FOTBAL: Toate ghinioanele pe capul unei Poli plină de devotament: accidentări, gafă uriașă de arbitraj, gol decisiv primit în prelungiri

luni, 15 aprilie 2024, 03:00
5 MIN
 FOTBAL: Toate ghinioanele pe capul unei Poli plină de devotament: accidentări, gafă uriașă de arbitraj, gol decisiv primit în prelungiri

Dinamo București – Politehnica Iași 1-0 (0-0), în etapa a IV-a a play-out-ului Ligii I de fotbal

Dinamo: Golubovic – Patriche, Velkovski (82 Bani), Homawoo (46 Costin) – Moura, Pavicic, Gnahore, Amzăr (61 Bordușanu)  – Abdallah (72 Milanov), Gregorio, Politic (61 Selmani). Antrenor: Zeljko Kopic.

Poli: Lung – Todoroski, Bouhenna, Samayoa (63 Itu), Ispas – Bordeianu (63 Jatoba), Marchioni – L. Mihai (36 Gheorghiță), Roman (23 F. Ilie), Bettaieb – Buș (63 Allanzinho). Antrenor: Anthony „Tony” Da Silva.

Cartonașe galbene: Homawoo (35), Politic (50), Amzăr (54) – Ispas (55), Bordeianu (90^6 – în afara terenului).

Cartonaș roșu: Bouhenna (20).

Arbitri: Ovidiu Hațegan; Sebastian Gheorghe, Mihai Marica.

1-0, min. 90+3: Bani, din careu, lateral dreapta, de lângă Gheorghiță.

Politehnica a avut un culoar perfect aseară pentru a se distanța la patru puncte de locurile direct retrogradabile și a ajunge la egalitate cu echipa situată pe ultima poziție care asigură salvarea directă. Pentru aceasta, Poli trebuia să se trezească după startul șchiop din play-out și să se impună în deplasare în fața unei trupe care, la fel ca Iașul, intrase rău tare în faza a doua a campionatului și, în plus, era lipsită de ultrașii care au ținut-o în viață în ultimii ani.

Bară în minutul 1, în inferioritate numerică din minutul 20

Startul a fost așa cum și-au dorit ieșenii. Nu trecuse un minut și Buș a trimis în bară, cu capul, ocazia dând și mai mult curaj oaspeților. Astfel, Politehnica a dominat clar primul sfert de oră, la finele căruia Lung s-a remarcat în fața lui Politic. Peste cinci minute, Bouhenna l-a faultat la marginea careului pe Gnahore, aflat în poziție iminentă de gol, și a fost eliminat, lucru care l-a făcut pe Tony să-l sacrifice pe Roman, spre supărarea decarului Politehnicii. Dinamo, care arătase moale rău, nu s-a trezit nici cu un om în plus, astfel că Iașul nu a suferit deloc în următoarele zece minute.

De ce nu l-ai eliminat pe Homawoo, Hațegan?

În minutul 30, Hațegan, arbitrul cu cea mai curată imagine din România, a luat o decizie inexplicabilă: i-a acordat doar cartonaș galben lui Homawoo, care a avut o intrare inconștientă, lovindu-l, fără intenție, dar extrem de dur, cu capul, în ceafă pe Luca Mihai. Căzut fără conștiență și îngrijit pe gazon cinci minute, ieșeanul, căruia i-a curs sânge din urechi, a fost scos cu ambulanța de pe teren și dus la spital.

Finalul primului act a adus două șuturi în blocaj ale ieșenilor în minutul 42, la aceeași fază (Bettaieb l-a… anihilat pe Marchioni, iar Gheorghiță nu a profitat de ezitarea lui Golubovic), dar și o nouă ocazie mare a gazdelor: Pavicic, scăpat singur cu portarul, a trimis peste poartă în minutul 3 din cele opt de prelungiri.

A căzut și Samayoa!

Odihna nu i-a priit Iașului. Astfel, fără să joace deloc grozav, Dinamo a avut două oportunități mari de a înscrie, prin Costin (49 – intervenție bună Lung) și Politic (58 – șut din careu la o palmă de gol).

