Două broşuri dedicate copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate

duminică, 29 mai 2022, 23:04
2 MIN
 Două broşuri dedicate copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate

Astăzi va avea loc lansarea broşurilor „Copiii diasporei – poveşti de succes” şi „Copiii diasporei – material suport pentru profesori”, care au fost elaborate în cadrul proiectului „Academia Părinţilor”, ediţia 2022, sub egida Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE). Copii diasporei-Poveşti de succes este o marcare a experienţelor cumulate de copii care au trecut prin fenomenul migraţiei temporare a părinţilor lor. Evenimentul va avea loc în sediul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională din Iaşi, începând cu ora 13.00.

Cele două broşuri vor putea fi accesate şi în format online, accesând link-ul http://cjrae-iasi.ro. Organizatorii spun că evenimentul organizat este un prilej de dezvoltare a parteneriatelor active la nivelul comunităţii, de facilitare a dialogurilor orientate spre soluţii la problemele educaţionale cu care şcoala ieşeană se confruntă şi de consolidare a comunităţii profesionale a consilierilor şi logopezilor şcolari.

Plecarea părinţilor la muncă în străinătate este un fenomen des întâlnit în societatea românească şi determină schimbări importante în viaţa familiei, copiii fiind provocaţi să se adapteze la noile situaţii. Pentru unii dintre copii, situaţia plecării părinţilor este copleşitoare, fiind necesar suportul familiei extinse, al prietenilor, profesorilor şi al altor persoane semnificative din viaţa lor. Alţi copii reuşesc să gestioneze eficient situaţia, găsind strategii de adaptare, resurse care îi ajută să depăşească obstacolele, activităţi care îi ajută să evolueze din punct de vedere şcolar şi social.

De asemenea, în ultimii ani, se observă situaţia reîntoarcerii copiilor, alături de părinţii lor, din străinătate. Reintegrarea copiilor în sistemul românesc de educaţie este uneori dificilă, fiind necesar sprijin susţinut din partea celor din jur. Astfel că, Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională din Iaşi propune o schimbare a perspectivei de abordare a situaţiei copiilor cu părinţi migranţi sau a copiilor remigranţi, oferindu-le cadrul pentru a-şi prezenta strategiile de adaptare, de relaţionare sau de gestionare eficientă a situaţiei de viaţă. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii