anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

O ipoteză şoc a medicilor ieşeni: Apar manifestări bizare ale bolii Covid-19

GALERIE
Spital_Letcani_cadreRepublicaMoldova
 • Spital_Letcani_cadreRepublicaMoldova
- +

Cele mai recente manifestări ale coronavirozei, observate de medicii infecţionişti ieşeni, îi pun pe aceştia pe gânduri: este posibil să vorbim deja de o altă tulpină a Covid-19, de data aceasta una dezvoltată în România? