Liniște peste noapte în Israel și Iran. După 3 ore de discuții, Cabinetul de război de la Tel Aviv nu a decis dacă va răspunde Iranului

luni, 15 aprilie 2024, 08:07
2 MIN
 Liniște peste noapte în Israel și Iran. După 3 ore de discuții, Cabinetul de război de la Tel Aviv nu a decis dacă va răspunde Iranului

​După ce ​Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac „fără precedent” asupra Israelului, lansând peste 350 de drone, rachete de croazieră și rachete balistice, cabinetul de război israelian s-a reunit de urgență însă, după 3 ore de discuții cei 5 membri nu au luat nicio decizie.

Zborurile aeriene s-au reluat pe aeroporturile iraniene

Aeroporturile din capitala iraniană Teheran și-au reluat zborurile luni la ora locală 6:00 dimineața, potrivit agenției de presă Tasnim, aliniată la stat a Iranului, notează CNN. Duminică, ambele aeroporturi din Teheran, Aeroportul Imam Khomeini și Aeroportul Mehrabad, și-au suspendat zborurile după ce atacul Iranului asupra Israelului a alimentat tensiunile regionale. Călătoriile fuseseră întrerupte sâmbătă, după atacul Iranului asupra Israelului.

Mai multe detalii de la recenta reuniune extraordinară a consiliului de securitate de acum câteva ore, în care s-au înregistrat declarații cu opinii diferite cu privire la escaladarea ostilităților Israel sau Iran.

Ambasadorul Chinei la ONU, Dai Bing , a luat cuvântul imediat după reprezentantul Rusiei, care a folosit întâlnirea pentru a condamna „fără echivoc” atacul aerian israelian asupra ambasadei Iranului din Siria de la 1 aprilie.

Dai Bing a spus consiliului de securitate că comunitatea internațională „a deplâns catastrofa umanitară inacceptabilă din Gaza” și a cerut o încetare a focului.

El a condamnat apoi atacul aerian israelian asupra ambasadei Iranului: „Acest incident a fost o încălcare gravă a Cartei ONU și a dreptului internațional, deoarece a încălcat atât suveranitatea Siriei, cât și a Iranului”

El a repetat apelurile pentru o încetare imediată a focului în Gaza, al cărui susținător China este încă de la începutul conflictului.

Discursul lui Dai Bing a urmat unei scurte declarații a guvernului chinez: „China solicită comunității internaționale, în special țărilor cu influență, să joace un rol constructiv pentru pacea și stabilitatea regiunii”.

„Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansând un apel la „reţinere maximă” în cadrul Consiliului de Securitate reunit după atacul Iranului împotriva Israelului, relatează AFP. „Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Populaţiile regiunii se confruntă cu un pericol real al unui conflict generalizat devastator. Este momentul pentru dezamorsare şi dezescaladare. Este momentul pentru a da dovadă de reţinere maximă”, a insistat Antonio Guterres.

Avioanele de luptă Israel Air Force au interceptat cu succes o dronă care se apropia de Israel dinspre est. UAV-ul a fost monitorizat de soldații IDF, nu a reprezentat o amenințare și nicio sirenă nu s-a sunat conform protocolului. Nu au existat răniți și nu au fost produse pagube.

Mai multe informații, pe Hotnews

Comentarii