Cîţu - pus la zid, Orban - lăudat

Filiala PNL Iaşi fierbe: un deputat demisionează. „Partidul devine un brand politic rău famat”

marți, 16 noiembrie 2021, 03:01
4 MIN
 Filiala PNL Iaşi fierbe: un deputat demisionează. „Partidul devine un brand politic rău famat”

Nemulţumirile vizavi de noua alianţă cu PSD sunt însă mult mai numeroase, inclusiv în rândul primarilor sau altor aleşi locali. Aceştia sunt însă legaţi de mâini şi de picioare; dacă demisionează din partid îşi pierd mandatul.

Un deputat PNL de Iaşi anunţă că va demisiona din partid odată ce va fi oficializată alianţa de guvernare PNL-PSD. Liberalul Alexandru Kocsis este un apropiat al lui Ludovic Orban, fiind susţinut de fostul şef al PNL pentru a obţine mandatul de parlamentar de Iaşi. „Categoric voi demisiona din PNL dacă se va face această alianţă cu PSD”, a declarat ieri Alexandru Kocsis pentru „Ziarul de Iaşi”.

El spune că cel mai mare pericol pentru PNL, odată cu realizarea acestei alianţe, va fi ca liberalii să-şi piardă „nucleul dur al electoratului”. „La modul în care se mişcă astăzi actuala conducere, PNL va deveni un brand politic rău famat, iar oamenilor le va fi jenă, le va fi ruşine să se mai asocieze”, a declarat deputatul liberal.

Un alt susţinător al lui Orban de la Iaşi este deputatul Sorin Năcuţă, din Paşcani, dar acesta nu a răspuns ieri apelurilor telefonice.

„Nucleul dur al electoratului PNL e undeva la 9-11%”

Kocsis este, în prezent, deputat neafiliat, după ce, la sfârşitul lunii octombrie, a părăsit grupul parlamentar al PNL, alături de alţi circa 15 colegi liberali din ţară. El a spus că decizia de a demisiona din partid nu va fi una uşoară, având în vedere că este membru PNL de 13 ani („mai mult decât  Florin Cîţu, Rareş Bogdan şi Nicolae Ciucă la un loc” – Kocsis). „Deciziile acum în PNL se iau într-un grup restrâns, nu se comunică nimic la baza partidului”, a precizat Kocsis.

Liberalul a amintit şi de fosta alianţă a PNL cu PSD de acum 10 ani (USL), moment după care liberalii au pierdut încrederea a unei părţi din propriul electorat. „Cel mai mare pericol este că îi vom dezgusta pe acei oameni care votau tradiţional cu PNL la orice tip de alegeri şi care ne-au tolerat de-a lungul timpului destul de multe greşeli. Iar acest nucleu dur este undeva la 9-11%. Astăzi, acesta este riscul pentru PNL: să-i piardă pe acei oameni. Odată ce ţi-ai pierdut nucleul dur, atunci orice e posibil – PNL va deveni un partid irelevant. Electoratul dur este dispus să-ţi treacă cu vederea greşeli pe care le faci, dar nu este dispus să-ţi treacă cu vederea încălcarea unor principii doctrinare, cum este şi alianţa cu PSD, partid pe care l-ai numit, ani la rândul, duşmanul numărul 1”, a comentat Alexandru Kocsis.

Despre ideea unui proiect politic construit în jurul lui Orban, respectiv un nou partid, Kocsis a spus că au fost discuţii în acest sens dar nu este nimic încă stabilit, nici măcar în ceea ce priveşte denumirea organizaţiei. În schimb, spun surse din PNL, la Iaşi este deja căutat un şef de filială al partidului lui Orban, iar una dintre soluţii ar fi ca acesta să provină din rândul primarilor din judeţ. Aceleaşi surse ne-au declarat că încă nu există poziţionări clare în favoarea unor plecări spre viitorul partid al lui Orban, cel puţin nu în cazul aleşilor locali (primari, consilieri locali etc.) întrucât o demisie atrage şi pierderea funcţiei publice.

În context, amintim că, la Congresul PNL în care Florin Cîţu a fost votat noul preşedinte al partidului, numărul de delegaţi ieşeni care l-au vrut pe Cîţu a fost similar cu cel al liberalilor care l-au votat pe Orban. Nemulţumirile din filială s-au intensificat în ultima perioadă după ce biroul de conducere al PNL Iaşi l-ar fi mandatat pe liderul Alexandru Muraru să voteze la nivel central pentru o alianţă cu USR, nu una cu PSD. În schimb, Muraru ar fi votat pentru alianţa cu PSD, deşi doar cu câteva zile înainte avusese o poziţie publică în favoarea refacerii coaliţiei cu USR. Printre cei care şi-au arătat nemulţumirea în partid se numără în special primari din judeţ, iar unii şi-au exprimat şi public punctul de vedere.

„Sunt liberal autentic, de 23 de ani membru PNL, am trecut prin tot felul de transformări ale partidului. Dar ce văd că se petrece azi mă depăşeşte. Este mai mult decât evident că, prin această mişcare, PNL si-a dezamăgit clar alegătorii”, a declarat, săptămâna trecută, Paul Mursa, primarul din Plugari. El s-a declarat, la rândul lui, dezamăgit de alianţa cu PSD şi a adăugat că este pregătit să vadă partidul „din nou la un 7-9%”.

Şeful PNL Iaşi, Alexandru Muraru, nu a comentat ieri frământările din organizaţia judeţeană.

Comentarii