anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 18.09.2020

Ministrul Transporturilor a dat la Iaşi un termen pentru A8: va fi gata în 2027. Să-l ţinem minte!

GALERIE
lucian bode
  • lucian bode
- +

Lucian Bode pare să fi venit ieri special la Iaşi, în contextul apropierii alegerilor, pentru a-şi lua astfel de angajamente concrete.Cu el au venit şi şefii de la CNAIR, compania care se ocupă de autostrăzi. Tot aflat alături, noul coleg al liberalilor primarul Chirica a invocat „demisii politice”, dacă în 2024 „nu putem raporta proiectele despre care vorbim azi”

„N-am venit aici să promitem nimic”, a pus din start punctul pe i primarul Mihai Chirica, la o întâlnire cu miniştrii Transporturilor şi Mediului şi cu directorii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi CFR. Prezentarea Planului Investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pe perioada 2020-2030 a mai fost urmărită de primari, consilieri, oameni de afaceri ieşeni. Primarul Iaşului a amintit că despre Autostrada Moldovei, despre Centura municipiului Iaşi şi despre variantele de ocolire ale altor oraşe din judeţ s-a vorbit în fiecare guvernare din 2004 încoace, dar de fiecare dată nu s-a întâmplat nimic. „Suntem o clasă politică oarecum de altă factură, eu, Costel Alexe, domnul ministru Bode (al Transporturilor, n.r.), şi putem să spunem în felul următor: «Dacă, şi îmi asum ceea ce spun, nu se va întâmpla nimic şi în 2024 nu putem raporta proiectele despre care vorbim astăzi, luaţi act de demisia mea politică pe care am să o înregistrez atunci»“, adică peste 4 ani, a declarat Mihai Chirica. El a lansat acest angajament ca garanţie pentru realizarea marilor proiecte ale Iaşului şi regiunii.

Bode: A8, de la Ungheni la Tg. Neamţ, va fi gata în 2027

Ministrul Lucian Bode a promis că guvernarea liberală va investi „masiv” în Moldova, pentru că „trebuie reduse decalajele între această regiune şi celelalte zone ale ţării”. El a spus că există finanţare, dar că e nevoie de un procent din PIB alocat dezvoltării infrastructurii de transport, respectiv 2 la sută, aproximativ 4 miliarde de euro pe an. Pentru cheltuirea lor, e nevoie şi de o reformă administrativă, a mai spus ministrul Transporturilor, invocând birocraţia procedurii de licitaţie. „Infrastructura de transport va fi coloana vertebrală a dezvoltării acestei regiuni”, a mai spus ministrul Transporturilor, subliniind că Planul prezentat va trebui să fie continuat, indiferent ce guvernare va fi.

După ce a detaliat situaţia şantierelor existente în infrastructura de transport, ministrul Bode a amintit că a „scos Autostrada Unirii dintr-un parteneriat public privat toxic”, segmentul Ungheni-Iaşi-Tg. Neamţ urmând să fie licitat pentru contractul realizării studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. „Dacă va exista continuitate, iar proiectul va fi derulat fără sincope, acest proiect poate să fie finalizat în 2027”, a anticipat ministrul. Cât priveşte secţiunea Tg. Mureş - Tg. Neamţ, aici a fost acordată o extensie de timp de 6 luni pentru finalizarea reactualizării studiului de fezabilitate. Astfel, studiul respectiv va fi gata abia la vară, pe baza lui urmând să fie făcută proiectarea şi apoi execuţia - evident, prin organizarea altor licitaţii.

A7 „merge” mai repede

Pe cealaltă autostradă, A7, care va traversa Moldova de la nord la sud, au fost atribuite contractele pentru studii de fezabilitate şi proiecte tehnice pe ultimele două segmente, Paşcani-Suceava şi Suceava-Siret. Autostrada a fost împărţită în şase sectoare, pentru primele, cele dinspre Ploieşti-Buzău, lucrările putând să înceapă anul viitor. Bode a mai spus că A13, Bacău-Braşov, este deja într-o procedură similară (studiu şi proiectare), iar pentru drumul expres Suceava - Baia Mare „suntem în procedură de evaluare a ofertelor pentru trealizarea documentaţiei”. Variante ocolitoare sunt deja în lucru sau urmează să înceapă la Bacău, Rădăuţi, Bârlad şi Galaţi.

Cum stăm cu Centura

Despre Şoseaua de Centură a Iaşului, a fost anunţată demararea, săptămâna viitoare, a licitaţiei pentru proiectarea Tronsonului 4, pentru trafic uşor, între rondul de la Uricani şi Nicolina, prin străzile Cicoarei şi arhitect Ioan Berindei. Extrem de optimişti, ministrul Mediului şi primarul Iaşului au dat luna noiembrie ca termen pentru licitarea lucrărilor de execuţie la acest tronson, în aşa fel încât lucrările să înceapă în primele luni ale lui 2021, având un termen de execuţie de 12 luni. De menţionat că segmentul va avea două benzi pe sens de la rondul de la Uricani până la conexiunea cu strada Cicoarei.