Minutul 60 a adus faze la ambele porți: Bettaieb a șutat sănătos peste poartă, iar Lung a salvat ceea ce putea fi un gol stupid, după mingea ricoșată din Amzăr la degajarea lui Samayoa, fază în urma căreia guatemalezul s-a accidentat la cot. Conform oficialilor ieșeni, lucrurile nu sunt foarte grave, stoperul plecând spre casă după meci alături de colegii săi.

Dăruire exemplară, răpuși pe final

Cu un om în minus, cu trei schimbări forțate, cu Marchioni jucând stoper, Politehnica a dat dovadă de caracter și a continuat să lupte, ba chiar să caute lovitura decisivă pe contraatac, Golubovic parând șuturile lui Jatoba (65 – slab) și Itu (69 – mai sănătos). Prea avântați, oaspeții erau să fie taxați, însă Lung a făcut o altă minune, în minutul 71, în fața lui Pavicic, iar Selmani (77), singur, nu a fost în stare să înscrie de la 6 metri.

Dominarea „câinilor” s-a întețit pe final. Lung a mai parat un șut periculos, trimis de Gregorio (86), iar în prelungiri, după ce Bordușanu nu a reluat din poziție ideală, Bani a găsit cifrul porții ieșene și a stabilit scorul final.

Politehnica a rămas astfel cu un singur punct în patru meciuri din play-out și mai are o singură lungime față de locurile care duc în Liga a II-a, determinarea de lăudat și prestațiile foarte bune ale lui Lung și Marchioni nefiind suficiente pentru o remiză.

„Putea să moară pe teren!”

Conform oficialilor lui Poli, Luca Mihai avea la spital „multiple fracturi craniene de gradul 1 în zona urechii, timpan spart, stare de amnezie și somnolență profundă”. Fotbalistul a rămas internat la Spitalul Elias, cu mama lui lângă el. Conform celor de la Politehnica, angajații spitalului luau în considerare varianta anunțării Poliției, pentru a cerceta cazul ca pe unul cu acte de violență.

Politehnica a atacat vehement arbitrajul, decizia neeliminării lui Homawoo fiind contestată virulent. „Lucrurile bat la ochi, nu au fost puse corect în balanță” a spus Bordeianu, care a fost completat de Tony: „Totul a fost împotriva noastră azi. Luca a avut hemoragie, fracturi, putea să moară pe teren! Nu meritam ce ni s-a întâmplat, băieții au luptat, plâng la vestiar”. Tehnicianul a mai adăugat: „Am pierdut un meci, dar am câștigat o echipă, care a demonstrat că are inimă. Trebuie să fim tari pe viitor”.

1 000 de copii pe Arcul de Triumf

  • În condițiile în care Dinamo a bifat a doua dintre cele patru etape de suspendare a suporterilor primite după incidentele cu UTA, la meci au avut voie să asiste doar copii, numărul lor fiind peste 1 000.
  • Rezerve neutilizate la oaspeți au fost Ailenei, Martac, Katanec, Ștefanovici, Saghiri, Kabran, Harrison.
  • Următorul meci al Politehnicii va avea loc în compania FC Voluntari. Partida va avea loc sâmbătă, de la ora 15:00, în Copou.
  •  În runda a IV-a a play-out-ului s-au mai înregistrat rezultatele:
  • UTA – FC Hermannstadt 1-3 (0-1). FC Voluntari – Oțelul Galați 1-1 (1-0). U Cluj – Petrolul Ploiești 1-2 (0-0). FC Botoșani – FC U 1948 Craiova 4-1 (0-1).

Clasament play-out după patru runde: 1. Hermannstadt – 27 puncte; 2. Oțelul – 27 p; 3. UTA – 27 p; 4. U Cluj – 26 p; 5. Petrolul – 25 p; 6. Voluntari – 21 p; 7. Dinamo 19 p; 7. Poli 18 p; 8. Botoșani 17 p; 10. FC U 17 p. (Ovidiu Minea)

Comentarii