Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Elevii nevăzatori ieşeni participă la o inedită competiţie de ciclism în tandem

GALERIE
elevi nevazatori
  • elevi nevazatori
- +

În intervalul 3-10 august 2018, trei elevi ai Liceului Special Moldova Tîrgu Frumos  însoţiţi de profesorul  de kinetoterapie Alin Pleşcan au participat la o şcoală de vară organizată de Asociaţia sportivă Tandem Arena din Bucureşti.

Locul de desfăşurare a fost Izvorani, la baza sportivă a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, fiind  prima etapă a unui proiect susţinut de Kaufland România, care  se adresează tinerilor cu deficienţe de vedere.  Acest proiect îşi propune 3 obiective majore: achizitionarea a 18 biciclete tandem, distribuirea bicicletelor la şcolile de nevăzători din Tîrgu Frumos, Buzău,  Cluj -Napoca, Arad şi Timişoara şi organizarea unei competiţii naţionale de ciclism în tandem, la Cluj - Napoca, în luna octombrie 2018, urmănd ca în fiecare an această competiţie să se desfăşoare şi în celelalte oraşe unde există licee pentru elevi  nevăzători.

Iată câteva argumente, care, sperăm, că  vor suscita interesul elevilor şi al profesorilor:

1. De-a lungul timpului, starea de dizabilitate a fost prezentată în media ca un subiect cu semnificaţii preponderent emoţionale, ceea ce pe termen mediu şi lung a adus multe deservicii persoanelor cu dizabilităţi în ceea ce priveşte percepţia publicului larg.

2. Iniţiativa aceasta este, din păcate, o premieră absolută în România. Niciodată nu au fost puşi laolaltă tineri cu dizabilităţi şi valizi în vederea practicării unui sport în tandem. Interesant va fi să surprindeţi întregul proces în care aceste două categorii de persoane pornesc de la a se cunoaşte şi vor sfârşi prin a dobândi o serie de abilităţi şi cunoştinţe care le vor permite nu doar practicarea împreună a unui sport, ci mai ales stabilirea unor punţi de comunicare reală, bazată pe cunoaşterea şi acceptarea diferenţelor fireşti care-i unesc şi îi separă în acelaşi timp.

 3. Cu toate că ciclismul în tandem (paraciclismul) este o disciplină paralimpică, nu putem vorbi despre practicarea lui în România. Considerăm că veţi face un serviciu foarte mare persoanelor cu dizabilităţi şi nu doar lor, ajutându-ne să promovăm oportunităţile şi beneficiile practicării sporturilor în echipe mixte (sportivi cu dizabilităţi şi valizi).

4. De-a lungul timpului, sporturile dedicate persoanelor cu dizabilitati nu au beneficiat aproape deloc de expunere media. Aceste competiţii sunt semi-închise şi se desfăşoară într-un anonimat perfect, nebeneficiind nici de aportul suporterilor, nici de cel al expunerii sociale pe care un sportiv le apreciază în mod firesc.

5. Nu în ultimul rând proiectul propune o colaborare pe timp mai indelungat, in vederea realizării unor filme documentare sau a unor materiale, emisiuni, care să contribuie în mod real la depăşirea unor prejudecăţi adânci, specifice ambelor categorii sociale.

Liceul Special MOLDOVA din Tîrgu Frumos a beneficiat, în cadrul proiectului, de trei biciclete tandem şi de echipamentul de protecţie necesar, biciclete pe care acum elevii şi profesorii îndrumători din liceu le utilizează în beneficiul elevilor nevăzători, antrenându-i pentru competiţii şi pentru viaţă !!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri