Fosta Biserică bizantină Sfântul Mântuitor din Chora de la Istanbul, transformată în moschee şi deschisă musulmanilor

miercuri, 08 mai 2024, 17:56
1 MIN
 Fosta Biserică bizantină Sfântul Mântuitor din Chora de la Istanbul, transformată în moschee şi deschisă musulmanilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sărbătorit la începutul acestei săptămâni – de la distanţă – redeschiderea cultului musulman a fostei Biserici ortodoxe Sfântul Mântuitor din Chora de la Istanbul, închisă de patru ani în vederea transformării acesteia în moschee, relatează AFP.

Şeful statului turc a ordonat în vare lui 2020 ca fost biserică bizantină – transformată în muzeu în urmă cu aproape 80 de ani şi care face parte din Patrimoniul UNESCO – să fie transformată în moschee, la fel ca Bazilica Sfânta Sofia.

Biserica Sfântul Mântuitor din Chora, construită de bizantini în secolul a V-lea, denumită şi Biserica Chora (Kariye, în turcă), a fost transformată în moschee după Cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453, iar apoi în muzeu, după al Doilea Război Mondial.

În afară de istoria sa seculară care rivalizează cu cea Sfintei Sofia, mica Biserică Chora este cunoscută prin mozaicuri magnifice şi fresce care datează din secolul al XIV-lea, inclusiv o compoziţie monumentală a Ultimei Judecăţi.

După al Doilea Război Mondial, edificiul a fost supus unei restaurări îndcelungate realizată de către o echipă de istorici de artă americani şi a fost deschisă publicului în 1958.

Anunţul în 2020 al reconversiei în moschee a provocat temeri cu privire la conservarea mozaicurilor şi frescelor din edificiu. Islamul interzice reprezentări figurative.

Grecia a denunţat atunci ”altă provocare a credincioşilor şi comunităţii internaţionale”.

Comentarii