Uitaţi de toţi chiar în anul Centenarului

Ne-au întors spatele. Niciun lider politic nu vine azi la Iași să se prindă în Hora Unirii

miercuri, 24 ianuarie 2018, 03:02
3 MIN
 Ne-au întors spatele. Niciun lider politic nu vine azi la Iași să se prindă în Hora Unirii
Nicio notorietate politică sau din administraţia centrală nu va fi prezentă astăzi la Iaşi, chiar dacă evenimentul este inclus în manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918. Preşedintele Iohannis a anunţat că va participa la manifestările similare de la Bucureşti. Liderii PSD şi cei guvernamentali nici nu s-au mai obosit să ofere vreo explicaţie. Singurele notabilităţi prezente: Majestatea Sa Margareta şi Radu Duda. Care este programul manifestărilor?

Mii de ieşeni sunt aşteptaţi astăzi în Piaţa Unirii la manifestările dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. La fel ca anul trecut, şi deşi în 2018 suntem în Anul Centenarului Marii Uniri, la Iaşi nu vor ajunge personalităţi politice de la nivel central. Preşedintele Klaus Iohannis a lipsit şi în 2017 motivând că se află la Consiliul Europei, iar în acest an a preferat să participe la festivităţile din Bucureşti. Liderii PSD sau cei de la nivel guvernamental nici nu s-au mai obosit să ofere vreo explicaţie pentru absenţă. În absenţa notorietăţilor politice sau ale administraţiei centrale, la Iaşi vor ajunge, în schimb, Custodele Coroanei române, Majestatea Sa Margareta, şi Radu Duda.

Denumire oficială: Iaşul – Oraş Regal

Manifestările vor debuta la Palatul Roznovanu, unde va fi sărbătorit un deceniu de la încheierea acordului de înfrăţire între Iaşi şi Chişinău. Primarul Mihai Chirica a menţionat ieri că Iaşul va purta titulatura onorifică de „Oraş Regal“.

„Iaşul a fost un leagăn al Coroanei, iar marile evenimente care au făurit România Mare, al cărei Centenar îl serbăm în 2018, nu ar fi fost posibile fără relaţia privilegiată dintre oraşul nostru şi Casa Regală“, a declarat primarul, citat într-un comunicat al municipalităţii.

Începând cu ora 10, manifestările se vor muta în Piaţa Unirii, unde vor avea loc un concert folcloric, ceremonialul religios Te Deum, discursuri, depunere de coroane de flori la statuia domnitorului Al.I. Cuza, parada militară, dar şi tradiţionala Horă a Unirii. Coroane vor fi depuse şi la mormântul lui Cuza, la Trei Ierarhi. După horă se va relua concertul folcloric.

După concerte, haideţi şi la plăcinte!

Ieşenii sunt invitaţi şi la o masă populară cu plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai, vin fiert. De la ora 14.30, mai multe manifestări sunt organizate la Muzeul Unirii, culminând cu plecarea la ora 18 a militarilor spre Palatul Culturii în tradiţionala retragere cu torţe.

Pe durata manifestărilor, în intervalul 8.00 – 13.00, mijloacele de transport în comun nu vor circula prin Piaţa Unirii. De asemenea, Primăria are în vedere şi restricţionarea traficului rutier pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt (tronsonul cuprins între str. I.C. Brătianu şi str. Arcu), str. Cuza Vodă (tronsonul cuprins între str. Gavriil Musicescu şi str. George Enescu), str. 14 Decembrie 1989, str. I.C. Brătianu (tronsonul cuprins între bd. Independenţei şi bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt), str. Agatha Bârsescu (tronsonul cuprins între str. I. C. Brătianu şi str. Matei Millo), str. Vasile Alecsandri şi str. Gavriil Musicescu. În seara zilei, între orele 17.30 şi 18.30, va fi închisă circulaţia pe bd. Ştefan cel Mare pentru buna desfăşurare a ceremoniei militare a Retragerii cu torţe.

VEDEȚI ȘI:

Intrare gratuită ASTĂZI la Palatul Culturii. Evenimente de neratat de Ziua Unirii

Ponta: Ştiţi că mâine nu este niciun oficial la Iaşi? Pentru că nu-i place domnului Dragnea de primar

Horă a bicicliștilor și tur inedit la Iași pe 24 ianuarie. Bucureștenii vin cu Trenul Unirii

Comentarii