Madona Neagră – aceasta este icoana la care se va închina Papa la Iaşi

marți, 28 mai 2019, 01:49
2 MIN
 Madona Neagră – aceasta este icoana la care se va închina Papa la Iaşi

Icoana a fost adusă aici de la Cacica încă de săptămâna trecută. De ce este icoana atât de vestită?

Încă de marţi seara, 21 mai 2019, de la ora 18.30, Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, alături de episcopul auxiliar, Preasfinţitul Aurel Percă, un sobor de preoţi şi sute de credincioşi au întâmpinat sosirea la Iaşi a vestitei icoane a maicii Domnului de la Cacica.

Aceasta a fost adusă de pr. Anton Mărăndescu, paroh şi rector al sanctuarului de la Cacica, în cântecele mariane ale mulţimii adunate în faţa catedralei. Icoana cu Fecioara Maria care îl ţine pe pruncul Isus în braţe a rămas pentru aproape două săptămâni la închinare în catedrală.

Apoi, în timpul vizitei Papei Francisc, aceasta va fi purtată pe braţe, după ce Suveranul Pontif se va fi închinat la ea, până pe scena amplasată în faţa Palatului Culturii, pentru a sublinia acest caracter al vizitei Suveranului Pontif, dedicat Fecioarei Maria.

De ce este această icoană de la Cacica atât de importantă? Con­form reprezentanţilor Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi, Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică, şi anume „Madona Neagră“ (Czarna Madonna) de la Czestochowa, din Polonia.

Aceasta a fost adusă pentru prima dată la Cacica în urmă cu aproximativ 210 ani, odată cu polonezii care s-au stabilit în zonă pentru a exploata zăcămintele de sare descoperite acolo.

„În amintirea pelerinajelor de la Czestochowa, noii veniţi au adus cu ei o copie a icoanei care exista în renumitul sanctuarul marian. Istoria acesteia merge în trecut până în secolul al XVII-lea. Mai întâi, icoana a stat într-o biserică a iezuiţilor din Stanislawow, sudul Polo­niei, ca mai apoi să fie aşezată în prima biserică din Cacica, ctitorită în anul 1809. După aproape 100 de ani, mai exact la 16 octombrie 1904, este sfinţită actuala biserică, iar icoana care o reprezintă pe «Madona Neagră» este aşezată la loc de cinste, în altarul principal, întâmpinând cu frumuseţea ei pe orice pelerin imediat după păşirea pragului bisericii“, au precizat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

Comentarii