FOTO: Se fac ultimele pregătiri pentru vizita Papei Francisc la Iaşi

marți, 07 mai 2019, 10:30
3 MIN

Episcopia Romano Catolică anunţă ultinele detalii despre vizita Papei la Iasi, au pregătit materiale inscripţionate – sacul pelerinului, magneţi, brelocuri, căni, eşarfe, insigne, tricouri cu imaginea papei la Iaşi, Catedrala, Palatul Culturii, steagul României sau steagul Vaticanului. 

Va fi pregătită şi o broşură ce va fi înmânanată credincioşilor cu textele ce vor fi cântate pe 1 iunie, care va conţine şi o scurtă biografie a Papei cu fotografii. Peste 800 de bătrâni şi bolnavi îl vor aştepta pe Papa Francisc în Catedrala Catolică, pentru a fi binecuvântaţi. A fost o discuţie cu Raed Arafat săptămâna trecută  la Primărie, Jandarmeria, IGPR şi structurile de securitate, au stabilit din nou că  zona centrală va fi închisă, străzile vor fi închise gradual, începând cu data de 31 va fi un control de securitate pe tot arealul faţă – spatele Palatului Culturii, episcopia şi traseul Papei.

Vor fi 9 zone, accesul va fi făcut prin controale rigide ale SPP SRI şi Poliţie, participanţii înscrişi, cel puţin 60.000, vor primi bilete care vor însoţi participanţii, au elemente de securitate vizibile prin scanner, cu cod unic şi serie la fel, ca să nu poată fi multiplicate. Logistica va fi asigurată de Primărie – va fi instalată scena în faţa Palatului proiectată de arhitectul Mihai Codreanu, scena este unică, nu a mai fost folosită nici în altă oficiere religioasă. Scena va fi instalata de pe 25 mai. Prin panouri video se transmit imagini cu subtitrare pentru participanţi, care va fi concomitentă.

Vor fi alte 6 puncte de difuzare în alte zone din Iaşi, în Piaţa Unirii, Parcul Expoziţiei, Oancea, Nicolina şi Alexandru cel Bun. Panouri de prezentare video, 3/4 metri, vor fi amplasate şi la scena principală. Parcarea – vor fi puncte de preluare în avans, cu autobuze CTP vor fi preluaţi oameni de la ERA si Metro, dar şi de pe ambele Splaiuri, unde vor fi parcaţi participanţii. Pelerinii luaţi cu autobuzul şi de la gară, iar în oraş vor fi 20 de puncte de informare. Vor fi 300 de toalete ecologice, trei speciale pentru Papa şi stafful sau, sigilate doar pentru aceştia. Vor fi amplasate 4.000 de steaguri – drapelul României, al.municipiului Iaşi, Diecezei de Iaşi şi al Vaticanului, vor fi pe drumul de la Aeroport cât şi pe fiecare gard de protecţie. Fiecare sector va avea puncte de ajutor gestionate de SMURD, toată reţeaua spitalicească locală pregătită pentru orice urgenţa, vor fi în stare de urgenţă. 120.000 de sticle de apa vor fi oferite de Veolia, sticle de apa re-etichetate cu simbolurile evenimentului. Oamenii vor primi şi scurte controale fiziologice să vadă dacă sunt în regulă la intrare. Primăria va mai avea şi circa 15.000 de pelerine. După cum a scris “Ziarul de Iasi”, Gheorghe Zamfir şi orchestra va susţine un concert. Va veni Iohannis, trebuie să confirme principesa Margareta, sunt cel puţin 10 ambasadori anuntaţi, plus consulii onorifici de Iaşi.

Vor fi prezenţi şi principele Sturdza din Elveţia, mai mulţi academicieni, inclusiv Dumitru Prunariu a confirmat prezenţa,  o delegaţie din oraşul Dusseldorf. De asemenea, există şanse mari să vina şi prim ministrul Dăncilă.

Comentarii