Ministrul Sănătăţii, la Iaşi: Vor urma două săptămâni dificile

sâmbătă, 25 iulie 2020, 01:49
5 MIN
 Ministrul Sănătăţii, la Iaşi: Vor urma două săptămâni dificile

Prezent la Iaşi, la închiderea Conferinţei Naţionale de Patologie Infecţioase „SARS-COV-2 Provocarea Începutului de Mileniu 3“, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a anunţat că suntem foarte aproape de a avea o nouă creştere bruscă a numărului de cazuri.

 „Vor urma două săptămâni dificile“, a spus ministrul Tătaru la Iaşi. Motivul: externarea la cerere a pacienţilor pozitivi şi nerespectarea izolării.

Starea de urgenţă? „Nu trebuie să ne transformăm nici într-un stat poliţienesc“

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a participat ieri, la Iaşi, la închiderea lucrărilor Conferinţei Naţionale de Patologie Infecţioase „SARS-COV-2 Provocarea Începutului de Mileniu 3“, prima conferinţă naţională medicală dedicată aproape exclusiv pandemiei cu noul coronavirus.

Cu această ocazie, Nelu Tătaru a anunţat că urmează două săptămâni, dificile, de aşteptare a unui nou val de cazuri COVID 19.

„Am avut o perioadă de două săptămâni cu vid legislativ, în care aceleaşi persoane, aceiaşi conaţionali ai noştri au refuzat o internare, o izolare, iar până în momentul în care, fiecare, fiind pozitivi, nu îşi consumă boala şi o vor transmite în continuare, atunci vom avea o creştere. Dacă noi vom reuşi să impunem, conform legii, internare, izolare, tratarea celor existenţi în spitale, atunci putem limita această transmitere. Consumarea celor 14 zile, o perioadă dată ca şi perioadă de incubaţie a acestei boli ca ea să se confirme este perioada în care avem acest număr mare de cazuri. În condiţiile în care vom respecta regulile alfel, aceste două săptămâni se vor prelungi“, a spus Nelu Tătaru la Iaşi.

Din punctul de vedere al decretării unei noi stări de urgenţă, ministrul Sănătăţii consideră că nu se poate pune în discuţie această problemă.

„Nu suntem în această situaţie, eu totuşi sper că nu trebuie să ne transformăm nici într-un stat poliţienesc, dar populaţia ar trebui să înţeleagă că trecem printr-un moment dificil, cel puţin în următoarele două săptămâni, cam aşa va fi“, a spus Nelu Tătaru.

„Nesocotirea şi instigarea ne fac pe noi ca în aceste zile să repetăm fenomenul Suceava“

Prezent la lansarea de carte intitulată „Management medical şi adminstrativ al pacientului cu SARS COV2“, semnată de Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, şi Carmen Manciuc, directorul medical al instituţiei, ministrul Tătaru a apreciat în discursul său întreaga activitate a unităţii medicale, a corpului medical, subliniind latura profesională şi ştiinţifică.

„Uitându-mă prin această carte îmi aduc aminte şi văd că astăzi se fac patru luni de când, la Suceava, pe care mulţi atunci o numeau Lombardia României, mă întâlneam cu doamna doctor Diana Cimpoeşu (coordonator SMURD/UPU Iaşi), domnul doctor Lucian Indrei (pe atunci director DSP Iaşi) şi doamna profesor Doina Azoicăi (UMF Iaşi). Era o echipă complexă , de desant. Comandamentul în schimb era la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi şi SMURD Iaşi. Sunt lucruri care nu se pot uita. Pentru cei care, în această perioadă au uitat acele timpuri, ţin să le menţionez că, neîncrederea lor, nesocotirea şi instigarea ne fac pe noi ca în aceste zile să repetăm (Suceava – n.r.). Repetăm, dar nu ar fi deloc bine să facem asta. Cu toate acestea, avem răgazul de a face şi o activitate ştiinţifică“, a spus ministrul Nelu Tătaru, făcând referite la conferinţa organizată, dar şi la lucrările prezentate în cadrul ei.

„În primul rând, am venit aici să mulţumesc Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, să mulţumesc întreg corpului medical, să mulţumesc întreg colectivului medical din întreaga ţară pentru întregul efort depus în această perioadă. Ştiu că unii suntem obosiţi, ştiu că suntem dezamăgiţi pentru că unii au nesocotit munca noastră, dar ştiu că avem o misiune“, a mai spus Nelu Tătaru.

Carmen Dorobăţ: „A gândi epidemiologic, medical şi managerial în acelaşi timp nu este uşor“

În discurusul său, acesta i-a ridicat mingea la fileu şi colegului de partid, primarul Mihai Chirica, pe care l-a apreciat pentru măsurile privind răspândirea infecţiei cu noul coronavirus, spunând că, pe fondul unei creşteri îngrijorătoare de cazuri, a pus totuşi în practică reguli care funcţionau doar în perioada stării de urgenţă, fiind primul edil din ţară care a procedat astfel.

La rândul său, primarul Mihai Chirica, prezent la manifestare, a ţinut să sublinieze că „Iaşul nu poate să-şi permită să intre în carantină, fiind un punct de sprijin pentru toate serviciile medicale“.

La rândul său, Lucian Indrei, fost director al DSP Iaşi şi acum, director general în cadrul Ministrului Sănătăţii a ţinut să mulţumească tuturor unităţilor medicale implicate direct şi indirect în lupta cu infecţia cu SARS COV 2, subliniind că „Iaşul a reuşit să ofere un tratament de calitate pentru pacienţii COVID19“.

De altfel, rata de vindecare la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ a fost până acum de peste 80%. Carmen Dorobăţ, managerul spitalului, a spus că această rată se datorează managementului administrativ şi medical la nivel de instituţie.

„Toate aceste gânduri, experienţe, idei, s-au strâns în această carte, în ceea ce priveşte organizarea şi în ceea ce priveşte modul de abordare a pacientului COVID 19. Pentru un manager de spital sau un şef de secţie, începutul este foarte greu pentru că a gândi epidemiologic, medical şi managerial în acelaşi timp nu este uşor. Dacă, în cadrul conferinţei, care a fost prima pe această temă de actualitate, partea medicală a fost extrem de fructuoasă, de consistentă, cu luări de poziţii de un real interes din partea medicilor profesori şi care cu siguranţă vor fi puse în practică la patul pacientului, această carte a abordat cealaltă parte, care poate nu este cunoscută de toată lumea , cea de a organiza, de a gândi şi de a comunica“, a spus Carmen Dorobăţ.

Comentarii