Anunturi de Mica Publicitate
mineralia
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 22.09.2023

O ipoteză şoc a medicilor ieşeni: Apar manifestări bizare ale bolii Covid-19

GALERIE
Spital_Letcani_cadreRepublicaMoldova
  • Spital_Letcani_cadreRepublicaMoldova
- +

Cele mai recente manifestări ale coronavirozei, observate de medicii infecţionişti ieşeni, îi pun pe aceştia pe gânduri: este posibil să vorbim deja de o altă tulpină a Covid-19, de data aceasta una dezvoltată în România? Concret, medicii au observat că, în mod cert, evoluţia bolii s-a schimbat considerabil în ultima perioadă. Tot mai des apar situaţiile în care pacienţii ajung la timp la poarta spitalului, iar în jumătate de oră pot fi deja la ATI. Managerul de la Spitalul de Infecţioase o spune cu subiect şi predicat: „Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor”. Părerea lui e împărtăşită şi de şefa UPU de la „Sf. Spiridon”, care aşteaptă deja rezultate ale studiilor imunologilor sau microbiologilor privind posibilitatea unei noi tulpini.

Medicii ieşeni trag un semnal de alarmă: este posibil să fie vorba de o altă tulpină, de data aceasta generată în România! Simptomele COVID şi evoluţia bolii nu mai sunt aceleaşi ca în vara trecută. Nu se mai pune problema întârzierii prezentării la medic, ci a minutelor până când ajung la ventilator. Chiar dacă ajung la timp pe poarta spitalului, în jumătate de oră pot fi la ATI.

S-au schimbat regulile bolii

Simptomatologia COVID-19 am învăţat-o cu toţii în trei ani de pandemie, spun medicii. Se pare însă că, în acest moment, nu toate „regulile” bolii mai sunt aceleaşi. Există aceeaşi tuse seacă, aceeaşi stare febrilă, nas înfundat, lipsă miros şi gust, dar drumul până la la ATI devine o prăpastie bruscă, uneori de neocolit.

„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI”, a subliniat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

Opinia medicului ATI care coordonează prima unitate COVID din judeţ este împărtăşită şi de coordonatorul UPU al Spitalului Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon”, Diana Cimpoeşu.

„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agrăvări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul infectării nu este în general cunoscut. Este ceva clar diferit. Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a spus Diana Cimpoeşu.

17 morţi, ieri

Ieri, la Iaşi, erau 336 de noi cazuri raportate. Municipiul reşedinţă de judeţ se aproapie cu paşi siguri de o rată de 13 la mia de locuitori, iar alte localităţi, precum Valea Lupului, au sărit de 16 la mie.

Duminică, au fost 71 de internări, dar şi 31 de externări. De cele mai multe ori, externările înseamnă şi decese. Tot ieri, au fost raportate 17 morţi în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID 19.

“Imediat cum se eliberează un loc, acesta este preluat de către un nou pacient. Din nefericire, nu reuşim să asigurăm în momentul de faţă îngrijirea tuturor pacienţilor deoarece raportul este următorul: externăm un pacient, iar alţi trei au nevoie de internare. Sistemul medical, nu doar ieşean, ci cel românesc, este aproape de colaps. Acest lucru s-a întâmplat deoarece rata de vaccinare este la un nivel nu mic, ci foarte mic.”, a spus Florin Roşu.

S-au operaţionalizat paturi la Spitalul Leţcani. Şi de ATI, şi pentru cei care au nevoie de oxigenoterapie. Oficialii dau asigurări că se va merge la maximum posibil.

“În prezent avem 28 de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienţi cu forme critice de boală. Sunt asistaţi din punctul de vedere al ventilaţiei, cu forme grave şi foarte grave de boală. Un alt număr de 39 de pacienţi sunt internaţi în sectorul de forme medii, de boli infecţioase. Din totalul de 40 de paturi care sunt puse la dispoziţia pacienţilor de astăzi urmează să fie internat al 40-lea pacient. Avem planuri de operaţionalizare a unui număr suplimentar de paturi astfel încât să ajungem la capacitatea de 48 de paturi de terapie intensivă. Deci, sunt planificate pentru a fi deschise încă 20 de paturi de terapie intensivă la această secţie a Spitalului de Boli Infecţioase”, a spus colonel Daniel Ionuţ Derioiu, cel care coordonează administrativ Spitalul de la Leţcani.

La unitatea modulară, care în acest moment are toate locurile ocupate, muncesc peste 95 de cadre medicale, 11 fiind venite ieri de peste Prut - foto - (din 22 venite în total, dar alte 11 plecând la alte spitale din ţară). Pentru locuri în plus, vor mai trebui alte câteva zeci. De ce are acum nevoie sistemul medical?

Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD spune: „România ar avea nevoie de un sistem medical care să aibă mult mai multă coeziune, pacienţii au nevoie de locuri de ATI mai multe, şi am fi avut nevoie de un popor înţelept care să se vaccineze în tot răstimpul dintre valul 3 şi valul 4, care a fost destul de generos, şi probabil în care oamenii au crezut că acest virus a dispărut. Dar nu a fost aşa!...”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pavel LUCESCU

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pe termen lung, toată lumea ştie ce-i de făcut, cel puţin dacă te uiţi pe programele economice ale partidelor, cu toate diferenţele şi nuanţele de rigoare, dar pe termen scurt, nu prea ai loc de întors. Şi de unde să iei, când te arde buza, dacă nu de la cei care-şi permit mai mult, care, deşi afectaţi, poate unii chiar falimentaţi ca business, nu ajung să moară de foame, cum s-ar întâmpla cu cei cu venituri mici. E ceea ce ar face orice guvern cu spatele la zid, ar încerca să ia de la cei din straturile socio-economice superioare ale societăţii.

opinii

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Alexandru CĂLINESCU

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Nu e de mirare că migraţia a devenit în ţările occidentale o temă electorală. Specialiştii se aşteaptă, la alegerile pentru Parlamentul european, la o ofensivă a dreptei şi a extremei drepte. Bună parte din populaţie este excedată de criminalitatea în creştere, de sentimentul de nesiguranţă, fenomene a căror cauză e găsită şi în migraţia necontrolată.

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

Neculai SEGHEDIN

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

În ziua de 14 septembrie, de Ziua Inginerului, am fost la Festivalul George Enescu, la Ateneul Român.

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

pr. Constantin STURZU

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

De vreo trei săptămâni suntem mai săraci aici, pe pământ, şi mai bogaţi în Cer. Am pierdut un duhovnic, un rugător, un stâlp al Bisericii. Am câştigat, înaintea Tronului Preasfintei Treimi, un veghetor, un mijlocitor, un ajutor de nădejde. Părintele Ieroschimonah Simeon Zaharia a mers la Domnul, pe Care atât de mult L-a iubit şi slujit, în ziua de 2 septembrie 2023, după aproape 96 de ani de vieţuire în această lume.

pulspulspuls

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Pentru că premăria nu i-a dat lui Simion de la AUR autorizaţie de miting politic la Iaşi pentru duminica asta, pe Pietonal, probabil de teamă să nu se oprească alaiul în faţa premăriei ca să scandeze anti-Chirica, cum se aude, ei bine, cică fostul amic politic al premarelui a anunţat că va chema membrii de partid la o “plimbare” pe Pietonalul ieşean. 

Caricatura zilei

1000 de km de autostradă în România

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca fortele de ordine, care au asigurat masurile de siguranta pe plaja din Costinesti, au procedat corect in momentul in care s-au folosit de forta pentru ai linisti pe participantii la conflic

vezi raspunsuri