), iar socrul în primăvara anului 2016 (până în 2019). În perioada în care Harabagiu a semnat actele adiţionale, socrii lui au încasat drepturi salariale de la firmă, lucru care a determinat ANI să constate incidentul de integritate (conflict de interese). În cazul celor două acte adiţionale din 2018, fapta s-a prescris, dar a rămas de actualitate răspunderea pentru actul din 2020. În acelaşi timp, ANI a decis sesizarea Parchetului în cazul tuturor celor trei acte adiţionale pentru „indicii cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane” întrucât fostul viceprimar „a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru afinii săi de gradul I” (socrii).

 

Cum răspunde Harabagiu

 

„Este absurd ca unui funcţionar public să-i fie cerut să verifice toţi angajaţii firmelor care au raporturi contractuale cu instituţiile publice. Este un precedent periculos, unic până acum în România, ca Agenţia de Integritate să stabilească că un venit salarial reprezintă un folos patrimonial injust. Eu ştiam că dreptul la muncă în România este garantat de Constituţie şi apărat de Codul Muncii. Nu am greşit cu nimic şi sunt convins ca instanţele de judecată vor analiza cu obiectivitate această situaţie creată artificial de interpretările unui inspector de integritate rău intentionat”, a comentat Gabriel Harabagiu.

La nivelul Primăriei a devenit o tradiţie ca diverse contracte de închiriere să fie prelungite anual, cu toate că inclusiv Consiliul Concurenţei a recomandat municipalităţii să stabilească un regulament clar în această privinţă. La momentul semnării actelor adiţionale, fostul viceprimar avea astfel de atribuţii delegate de către primar. Investigaţia ANI în cazul Harabagiu a pornit de la o sesizare făcută de consilierul local Răzvan Timofciuc acum doi ani: consilierul a acuzat faptul că Harabagiu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese întrucât a semnat avizele de amplasare a tonetelor de tip rulotă pentru firma New Bauen Build SRL. „Am sesizat ANI  în ianuarie 2020 pentru că, în timp ce solicitările a sute de ieşeni pentru desfăşurarea unor activităţi comerciale rămâneau fără răspuns sau erau respinse, familia fostului viceprimar Harabagiu prospera tocmai din acest tip de afacere”, a comentat ieri consilierul. Firma New Bauen Build SRL este controlată oficial de alte persoane, dar care ar avea legături cu fostul viceprimar.

 

Cazul de la Hârlău: a desemnat comisia care a evaluat-o

 

Un alt incident de integritate comunicat ieri de ANI a făcut referire la un consilier local PNL din Hârlău. Inspectorii ANI au acuzat-o pe Maria Tereza Rugină că a votat în plen hotărârea privind stabilirea componenţei unei comisii care, ulterior, a evaluat-o pentru o funcţie de director adjunct la o şcoală gimnazială din oraş. „În calitate de consilier local, a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii C.L. al oraşului Hârlău din data de 29 octombrie 2021 privind desemnarea reprezentanţilor C.L. în Comisia de evaluare a probei de interviu pentru concursul de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din oraşul Hârlău, iar ulterior a participat la acest concurs fiind declarată promovată în funcţia de director adjunct”, a arătat ANI. Harabagiu şi Rugină pot contesta în instanţă rapoartele ANI.

Comentarii