Elevii nevăzatori ieşeni participă la o inedită competiţie de ciclism în tandem

miercuri, 26 septembrie 2018, 10:10
3 MIN
 Elevii nevăzatori ieşeni participă la o inedită competiţie de ciclism în tandem

În intervalul 3-10 august 2018, trei elevi ai Liceului Special Moldova Tîrgu Frumos  însoţiţi de profesorul  de kinetoterapie Alin Pleşcan au participat la o şcoală de vară organizată de Asociaţia sportivă Tandem Arena din Bucureşti.

Locul de desfăşurare a fost Izvorani, la baza sportivă a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, fiind  prima etapă a unui proiect susţinut de Kaufland România, care  se adresează tinerilor cu deficienţe de vedere.  Acest proiect îşi propune 3 obiective majore: achizitionarea a 18 biciclete tandem, distribuirea bicicletelor la şcolile de nevăzători din Tîrgu Frumos, Buzău,  Cluj -Napoca, Arad şi Timişoara şi organizarea unei competiţii naţionale de ciclism în tandem, la Cluj – Napoca, în luna octombrie 2018, urmănd ca în fiecare an această competiţie să se desfăşoare şi în celelalte oraşe unde există licee pentru elevi  nevăzători.

Iată câteva argumente, care, sperăm, că  vor suscita interesul elevilor şi al profesorilor:

1. De-a lungul timpului, starea de dizabilitate a fost prezentată în media ca un subiect cu semnificaţii preponderent emoţionale, ceea ce pe termen mediu şi lung a adus multe deservicii persoanelor cu dizabilităţi în ceea ce priveşte percepţia publicului larg.

2. Iniţiativa aceasta este, din păcate, o premieră absolută în România. Niciodată nu au fost puşi laolaltă tineri cu dizabilităţi şi valizi în vederea practicării unui sport în tandem. Interesant va fi să surprindeţi întregul proces în care aceste două categorii de persoane pornesc de la a se cunoaşte şi vor sfârşi prin a dobândi o serie de abilităţi şi cunoştinţe care le vor permite nu doar practicarea împreună a unui sport, ci mai ales stabilirea unor punţi de comunicare reală, bazată pe cunoaşterea şi acceptarea diferenţelor fireşti care-i unesc şi îi separă în acelaşi timp.

 3. Cu toate că ciclismul în tandem (paraciclismul) este o disciplină paralimpică, nu putem vorbi despre practicarea lui în România. Considerăm că veţi face un serviciu foarte mare persoanelor cu dizabilităţi şi nu doar lor, ajutându-ne să promovăm oportunităţile şi beneficiile practicării sporturilor în echipe mixte (sportivi cu dizabilităţi şi valizi).

4. De-a lungul timpului, sporturile dedicate persoanelor cu dizabilitati nu au beneficiat aproape deloc de expunere media. Aceste competiţii sunt semi-închise şi se desfăşoară într-un anonimat perfect, nebeneficiind nici de aportul suporterilor, nici de cel al expunerii sociale pe care un sportiv le apreciază în mod firesc.

5. Nu în ultimul rând proiectul propune o colaborare pe timp mai indelungat, in vederea realizării unor filme documentare sau a unor materiale, emisiuni, care să contribuie în mod real la depăşirea unor prejudecăţi adânci, specifice ambelor categorii sociale.

Liceul Special MOLDOVA din Tîrgu Frumos a beneficiat, în cadrul proiectului, de trei biciclete tandem şi de echipamentul de protecţie necesar, biciclete pe care acum elevii şi profesorii îndrumători din liceu le utilizează în beneficiul elevilor nevăzători, antrenându-i pentru competiţii şi pentru viaţă !!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii