O ipoteză şoc a medicilor ieşeni: Apar manifestări bizare ale bolii Covid-19
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

O ipoteză şoc a medicilor ieşeni: Apar manifestări bizare ale bolii Covid-19

GALERIE
Spital_Letcani_cadreRepublicaMoldova
  • Spital_Letcani_cadreRepublicaMoldova
- +

Cele mai recente manifestări ale coronavirozei, observate de medicii infecţionişti ieşeni, îi pun pe aceştia pe gânduri: este posibil să vorbim deja de o altă tulpină a Covid-19, de data aceasta una dezvoltată în România? Concret, medicii au observat că, în mod cert, evoluţia bolii s-a schimbat considerabil în ultima perioadă. Tot mai des apar situaţiile în care pacienţii ajung la timp la poarta spitalului, iar în jumătate de oră pot fi deja la ATI. Managerul de la Spitalul de Infecţioase o spune cu subiect şi predicat: „Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor”. Părerea lui e împărtăşită şi de şefa UPU de la „Sf. Spiridon”, care aşteaptă deja rezultate ale studiilor imunologilor sau microbiologilor privind posibilitatea unei noi tulpini.

Medicii ieşeni trag un semnal de alarmă: este posibil să fie vorba de o altă tulpină, de data aceasta generată în România! Simptomele COVID şi evoluţia bolii nu mai sunt aceleaşi ca în vara trecută. Nu se mai pune problema întârzierii prezentării la medic, ci a minutelor până când ajung la ventilator. Chiar dacă ajung la timp pe poarta spitalului, în jumătate de oră pot fi la ATI.

S-au schimbat regulile bolii

Simptomatologia COVID-19 am învăţat-o cu toţii în trei ani de pandemie, spun medicii. Se pare însă că, în acest moment, nu toate „regulile” bolii mai sunt aceleaşi. Există aceeaşi tuse seacă, aceeaşi stare febrilă, nas înfundat, lipsă miros şi gust, dar drumul până la la ATI devine o prăpastie bruscă, uneori de neocolit.

„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI”, a subliniat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

Opinia medicului ATI care coordonează prima unitate COVID din judeţ este împărtăşită şi de coordonatorul UPU al Spitalului Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon”, Diana Cimpoeşu.

„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agrăvări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul infectării nu este în general cunoscut. Este ceva clar diferit. Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a spus Diana Cimpoeşu.

17 morţi, ieri

Ieri, la Iaşi, erau 336 de noi cazuri raportate. Municipiul reşedinţă de judeţ se aproapie cu paşi siguri de o rată de 13 la mia de locuitori, iar alte localităţi, precum Valea Lupului, au sărit de 16 la mie.

Duminică, au fost 71 de internări, dar şi 31 de externări. De cele mai multe ori, externările înseamnă şi decese. Tot ieri, au fost raportate 17 morţi în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID 19.

“Imediat cum se eliberează un loc, acesta este preluat de către un nou pacient. Din nefericire, nu reuşim să asigurăm în momentul de faţă îngrijirea tuturor pacienţilor deoarece raportul este următorul: externăm un pacient, iar alţi trei au nevoie de internare. Sistemul medical, nu doar ieşean, ci cel românesc, este aproape de colaps. Acest lucru s-a întâmplat deoarece rata de vaccinare este la un nivel nu mic, ci foarte mic.”, a spus Florin Roşu.

S-au operaţionalizat paturi la Spitalul Leţcani. Şi de ATI, şi pentru cei care au nevoie de oxigenoterapie. Oficialii dau asigurări că se va merge la maximum posibil.

“În prezent avem 28 de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienţi cu forme critice de boală. Sunt asistaţi din punctul de vedere al ventilaţiei, cu forme grave şi foarte grave de boală. Un alt număr de 39 de pacienţi sunt internaţi în sectorul de forme medii, de boli infecţioase. Din totalul de 40 de paturi care sunt puse la dispoziţia pacienţilor de astăzi urmează să fie internat al 40-lea pacient. Avem planuri de operaţionalizare a unui număr suplimentar de paturi astfel încât să ajungem la capacitatea de 48 de paturi de terapie intensivă. Deci, sunt planificate pentru a fi deschise încă 20 de paturi de terapie intensivă la această secţie a Spitalului de Boli Infecţioase”, a spus colonel Daniel Ionuţ Derioiu, cel care coordonează administrativ Spitalul de la Leţcani.

La unitatea modulară, care în acest moment are toate locurile ocupate, muncesc peste 95 de cadre medicale, 11 fiind venite ieri de peste Prut - foto - (din 22 venite în total, dar alte 11 plecând la alte spitale din ţară). Pentru locuri în plus, vor mai trebui alte câteva zeci. De ce are acum nevoie sistemul medical?

Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD spune: „România ar avea nevoie de un sistem medical care să aibă mult mai multă coeziune, pacienţii au nevoie de locuri de ATI mai multe, şi am fi avut nevoie de un popor înţelept care să se vaccineze în tot răstimpul dintre valul 3 şi valul 4, care a fost destul de generos, şi probabil în care oamenii au crezut că acest virus a dispărut. Dar nu a fost aşa!...”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.