Iubita înjunghiată sângera de moarte alături în maşină, iar el fuma liniştit. Acum cere clemenţă. Amănunte îngrozitoare din dosarul Sitaru

vineri, 16 decembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Iubita înjunghiată sângera de moarte alături în maşină, iar el fuma liniştit. Acum cere clemenţă. Amănunte îngrozitoare din dosarul Sitaru

Un ieşean şi-a înjunghiat de zeci de ori iubita şi a lăsat-o să sângereze în timp ce el fuma liniştit. Acum, el cere clemenţa judecătorilor, care l-au condamnat la peste un deceniu de închisoare. Gestul bărbatului a rămas un mister atât pentru magistraţi, cât şi pentru agresor, acesta neputându-şi aduce aminte de ce a făcut-o. Femeia a presupus că iubitul a încercat să o ucidă pentru că nu-l invitase la ea acasă.

De loc din Tăuteşti-Rediu, Zinaida P. era văduvă, având patru copii. L-a cunoscut pe Ionel Bogdan Sitaru, cu patru ani mai tânăr decât ea, în 2019. Relaţia dintre cei doi era sporadică, cei doi având lungi perioade în care nu se vedeau.

Aceasta, şi pentru că Sitaru nu era întotdeauna liber. În septembrie 2020 fusese arestat preventiv pentru ultraj, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, fiind în cele din urmă condamnat cu suspendare. În general, relaţia decurgea normal, fără altercaţii sau scandaluri, ci doar cu unele reproşuri din partea ei legate de firea „închisă şi tăcută” a bărbatului.

„Dar nu-mi dai un pupic azi?”

Pe 21 iulie anul trecut, Sitaru i-a făcut o vizită iubitei sale, rămânând la aceasta peste noapte. A doua zi, au mers împreună la primăria comunei, pentru a obţine o adeverinţă. Apoi au mers la un magazin sătesc, urmând să revină la locuinţa Zinaidei P. Femeia s-a răzgândit însă, spunându-i lui Sitaru să se întoarcă la el acasă, iar aceasta ar fi putut să-i aducă moartea.

La intrarea în Tăuteşti, bărbatul a oprit Skoda pe marginea drumului şi i-a cerut iubitei să-l sărute: „Dar nu-mi dai un pupic azi?”. Când femeia s-a întors însă spre el, a blocat sistemul de închidere a portierelor şi a început să o înjunghie cu un cuţit de bucătărie. A lovit-o de mai multe ori în abdomen, perforându-i şi stomacul, iar apoi a început să vizeze gâtul.

Femeia a încercat să se apere, suferind numeroase tăieturi adânci pe braţe. Ţipa şi îl ruga pe Sitaru să se oprească, dar bărbatul a continuat să lovească, înfigându-i cuţitul şi în sânul stâng. Brusc, s-a oprit din lovituri, a pus cuţitul în portiera din dreptul său şi şi-a aprins o ţigară.

Când femeia l-a rugat să o lase să plece sau să cheme ambulanţa, i-a cerut să tacă. I-a amintit că are patru copii de care trebuie să aibă grijă, dar bărbatul i-a cerut din nou să tacă, pentru că altfel „îi mai dă un cuţit”.

Apoi a pornit autoturismul şi s-a îndreptat pe un drum lateral spre câmp, unde a mai staţionat o jumătate de oră, timp în care a mai fumat câteva ţigări. Sângerând puternic, femeia continua să-l implore să o lase să coboare, fiind însă refuzată.

Femeia făcea semne disperate din maşină

Maşina a pornit din nou, spre Rediu, până ce s-au intersectat cu alt autoturism. Sitaru i-a cerut Zinaidei P. să se întindă pe scaun, iar el s-a aşezat în dreptul ei, pentru a nu fi văzută. Şi-a continuat drumul, oprind la marginea pădurii.

Nu a stat mult aici, pentru că prin zonă treceau maşini cu muncitorii care lucrau la reabilitarea DJ 282, iar femeia încerca să le facă semne pentru a cere ajutor. Sitaru a îndreptat maşina spre un teren agricol, unde a şters cuţitul cu un prosop şi l-a aruncat într-un tufiş. Sleită de pierderea de sânge, femeia a leşinat. Când s-a trezit, era singură în maşină, în Horleşti.

A făcut semne unui trecător, care a ajutat-o să coboare. Sitaru rămăsese fără ţigări, aşa că mersese la un magazin sătesc, de unde şi-a cumpărat două pachete şi o brichetă. La întoarcere, a văzut lumea adunată în jurul Skodei, aşa că a plecat în grabă în direcţia opusă.

Ajuns în Movileni, a luat un taxi până în comuna Călăraşi din judeţul Botoşani, unde un fost coleg de liceu era preot la un schit. În jurul orei 22.00 s-a reîntors spre Iaşi, fiind reţinut de poliţişti pe drum.

Tentativă la omor calificat şi lipsire de libertate: 13 ani şi 6 luni

Sitaru a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor calificat şi lipsire de libertate în mod ilegal. Pentru prima faptă, el era pasibil de o pedeapsă de până la 12 ani şi 6 luni de închisoare. Atunci când este săvârşită de un om înarmat, lipsirea de libertate se poate pedepsi cu până la 10 ani de detenţie.

În cursul procesului, bărbatul şi-a recunoscut fapta, dar nu a putut spune ce anume l-a făcut să încerce să-şi ucidă iubita. Uitase. Magistraţii Tribunalului l-au condamnat la 10 ani de închisoare pentru tentativa la omor şi 4 ani de detenţie pentru lipsire de libertate.

Cum faptele fuseseră comise în perioada termenului de încercare aferent condamnării de anul trecut, şi aceasta a fost luată în calcul, rezultând o pedeapsă finală de 13 ani şi 6 luni de închisoare.

Totodată, el va trebui să-i plătească femeii 7.000 lei ca daune materiale şi 40.000 lei cu titlu de daune morale, dar şi 14.340 de lei către Spitalul „Sf. Spiridon”, suma reprezentând cheltuielile de spitalizare a femeii şi 8.000 de lei, cheltuieli judiciare. Contestaţia înaintată de Sitaru a intrat pe rolul Curţii de Apel. La termenul de ieri, instanţa a acordat un nou termen de judecată în februarie anul viitor. 

Comentarii