Escrocherie incredibilă la Iaşi: închiriau maşini scumpe, care erau dezmembrate şi vândute apoi ca piese. Cum li s-a înfundat?

sâmbătă, 02 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Escrocherie incredibilă la Iaşi: închiriau maşini scumpe, care erau dezmembrate şi vândute apoi ca piese. Cum li s-a înfundat?

Doi ieşeni au pus la cale o escrocherie simplă, eficientă însă doar pe termen scurt. Pentru a câştiga uşor bani, ei s-au gândit să închirieze autoturisme, pentru a le revinde apoi spre a fi dezmembrate. Le-a mers de două ori, dar a treia oară urciorul s-a spart. Escrocii vor ajunge la închisoare, dar nici cumpărătorului de ocazie nu îi va fi prea moale.

Cele trei lovituri puse la cale de George Merenca şi Neculai Pricop au fost organizate în decurs de doar o săptămână, în februarie 2020. Merenca s-a prezentat la o firmă specializată în închirierea de autoturisme, arătându-se interesat de un VW Jetta, pe care l-a luat pe 11 februarie pentru trei zile. În aceeaşi zi, s-a prezentat la firma de dezmembrări auto administrată de Cezar Ilaş. A spus că soţia sa distrusese actele maşinii, aşa că se hotărâse să-l vândă pentru piese de schimb. A obţinut de la Ilaş 19.200 lei.

După trei zile, Merenca l-a contactat pe administratorul altei firme de închirieri auto. I-a trimis pe WhatsApp imagini cu permisul său de conducere şi cartea de identitate, stabilind ca a doua zi să vină după o maşină. S-a şi prezentat, împreună cu Pricop şi au povestit că ar fi venit din Ungaria, ca angajaţi ai unei societăţi care lucra la construirea unei rafinării în Timişoara şi au nevoie de o maşină pentru câteva zile. Au închiriat tot un VW Jetta contra sumei de 28 de euro pe zi, lăsând o garanţie de 1.200 lei. Au luat maşina şi au mers din nou la Ilaş, vânzând-o pentru 16.800 lei.

Cele două înşelăciuni reuşite le-au dat curaj infractorilor. Pe 17 februarie, au închiriat încă o maşină, un VW Passat, tot cu gândul de a-l vinde. Doar că Poliţia se afla deja pe fir. La întâlnirea lui Merenca şi Pricop cu potenţialul client, interesat de cumpărarea maşinii, a participat şi un poliţist în civil. Autoturismul valora aproximativ 17.000 euro, dar preţul de vânzare a fost negociat la 5.000 de euro. Tranzacţia nu a mai avut loc, cei doi fiind reţinuţi. Ulterior, au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune în formă continuată, iar patronul firmei de dezmembrări a fost acuzat de tăinuire.

Dacă magistraţii Judecătoriei au înţeles logica celor doi escroci, deşi ilegală, ei nu au reuşit să priceapă ce îl făcuse pe Ilaş să intre în joc, în condiţiile în care era evident suspect ca aceeaşi doi clienţi să vină cu o a doua maşină la vânzare, după doar câteva zile. „Raportat la situaţia financiară foarte bună a inculpatului, mult peste medie, cu greu poate fi înţeleasă decizia acestuia, de a se implica în tăinuirea acestor bunuri, existenţa sa ori asigurarea minimului necesar pentru a trăi nedepinzând de săvârşirea infracţiunii, cum este cazul în alte situaţii din practică, în care inculpaţii nu au deloc venituri şi trăiesc de pe o zi pe alta”, au spus judecătorii, cu referire la Ilaş.

Merenca a fost condamnat de judecători la 1 an şi 6 luni de închisoare. Pricop nu se afla la prima condamnare, ceea ce i-a atras o pedeapsă totală de 2 ani şi 9 luni de închisoare. Ilaş s-a ales cu o pedeapsă de 8 luni de închisoare, la care s-a adăugat o amendă penală de 40.000 lei. Firma de dezmembrări pe care o administra a fost amendată şi ea, cu 200.000 lei. Cei trei inculpaţi vor avea de plătit în solidar şi daune de 38.400 euro. Sentinţa a fost contestată de Ilaş şi Pricop, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel. La termenul de judecată de ieri, magistraţii au amânat dezbaterile pentru data de 17 ianuarie. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii