Noul Spital de Boli Respiratorii din Bucium, în suspans. Licitaţia lansată în toamnă a fost suspendată până ieri. Răspunsuri ambigue ale Ministerului Sănătăţii

Finanţarea este deschisă pentru Consiliul Judeţean, spun cei de la Ministerul Sănătăţii, în răspunsul oferit la interpelarea unei deputate din Iaşi.

joi, 11 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Noul Spital de Boli Respiratorii din Bucium, în suspans. Licitaţia lansată în toamnă a fost suspendată până ieri. Răspunsuri ambigue ale Ministerului Sănătăţii

Două luni le-au trebuit celor de la Ministerul Sănătăţii să formuleze un răspuns la interpelarea unei deputate de Iaşi privind proiectul Spitalului de Boli Respiratorii. Monica Berescu (USR) l-a întrebat pe ministrul Alexandru Rafila dacă susţine acest proiect şi ce şanse are viitorul spital să obţină finanţare. O interpelare similară a avut şi preşedintele PNL Iaşi, Alexandru Muraru, dar aceasta e mai degrabă o invitaţie adresată ministrului să sprijine proiectul. Amintim că Ministerul Sănătăţii este partener şi în proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Miroslava, dar asta n-a fost suficient ca IRMC să primească şi finanţare.

Cât priveşte Spitalul de Boli Respiratorii, Monica Berescu menţionează în interpelarea adresată ministrului Sănătăţii că instituţia (numită acum Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie) funcţionează în patru corpuri de clădire – dintre care cel mai nou (50 de ani) beneficiază de o finanţare de aproximativ 7 milioane de euro pentru reabilitare. Însă celelalte clădiri au peste 100 de ani vechime, iar unele prezintă şi risc de prăbuşire la cutremur. Una singură a primit fonduri pentru consolidare.

Cititi si: De unde vor veni cele 100 milioane euro? Viitorul Spital de Boli Respiratorii Iaşi, la concurenţă cu cele Regionale de Urgenţă

Deputata ieşeană invocă şi documentaţia realizată deja de Consiliul Judeţean pentru acest proiect de relocare a spitalului „împrăştiat” în patru zone din oraş într-o singură clădire modernă. Aceasta ar urma să fie ridicată în locul unde se află una din cele patru secţii – respectiv în Bucium, pe un teren în suprafaţă de 4,3 hectare. „Conform Studiului de Fezabilitate efectuat, valoarea proiectului de construcţie este de aproximativ 148 milioane de euro şi permite gruparea tuturor serviciilor medicale oferite de către Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi într-o singură unitate spitalicească”, arată Monica Berescu în interpelare.

Răspunsul primit de la Bucureşti precizează că Programul Sănătate din actualul exerciţiu financiar european beneficiază de o alocare totală de 5,88 miliarde de euro, din care contribuţia din fonduri exteme nerambursabile este 2,27 miliarde, iar contribuţia naţională, 3,6 miliarde de euro. Aceasta va fi asigurată inclusiv printr-un împrumut de două miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii. Fondurile sunt destinate „în principal pentru realizarea de investiţii de extindere/ modemizare/ reabilitare, inclusiv construcţii noi şi dotarea cu echipamente medicale în unităţile sanitare cu paturi”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătăţii.

„Urmare deschiderii sesiunilor de proiecte, beneficiarii interesaţi de finanţarea unor proiecte de infrastructură prin acest program au posibilitatea să acceseze fondurile puse la dispoziţie, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie. Consiliul Judeţean Iaşi, în subordinea căruia îşi desfăşoară activitatea Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, are posibilitatea să efectueze demersuri pentru atragerea şi alocarea de fonduri pentru investiţii în infrastructura spitalicească”, răspunde secretarul de stat Tiberius Brădăţan în locul ministrului Alexandru Rafila.

Cititi si: Până la o clădire nouă pentru Spitalul de Boli Respiratorii, șefii județului renovează Secția Pașcanu

Licitaţia pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru viitorul spital a fost lansată deja în septembrie, de la o valoare estimată de 92,25 milioane de euro. Termenul de depunere a ofertelor a fost amânat de mai multe ori, ultimul fiind fixat pentru 29 ianuarie 2024. Până ieri, procedura a fost suspendată, în urma unor clarificări şi modificări aduse anunţului iniţial şi documentaţiei care însoţeşte procedura. 

 

 

Comentarii