Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

(LIVE TEXT) Momente tensionate. Piaţa Unirii a fost recucerită de ieşeni!

GALERIE
proteste piata uniriimiting9miting11
  • proteste piata unirii
  • miting9
  • miting11
- +

UPDATE 20.00: Marsul protestatarilor a continuat pe traseul obisnuit de la manifestatiile din ultimii ani: str. Anastasie Panu - str. Elena Doamna - bld. Independentei - Piata Unirii. Odata revenita in Piata, numerosi protestatari au inceput sa plece spre casa, iar manifestatia se incheie.

La acest moment mai sunt in jur de o mie de protestatari in Piata, dar multi pleaca. Traficul rutier a fost reluat în zona Piata Unirii.

UPDATE: Protestatarii au plecat în marş pe bulevardul Ştefan cel Mare

UPDATE: Piaţa Unirii a fost recucerită de ieşeni! Circa 5.000 de protestatarii şi-au făcut loc lângă statuia lui Cuza, cu acordul jandarmilor.

UPDATE: Protestatarii dinspre bulevardul “Ştefan cel Mare” au trecut de primul rând de garduri şi s-au apropiat de Piaţă. Jandarmii au reintrat in dispozitiv si s-au pus in fata protestarilor.

UPDATE: Momente tensionate în Piaţa Unirii pe măsură ce miile de PSD-işti aduşi de pe coclaurile Moldovei încep să se îndrepte spre casă.

Sute de protestatari aflaţi în zona Arcu, locul prin care se “scurg” simpatizanţii lui Dragnea, au intrat în conflict cu PSD-iştii. S-a aruncat cu sticle de plastic, iar oamenii se înjură. La un moment dat, un grup de circa 30 de protestatari a reuşit să intre în mulţime. Unui simpatizant PSD i s-a făcut rău din cauza “îmbulzelii” apărute la ieşirea din Piaţă.

UPDATE: Simpatizanţii PSD încep să părăsească Piaţa.

UPDATE: Trei barbaţi au reuşit să introducă, în zona Pieţei, în timpul discursului lui Dragnea un banner împotriva liderului PSD. Cei trei bărbaţi au mers cu bannerul din lateralul Hotelului Unirea până în zona agenţiei CFR. Ei nu au intrat în conflict cu jandarmii, în condiţiile în care s-au "autoevacuat". Bărbaţii au fost primiţi cu aplauze de protestatarii de după garduri.

UPDATE: La un moment dat, Liviu Dragnea a spus în discursul său că “unii derbedeii umblă aici pe lângă scenă!”. El a făcut referire la manifestanţii care protestează împotriva PSD dincolo de gardurile instalate de jandarmi.

UPDATE: Nu se aude deloc de pe scenă, nici de la jumătatea pieţii. La un moment dat s-au aruncat flyere de la blocul din lateral. Tot acolo a fost afişat şi un banner pe care scria “PSD-ciuma roşie”

UPDATE: Manifestanţii aruncă în continuare cu petarde din zona cinema Victoria. Jandarmii nu reuşesc să identifice sursa exploziilor. Se aruncă o petardă la aproximativ două minute. Sunetul boxelor din Piaţa Unirii a fost mărit.

UPDATE: În timp ce Liviu Dragnea face “băi” de mulţime, în zona cinema Victoria se aud bubuituri.

UPDATE: Alături de Liviu Dragnea sunt Codrin Ştefănescu şi Olguţa Vasilescu. Ei fac o “baie” de mulţime.  

UPDATE: Singurul loc prin care grupuri de social-democrati mai pot intra în siguranţă în Piaţa este zona pe la blocul Tarom. În rest, protestatarii ocupă aproape toate zonele. Coloana lui Dumitru Buzatu a fost “gonită” de către manifestanţi. Zeci de oameni au aruncat cu apă din sticle în ei. O altă coloană care cobnora de la UMF, a luat-o la fugă şi s-au regrupat ulterior în faţă hotel Unirea.

UPDATE: În aceste momente Liviu Dragnea, liderul PSD, iese din hotel Traian pentru a urca pe scena amplasată în Piaţa Unirii.

UPDATE: Cresc tensiunile. Incidente pe Ştefan cel Mare (o petardă a explodat, manifestanţii anti PSD s-au îmbrâncit cu jandarmii).Boxele din Piata au fost date si mai tare.

UPDATE: Numărul simpatizanţilor PSD a urcat undeva în jurul cifrei de 15.000 de oameni. Cu toate acestea, protestatarii se fac auziţi în peste jumătate din Piaţă. Pe însă scenă se cântă "Mulţi ani trăiască".

UPDATE: Aceeaşi piesă muzicală se aude de mai bine de o oră în boxele instalate în Piaţă, acoperind scandările protestatarilor care înconjoară scuarul. Deşi la ora 16.00 era programat un moment artistic, acesta nu a mai avut loc. În schimb, cânta în continuu musică în boxe. La discursuri, liderii PSD vor avea o problemă majoră: protestatarii se manifestă foarte zgomotos.

UPDATE: Sunt câteva mii de protestatari, împărtiţi în trei zone principale: Cuza Voda, Esplanada Unirea şi Ştefan cel Mare- Cinema Victoria. Protestatarii au blocat accesul social-democratilor în unele puncte. Grupuri de pesedişti sunt uneori nevoite să aleagă o altă rută, manifestanţii ocupând toată zona de după garduri.

UPDATE: Janarmeria a creat un "zid auto" între protestatarii din stația de tramvai și Piața Unirii.

UPDATE: Numărul simpatizanţilor PSD din interiorul Pieţei Unirii este estimat la circa 10.000.

UPDATE: Numărul protestarilor anti PSD este foarte mare. Cei mai mulţi sunt pe Cuza Vodă, dar sunt câteva sute şi la cinema Victoria şi pe esplanada de la hotel Unirea. De fiecare dată când intră în Piaţă câte un grup de simpatizanţi PSD este huiduit copios. La "baricada" din staţia de tramvai, jandarmii au întărit dispozitivul. Îmbulzeala de mai devreme a fost tentativă lui Mălin Bot să se apropie de protestatari. Jandarmii l-au încercuit şi condus în afara perimetrului încercuit.

UPDATE: Jandarmii au renunţat să-i mai scoată prin Cuza Vodă şi i-au redirecţionat pe Ştefan cel Mare. Pe margine, alţi ieşeni i-au aplaudat pe cei care au fost evacuaţi.

UPDATE: Câteva zeci de persoane au acţionat pentru evacuarea câtorva persoane. Spiritele s-au incins. Deşi sunt în afara gardurilor de protecţie, jandarmii continuă să îi conducă pe protestatari spre Cuza Voda, acolo unde sunt alte grupuri de manifestaţi.

UPDATE: Încet, încet, Piaţa Unirii se umple. Grupuri de social-democraţi intră organizat în zonă. Dar, deocamdată, nu se aud decât sloganuri anti PSD de la protestatarii de pe Cuza Vodă.

UPDATE: O pancardă pe care era înscripţionat PSD Neamţă salută Europa a ajuns la un coş de gunoi din Piaţa Unirii. La un moment dat, pe lângă coşul de gunoi a trecut şeful filialei PSD Neamţ, Ionel Arsenie.

UPDATE: Numărul simpatizantilor PSD care au ajuns în Piaţa Unirii este în creştere. A ajuns la câteva sute de persoane.

UPDATE: "Iaşul nu te vrea", "PSD, nu uita, Iaşul nu-i moşia ta", "PSD, ciuma roşie" şi alte sloganuri consacrate, huiduieli şi fluierături se aud în Piaţa Unirii, pe măsură ce participanţii la mitingul lui Dragnea sosesc în scuarul delimitat de jandarmi. Vacarmul încă nu e maxim, difuzoarele uriaşe instalate de PSD n-au început să fie date la maxim.

UPDATE: Jandarmii încearcă din nou să-i evacueze pe manifestanţii care sunt în Piaţă. Au reuşit să-i scoată din cort şi încet încet îi imping în afara perimetrului.

