Fostul prefect Tomaşeschi, 6 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

vineri, 02 noiembrie 2018, 02:50
2 MIN
 Fostul prefect Tomaşeschi, 6 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

Judecătorii ieşeni au pronunţat o soluţie atipică pentru un dosar de mărturie mincinoasă în cazul fostului prefect Dragomir Tomaşeschi. Curtea de Apel Iaşi consideră că avocatul trebuie să meargă la puşcărie pentru jumătate de an, găsindu-l pe acesta vinovat după un proces care a durat în jur de un an. Tot 6 luni de închisoare cu executare a primit în acest dosar şi Constantin Avădanei, condamnat şi el tot pentru mărturie mincinoasă. Avădanei execută în prezent o pedeapsă de 11 ani de închisoare. „Îmi susţin nevinovăţia. Nu am auzit cuvintele respective. Voi face apel pentru a ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României”, ne-a declarat Tomaşeschi, care a fost obligat, potrivit sentinţei, să achite şi cheltuielile judiciare de 2.600 de lei.

Fost prefect al Iaşului în perioada 2009 – 2012, Tomaşeschi a fost trimis în judecată în 2017, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Potrivit procurorilor, faptele de mărturie mincinoasă ar fi fost comise în datele de 28 aprilie şi 26 mai 2014, atunci când Tomaşeschi şi Avădanei au fost audiaţi în calitate de martor într-un dosar penal ce îl viza pe interlopul Gheorghe Clapon, fugit în prezent din ţară după ce a fost condamnat în mai multe dosare.

„Incul­paţii au susţinut în calitate de martor, în mod nereal, că poliţiştii din escortă l-au agresat fizic şi verbal, la intrarea în cadrul Tribunalului Iaşi, pe inculpatul Clapon Gheorghe, aflat în stare de arest preventiv, iar persoana privată de libertate, deşi a fost agresată, nu a adus ameninţări organelor de poli­ţie”, au precizat procurorii. Aceş­tia au mai arătat că declaraţiile ce ar fi fost date de Tomaşeschi şi Avădanei ar fi în contradicţie cu declaraţiile altor persoane audiate în acel dosar, precum şi cu înregistrăile audio-video de la intrarea în sediul instanţei. În 2016, Clapon a fost condamnat pentru ultraj, instanţa înlăturând declaraţiile date de Tomaşeschi şi Avădanei, pe care le-a apreciat ca fiind nesincere. Tomaşeschi era avocatul lui Clapon la momentul la care acesta ar fi comis faptele de ultraj. Ulterior, Clapon a fost condamnat în alte două dosare, fiind dat în urmărire internaţională şi căutat de Interpol. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii