Jungla imobiliară de la Rediu: adevărul din spatele pancartelor. Primarul pune afişe în care anunţă lumea să nu cumpere apartamente în blocurile cu probleme

miercuri, 10 mai 2023, 01:55
10 MIN
 Jungla imobiliară de la Rediu: adevărul din spatele pancartelor. Primarul pune afişe în care anunţă lumea să nu cumpere apartamente în blocurile cu probleme

Război total în Comuna ieşeană Rediu, între primar şi un dezvoltator imobiliar care ignoră cererea edilului de suspendare a lucrărilor până la intrarea în legalitate şi construieşte neobosit locuinţele pe care şi-a propus să le ridice. Primarul comunei Rediu nu închide ochii la neregulile din domeniul imobiliar”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a primăriei Rediu. Lupta se dă în teren, dar şi la nivel de instituţii. Angajaţii primăriei verifică şantierul, constată că dezvoltatorul construieşte fie în extravilan, fie cu etaje în plus faţă de proiect, dă amenzi şi dispune sistarea lucrărilor. Dezvoltatorul atacă hotărârile în instanţă şi amenda în instanţă şi continuă să construiască, deşi magistraţii nici nu au apucat, în unele cazuri, să citească noile dosare.

 

O femeie în vârstă a cumpărat un apartament într-un bloc fără autorizaţie, fără să ştie asta

“Proiectul rezidenţial „Dealul Zorilor Residence” se găseşte localizat într-o zonă liniştită, pe strada Dealul Zorilor, Nr. 32, în comuna Rediu, judeţul Iaşi. Complexul de locuinţe se amplasează imediat în apropierea cartierului Păcurari şi accesul către şi de la complex este foarte confortabil şi destul de uşor şi repede se ajunge acasă din orice punct al Iaşului atât cu transport personal cât şi cu mijloace de transport în comun, cu rute de autobuz. În apropiere de complex funcţionează Grădiniţa Veselă la doar 450 de metri şi sunt minimarket-uri, pizzerii şi cafenele, la 1,6 km se află market-tul Kaufland şi sunt doar 3,9 km până la centrul comercial „Era Shopping Center” şi magazinele Brico Depot, Decathlon şi hipermarket-ul Carrefour”, îmbie cumpărătorii pagina de internet Korter.ro, o platformă pe care dezvoltatorii imobiliari îşi prezintă ansamblurile rezidenţiale.

În continuare, ansamblul de locuinţe „Dealul Zorilor Residence” este descris şi ca fiind „compus din şase blocuri cu apartamente cu regimuri de înălţime de Parter plus 3 Etaje”, „curtea complexului rezidenţial este perfect amenajată, există spaţii verzi plantate plus sunt locuri amenajate pentru grătare şi pentru petrecerea plăcută a copilăriei sunt dotate cu leagăne şi tobogane – locuri speciale de joacă”, iar „în preţul fiecărui apartament este inclus şi costul unui loc de parcare. Iar străzile de acces şi străzile interioare din complex sunt asfaltate şi bine iluminate”. Dealul Zorilor Residence, Iaşi — preţuri apartamente, suprafeţe, foto, hartă – Korter.ro Totuşi, potrivit aceluiaşi site, două blocuri sunt finalizate şi nu se mai vând apartamente.

Pe teren, situaţia e alta. Finalizate sunt trei blocuri, iar în stadiul de construcţie sunt încă două

“Aici se face un bloc, chiar în faţa balconului meu. Mai sus încă unul, şi jos, mai în vale o să se mai construiască unul”, ne arată de la balconul apartamentului ei cu o cameră o femeie de vârsta a treia. Şi-a cumpărat apartamentul în 2020, în cel de-al treilea bloc finalizat al complexului rezidenţial, fără să ştie că trei ani mai târziu, de la balconul ei cochet, o persoană atletică ar putea cu uşurinţă să facă un salt pe şantierul celui de-al cincilea bloc din complex, cel care îi acoperă singura fereastră spre exterior. Când Dealul Zorilor Residence se va fi umplut de toate cele şase blocuri, vederea de la micuţul ei apartament cu o camera va fi orientată exclusiv spre betoane. “Dacă ştiam cum o să se construiască, nu mai cumpăram”, zice femeia. E convinsă, însă, că blocul în care locuieşte are autorizaţie, că altfel, spune ea, “cum s-ar fi tras aici apă, gaz şi lumină”.

„Poate sunt trase utilităţi de la celelalte blocuri”, spune primarul Rediului, Ciprian Grosu, în timp ce reprezentantul de vânzări al complexului se opreşte lângă echipa Ziarului de Iaşi şi spune: „nu se mai vând apartamente în blocul acela. S-au sistat vânzările”. Pare să aibă dreptate. În casa scării, intrarea în bloc e străjuită de 24 de căsuţe poştale, însă lista de plată afişată lasă să se vadă că în imobil doar 14 apartamente ar fi locuite.

 

S-a construit haotic, nu s-a respectat autorizaţia de construire

“Apartamentele au scheme perfecte şi sunt proiectate cu suprafeţe cuprinse între 34 mp – 78 mp, locuinţele au balcoane drăguţe complet finisate şi dotate cu balustrade metalice. În apartamente la balcoane se află proiectate spaţii de depozitare de tip – cămară” se mai arată în descrierea neactualizată a complexului Zorilor Residence, care se încheie cu o invitaţie către nicăieri: „Pentru a deveni proprietar fericit a unei locuinţe ideale din complexul locativ „Dealul Zorilor Residence”, sunteţi invitaţi să treceţi direct din site-ul nostru pe web-pagina ansamblului locativ şi să contactaţi direct cu unul dintre managerii de vânzare a Dezvoltatorului”. Pagina web a ansamblului locativ lipseşte însă, iar eventualii cumpărători au doar posibilitatea să completeze un formular prin care să adreseze dezvoltatorului întrebări.

“În comuna Rediu, o comună importantă din Zona Metropolitană a Iaşului, căutată de tot mai mulţi cetăţeni care caută linişte şi aer curat, s-a construit haotic în ultimii ani aşa cum bine se vede cu ochiul liber, de multe ori fără a se ţine cont de restricţiile din regulamentele locale de urbanism. (…)

Una din situaţiile apărute recent este legată de un dezvoltator imobiliar care a mai fost sancţionat şi în anul 2021 pentru un bloc care nici la ora actuală nu are autorizaţie de construire şi în care, după câte se pare, s-au mutat cetăţeni care nu pot deveni proprietari cu acte în regulă asupra apartamentelor achiziţionate”, se arată însă pe pagina de Facebook a Primăriei Rediu, iar blocul la care se referă postarea este tocmai cel în care locuieşte femeia care ne-a deschis larg vederea către şantierul care se lăbărţează sub balconul ei.

 

“Acelaşi dezvoltator a obţinut în cursul anului 2022 o autorizaţie de construire pentru 2 imobile de tip “locuinţe colective” cu regim de înălţime S plus P plus 2, însă nu a respectat numărul de niveluri autorizat şi la ora actuală una dintre construcţii are deja un etaj în plus, construcţia având mustăţi pregătite pentru, foarte posibil, un nou etaj”, se mai arată în postarea de pe reţeaua de socializare.

 

“Mie să-mi spună primarul de ce mi-a dat autorizaţie cu subsol şi două etaje, când eu nu am cerut subsol. Vrea să-şi pună acolo murăturile? Nu înţeleg ce vrea, poate aşteaptă un cadouaş?”, a replicat Andrei Pavel Mărgineanu, unicul asociat şi administrator al SC Zorilor Residence SRL, care ne-a pus la dispoziţie, prin intermediul agentului său de vânzări, o schiţă a proiectului imobiliar. Pe schiţă, construcţia “din deal”, C2, aşa cum ni l-a arătat bătrâna din ultimul imobil finalizat, ar urma să fie compusă din demisol, parter şi două etaje, iar blocul de sub balconul femeii (C1) ar urma să aibă parter şi două etaje. Blocul C1 are însă deja parter + 3 etaje şi nu pare să se oprească.

Amenzi şi procese pe bandă rulantă

“Eu i-am dat ce a cerut pentru autorizare”, susţine primarul Ciprian Grosu, care face un rezumat scurt: “Blocul din 2020, în care s-au mutat deja oameni, nu este autorizat, pentru că este în extravilan. Iar pentru blocurile care se construiesc acum a cerut autorizaţie de parter plus 2 etaje, şi subsol plus parter plus două etaje pentru C1 şi subsol, parter şi două etaje pentru C2. L-am amendat în 2020 cu 25.000 de lei şi am dispus sistarea lucrărilor la blocul din extravilan, până la intrarea în legalitate, dar a continuat să construiască şi l-a finalizat. La blocul pe care îl construieşte acum (C2), a depăşit deja regimul de înălţime. L-am amendat din nou, cu 20.000 de lei”.

Administratorul complexului Zorilor Residence a plătit prima amendă, apoi a atacat în instanţă certificatul de urbanism emis de Consiliul Judeţean în februarie 2021 pentru blocul aflat în extravilan pe care se preciza că lucrările sunt executate fără autorizaţie de construire. El a cerut judecătorilor “să constate nelegalitatea certificatului de urbanism cu nr. 69 din 25.02.2021 ce a fost întocmit şi eliberat prin inserarea unor date inexacte şi neconforme regimului juridic al imobilului, acesta fiind un imobil proprietate privată conform actului de proprietate nr. 385/05,02.2020 şi încadrat în intravilanul comunei Rediu în zona UTR5 ce este o zonă pentru locuinţe individuale cu P plus1,2,3 niveluri retrase în aliniament – conform extrasului de carte funciară eliberat la 28.12.2020 de către O.C.P.I. Iaşi”

 

Blocul era ridicat, în timp ce autorităţile tot dădeau avize negative

 

Judecătorii Tribunalului au analizat toate documentele emise de autorităţi pentru complexul Zorilor Residence. Au aflat astfel că la 12.05.2020, Primăria Rediu i-a eliberat un certificat de urbanism “în scopul construirii de locuinţe colective, împrejmuire şi amenajare teren, branşamente la utilităţi şi organizare de şantier, în care se atestă că, terenul (…) cu suprafaţa de 1303 metri pătraţi este proprietate privată conform actului de proprietate nr. 385/05.02.2020 şi se află în intravilanul Comunei Rediu, la pct. 3 regimul tehnic fiind menţionat că terenul se află în UTR5”.

A urmat o perioadă de cinci luni când, potrivit unui Contract de parteneriat tehnic încheiat între Consiliul Judeţean Iaşi si Primăria Comunei Rediu, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a preluat competenţa de emitere a autorizaţiilor de construire şi a certificatelor de urbanism între 18 ianuarie 2021 – 18 iunie 2021, “ulterior aceasta revenind autorităţii publice locale”.

Aşa se face că la 29 ianuarie 2021, la nouă zile de la intrarea în vigoare a acestui contract de parteneriat tehnic între cele două autorităţi publice, S.C. Zorilor Residence SRL, a solicitat Consiliului Judeţean emiterea certificatului de urbanism în scopul „autorizare lucrări de construcţie executate fără autorizaţie – construire bloc de locuinţe”, pentru terenul situat în Judeţul Iaşi, Sat Rediu, identificat prin număr cadastral 70191”.

O lună mai târziu, după cum se arată în hotărârea Tribunalului Iaşi, “la data de 25.02.2021 a fost eliberat un nou certificat de urbanism, ce poartă nr. 69, din 25.02.2021, aviz care a preluat integral avizul negativ al Primarului Comunei Rediu, constatându-se existenţa terenului în extravilanul comunei şi lipsa unor avize”.

Pe 19 martie 2021, SC Zorilor Residence „a depus plângere prealabilă prin care a solicitat revocarea actului administrativ cu caracter individual „Certificat de Urbanism” ce poartă numărul 69/25.02.2021, iar la data de 09.04.2021 a primit răspunsul cu numărul 9853 din 07.04.2021 al Consiliului Judeţean Iaşi, răspuns prin care este respinsă cererea (…)din conţinutul răspunsului reieşind că certificat de urbanism ce poartă nr. 69 din 25.02.2021 a fost emis în condiţii de legalitate”.

Prin urmare, blocul era deja ridicat, dar autorităţile îi dădeau doar aviz negativ, pe motiv că ar fi în extravilanul comunei Rediu.

Primăria comunei Rediu a cerut o clarificare de la Oficiul de Cadastru Iaşi, iar din răspunsul OCPI, judecătorii au putu afla că potrivit planului cadastral digital din sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, imobilul cu numărul cadastral 70191 (n.r. al treilea bloc finalizat) este situat 132 mp în intravilan şi 1171 mp în extravilan.

“Astfel, faţă de susţinerea că certificatul de urbanism nr. 69/2021 , Tribunalul constată că au fost corect înscrise în actul contestat atât informaţiile din extrasul de Carte Funciara nr. 13633/27.01.2021, cât şi cele aferente planului urbanistic general al Comunei Rediu”, se arată în hotărârea Tribunalului Iaşi din 5 ianuarie 2023.

 

 

Magistraţii au respins cererea dezvoltatorului. Primarul pune pancarte de avertizare

Aşa încât, magistraţii au respins cererea formulată de SC Zorilor Residence de anulare a certificatului de urbanism cu aviz negativ, iar blocul este în continuare fără autorizaţie. Dezvoltatorul a făcut însă recurs, iar pe 17 mai este aşteptat la primul termen, la Curtea de Apel.

Iar cea de-a doua amendă a contestat-o în instanţă, în luna martie şi aşteaptă ca Tribunalul să fixeze o dată de începere a procesului.

În timp ce lupta din instanţe cere timp, pe şantier muncitorii lucrează. Aşa că primarul Ciprian Grosu a “plantat” în apropierea şantierului un panou prin care atrage atenţia: “Pentru acest şantier s-a dispus sistarea lucrărilor, până la intrarea în legalitate”.

Iar pe Facebook, Primăria Rediu avertizează: “Aducem la cunoştinţă tuturor persoanelor care prezintă un eventual interes în a achiziţiona un apartament pentru familiile lor în aceste blocuri că nu sunt respectate documentaţiile tehnice şi planurile autorizate, în sensul că la unul dintre aceste imobile deja s-a edificat un etaj suplimentar. În condiţiile în care Autorizaţia de Construire emisă creează aparenţa legalităţii construcţiilor, se impune ca persoanele interesate sa aibă cunoştinţă de această situaţie, scopul prezentei comunicări fiind acela de a proteja interesele persoanelor care, cu bună credinţă, intenţionează achiziţia unui apartament în imobilele descrise”. „Având în vedere că situaţia sesizată are caracter repetitiv pentru dezvoltatorul acestui proiect”, se mai arată în postare, autoritatea locală “îşi doreşte să descurajeze astfel de acţiuni precum şi să limiteze pe cât posibil consecinţele ce decurg din construirea de imobile cu aspect de nelegalitate”.

Însă, promite primarul Ciprian Grosu, Primăria Rediu se obligă să anunţe public cetăţenii interesaţi de achiziţia de apartamente în imobilele din Zorilor Residence şi dacă veştile vor fi bune, iar şantierul va intra în legalitate. 

Comentarii