UPDATE: Jandarmii au ieşit în forţă din cinema Victoria din perimetrul de securitate, dar după câteva minute s-au întors. Nu e clar ce s-a întâmplat. Cert este că în zonă se află protestatari care huiduiei pe PSD-işti ce intră în Piaţă, acolo fiind un punct de acces

UPDATE: A început protestul împotriva PSD. Sute de oameni s-au adunat lângă garduri şi strigă sloganuri împotriva celui mai mare partid din România. În zona agenţie de voiaj CFR s-a auzit o bubuitură. Imediat au ieşit jandarmi de la Victoria ca să intervină.

UPDATE: Zeci de Jandarmi s-au adunat in jurul manifestantilor de langa cort. Este posbil ca ei sa incerce o evacuare in forta.

UPDATE: Consilierul local Mihai Gavril discută cu grupul de manifestanţi de la cort. Încearcă să-i determine să părăsească Piaţa.

UPDATE: În afara jandarmilor de la Iaşi sunt 400 veniţi din Constanţa şi câteva sute de la brigada mobilă din Bacău. Jandarmii stau cu organizatorii la puncte de acces în Piaţă şi îi verifică pe cei care vor să intre. Pe Cuza Voda deja s-a închegat un grup de protestatari pe care jandarmii nu-i lasă să intre.

UPDATE: Unele bannere împotriva PSD au rămas prinse de garduri, chiar dacă lângă ele s-au aşezat social-democraţi.

UPDATE: Câteva zeci de pesedişti din Bacău s-au instalat în Piaţă. În apropiere e grupul de manifestanţi "baricadat" la cort.

UPDATE: Pe scena din Piaţa Unirii a început să cânte fanfara. Un grup de manifestanţi a refuzat să părăsească Piaţa şi a rămas în jurul unui cort unde se strâng semnături pentru reducerea numărului de parlamentari (activitate autorizată de Primărie în urmă cu mai multă vreme şi pe un termen mai lung de timp). Unii dintre ei vociferează la adresa PSD. Între timp, într-un alt colţ al Pieţei (dinspre cinema Victoria) continuă să intre social-democraţi.

UPDATE: În două zone ale Pieţei sunt jandarmi care încearcă să evacueze manifestanţi. 

UPDATE: Primii simpatizanţi PSD au început să se adune în Piaţa Unirii. Ei sunt din judeţul Bacău. 

UPDATE: Piaţa a fost complet închisă. Accesul se face doar prin şase puncte stabilite de către organizatori şi autorităţi. Gardurile de protecţie au înconjurat întreg perimetrul. În Piaţă se afla câţiva manifestanţi care probabil ar urma să fie evacuaţi odată cu ora 14.00 când intră autorizaţia în vigoare. Momentul artistic a fost mutat, conform unor surse, la ora 16.00, iar discursurile liderilor PSD sunt aşteptate după ora 17.00.

Pregătirile pentru mitingul PSD se apropie de final. În Piaţa Unirii au fost montate boxe imense şi mai multe monitoare. De asemenea, zeci de maşini cu jandarmi au fost aduse pe strada Arcu, pe sensul de mers cu cinematograful Victoria. Maşinile parcate acolo sunt controlate pirotehnic. Strada Arcu a fost închisă circulaţiei rutiere de la blocul Tarom spre Cuza Vodă. La fel şi Ştefan cel Mare, şoferii sunt dirijaţi pe 14 Decembrie. Doar mijloacele de transport în comun sunt lăsate să treacă. Jadarmii au terminat de montat deja gardul de protecţia care va împrejmui zona în care se desfăşoară mitingul PSD. De asemenea, în Piaţa sunt adunate grupuri de oameni care protestează împotriva PSD. Cel mai probabil aceştia vor fi şcoşi treptat din Piaţă. 

In jurul pietei Unirii se circula bara la bara. Un autobuz CTP şi un microbuz al Poliţiei blochează accesul auto de pe Stefan cel Mare spre Piaţa Unirii. Maşinile care vin dinspre Pietonal sunt direcţionate spre bulevardul Independenţei pe strada 14 Decembrie. Coada ajunge însă până în dreptul Cubului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri