Firmele primesc subvenţii să angajeze persoane discriminate, dar nu o fac
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Paradoxul de pe piaţa muncii:

Firmele primesc subvenţii să angajeze persoane discriminate, dar nu o fac

GALERIE
angajare
  • angajare
- +

“De două luni de zile am întrebat în stânga şi în dreapta, să văd dacă reuşesc să mă angajez în Iaşi, însă fără succes”, ne-a povestit o persoană de 55 de ani întoarsă din Italia din cauza pandemiei.

Combaterea discriminării pe criterii de vârstă la angajare de pe piaţa muncii din judeţul Iaşi scoate bani grei din conturile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. Ieşenii care fac parte dintr-o categorie vulnerabilă - fie pentru că sunt prea tineri, fie prea în vârstă, reuşesc cu greu să îşi găsească un loc de muncă. AJOFM Iaşi va plăti subvenţii de cel puţin 9,8 milioane de lei (circa 2 milioane de euro) firmelor care anul acesta au încadrat în muncă persoane din categorii defavorizate de vârstă, respectiv persoane peste 50 de ani şi persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 ani, cât şi din rândul şomerilor care mai au 5 ani până la pensie, iar anul 2020 încă nu s-a încheiat.

Fără succes

În ciuda faptului că sunt persoane apte de muncă şi dornice să îşi pună „osul la treabă", ieşenii din aceste categorii arată că se lovesc deseori de refuzurile angajatorilor. „Eu am lucrat mult timp în Italia, am peste 10 ani de străinătate. Din cauza pandemiei mi-am pierdut locul de muncă şi am venit acasă. De două luni de zile am întrebat în stânga şi în dreapta, să văd dacă reuşesc să mă angajez în Iaşi, însă fără succes. Aici s-a ajuns, e mare păcat. Am noroc că am pus ceva bănuţi deoparte, iar de luna viitoare voi pleca din nou, tot în Italia, o rudă m-a ajutat şi mi-a găsit un alt post. Dacă românii nu ne primesc să muncim, uite că străinii ne vor", ne-a spus ieşeanca Elena Matei, în vârstă de 55 de ani.

Spre exemplu, de la începutul anului 2020 şi până în prezent doar 14 persoane care mai au 5 ani până la pensie au fost angajate de firmele din judeţul Iaşi. Potrivit datelor furnizate „Ziarului de Iaşi" de AJOFM Iaşi, au fost înregistraţi deocamdată numai 13 agenţi economici care au solicitat subvenţionarea locului de muncă pentru aceşti oameni pe baza Legii 76/2002 (art. 85), suma plătită fiind de aproximativ 260.000 lei. Subvenţia lunară este în valoare de 2.250 lei, acordată pentru fiecare persoană astfel încadrată.

Subvenţii pentru 280 de firme

Pe lângă aceşti bani, AJOFM Iaşi va plăti de luna viitoare şi subvenţii în valoare totală de 9,6 milioane lei către 280 de firme din judeţul Iaşi care, în perioada iunie 2020 - septembrie 2020, au angajat 406 de oameni din categoriile de vârstă peste 50 de ani şi persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 ani. Statul decontează până la 2.500 lei lunar pentru costurile salariale înregistrate de către angajatori pentru aceşti salariaţi, cât şi a celor care au muncit în străinătate (OUG 92/2020). 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.