Cât priveşte Varianta ocolitoare 3, cea pentru trafic greu prin Poitiers şi Trei Fântâni, licitaţia lansată de mai mult de un an este suspendată până când Primăria Iaşi va elabora un studiu privind costurile mutării reţelelor de utilităţi. Primarul Mihai Chirica a precizat ieri că atribuirea studiului respectiv este în procedură de licitaţie, dar pe platforma electronică de achiziţii publice nu este niciun anunţ de acest fel.

Bulevardul Poitiers nu va fi lărgit pentru că au fost emise autorizaţii de construire prea aproape de axul drumului şi „nu putem trece prin casele oamenilor”, a adăugat primarul. Reţelele de canalizare vor rămâne sub carosabil, a mai spus el, adăugând că acest traseu va fi făcut. Ministrul Costel Alexe a invocat o viitoare variantă ocolitoare între Piciorul Lupului şi Tomeşti. 

Cum s-a văzut din afară „desantul” de la Transporturi

„Cei de la CNAIR să nu mai saboteze proiectele de infrastructură din zona Iaşului prin prelungirea unor termene sau să anuleze procedurile de licitaţie din cauza unor inadvertenţe ivite”, a completat de la distanţă deputatul Petru Movilă prezentările făcute ieri. La reuniune au fost prezenţi atât directorul CNAIR, cât şi cel al CFR. Movilă, iniţiatorul proiectului de lege A8, l-a invitat pe ministrul Transporturilor să prezinte planul complet şi sursele de finanţare pentru realizarea Autostrăzii Unirii în exerciţiul financiar al Uniunii Europene 2021-2027. El a cerut din nou alocarea a 5 miliarde de euro pentru acest proiect, din cele 80 de miliarde oferite de Bruxelles României pentru relansarea economică post pandemie. Cât priveşte Tronsonul 3 al Centurii Iaşului, el a propus începerea lucrărilor pe strada Trei Fântâni, care se pretează mai bine unei variante ocolitoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fără dezbatere

Claudiu RAUS

Fără dezbatere

De ce nu vrea Mihai Chirica dezbatere? Ca să nu ne uităm ca la circ şi să mâncăm seminţe, cum spune? Nu: e vorba de altceva…

Filmuletul zilei

opinii

Un personaj detestabil

Alexandru CĂLINESCU

Un personaj detestabil

Ieşind dăunezi în oraş, ce-mi văd ochii? Pe panourile de afişaj electoral, fotografiile candidaţilor PSD la primărie şi la preşedinţia Consiliului judeţean sunt însoţite de fotografia Gabrielei Firea, cu menţiunea „Primarul Bucureştiului sprijină PSD Iaşi!”. O astfel de alăturare e o dovadă de slugărnicie de partid şi ar trebui - în mod normal - să fie nu un sprijin, ci un handicap.

Petre Ţuţea şi inginerii

Neculai SEGHEDIN

Petre Ţuţea şi inginerii

Eram la o manifestare ştiinţifică în deschiderea căreia un reputat profesor bucureştean a avut o foarte interesantă conferinţă legată de rolul şi importanţa ingineriei în dezvoltarea societăţii şi, pentru a fi mai convingător, a dat un citat din Petre Ţuţea: „Dacă într-un salon, într-un colţ, unul fumează şi tace, ăla e inginer... Inginerul e practic, savantul nu e practic. Când i s-a spus lui Max Planck, creatorul fizicii cuantice, că s-a mai găsit o aplicaţie, el a spus: care e, mă? Uite care... - Ca să vezi, nici nu m-am gândit!”. 

Cu „cioara vopsită”, electoral

Nicolae CREŢU

Cu „cioara vopsită”, electoral

Deşi, faţă de speranţele de acum peste trei decenii, experienţa realităţilor trăite în materie de „ofertă” şi „cuvânt” (promisiuni, propagandă, nu numai electorală) ne-a vindecat de multe iluzii şi aşteptări rozacee de la „clasa politică”, cum îi place să-şi spună ea însăşi, campaniile de prag de alegeri aduc cu ele noi mostre de ipocrizie „şmecheră” şi verbiaj de umplutură, fără nicio temelie credibilă şi fără nicio altă miză reală, alta decât tentativa de doar ademenire a votului, pesemne ţintind încă niscaiva... naivi sau proşti dispuşi, chiar dacă tot mai puţini, să se lase îmbrobodiţi şi, în fond, dispreţuiţi tocmai de astfel de greţoşi măsluitori, din nou în ofensivă, gata să se reînfigă în fruntea bucatelor, „democratic”, simulanţi de focoasă dragoste de „popor”. 

pulspulspuls

Iată cum se scufundă Iaşul, pe mâna unor personagii precum menistrul penalilor!

Iată cum se scufundă Iaşul, pe mâna unor personagii precum menistrul penalilor!

O observaţiune filosofică şi chiar axiologică pe astăzi, stimaţi vniversitari ieşeni, despre ce a însemnat în realitate o chestiune care, la vremea ei, pentru mulţi nu părea că e chiar atât de bălţată: cocoţarea în scaunul de rector al celei mai vechi universităţi din ţară a ministrului penalilor Dragnea şi Tăriceanu, zoon politikon-ul Tudorel. 

Caricatura zilei

Controversă vegetariană

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.