La Înalta Curte: Un nevăzător nu a fost lăsat cu câinele însoțitor în autobuz
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

La Înalta Curte: Un nevăzător nu a fost lăsat cu câinele însoțitor în autobuz

GALERIE
nevazat6r c4 3abrad6r
  • nevazat6r c4 3abrad6r
- +

Un nevăzător a vrut să urce într-un autobuz împreună cu labradorul care îi servea drept ghid. Șoferul a refuzat să primească în maşină câinele

Un caz care a scandalizat opinia publică acum patru ani a ajuns la cea mai înaltă instanţă a ţării. În aprilie 2017, un păşcănean nevăzător a fost împiedicat să urce în autobuzul care trebuia să-l ducă la Sibiu, şoferul refuzând să accepte urcarea alături de acesta a câinelui însoţitor. La momentul respectiv, firma de transport a fost sancţionată cu un avertisment pentru discriminare. Contestaţia înaintată de aceasta a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La începutul lui aprilie 2017, Petre Iordache a solicitat telefonic firmei Trans Polosam rezervarea a două locuri pe ruta Târgu Frumos – Sibiu, menţionând faptul că este nevăzător. El nu a precizat însă că al doilea loc era pentru labradorul însoţitor. Şoferul a refuzat să accepte prezenţa câinelui în zona pasagerilor din autobuz, afirmând că acesta poate fi transportat doar în cala de bagaje, în cuşti standard, în baza actelor de identificare şi sănătate ale acestuia, acte pe care Iordache nu le prezentase.

Citește și: Revoltător: un bărbat nevăzător și labradorul care îi e ghid, bruscați de un șofer de autobuz

În faţa Curţii de Apel ieşene, firma de transport a invocat şi faptul că în autobuz se aflau încă 17 pasageri, iar comportamentul câinelui ar fi fost greu de anticipat, mai ales în condiţiile unui drum de peste 9 ore. Cum Iordache nu prezentase niciun document din care să rezulte că labradorul era un câine însoţitor, disputa ar fi fost doar una generată de prezenţa unui animal de companie în autobuz, nefiind vorba astfel de nicio discriminare.

Argumentele firmei au fost respinse însă de judecători. Aceştia au arătat că handicapul lui Iordache era evident, de unde şi necesitatea ca acesta să fie însoţit de un câine specializat. Or, conform legii, câinii însoţitori beneficiază de acces liber şi gratuit în toate locurile publice, deci inclusiv în mijloacele de transport. Trans Polosam se făcea astfel vinovată de discriminare încă din momentul în care a vândut două bilete, pentru pasager şi pentru câine, în locul unuia singur. "Nici teama pasagerilor nu constituie un motiv valabil. Teama de câini nu poate duce la îndepărtarea persoanei care foloseşte câine-ghid din mijlocul de transport în comun în condiţiile în care nu există elemente în temeiul cărora să se poată trage concluzia că acel câine a fost scăpat de sub control. Dreptul persoanei cu handicap grav de a fi însoţită de un câine-ghid este opozabil tuturor, inclusiv celorlalţi pasageri dintr-un mijloc de transport. A refuza accesul câinelui-ghid într-un loc public ori într-un mijloc de transport în comun echivalează, în realitate, cu a refuza accesul persoanei însoţite de câine. Aceasta este o formă evidentă de discriminare", au argumentat judecătorii.

Magistraţii Curţii de Apel au respins ca neîntemeiată contestaţia depusă de Trans Polosam la avertismentul dat de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării. Societatea de transport a depus recurs la această sentinţă, primul termen în faţa ÎCCJ având loc ieri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.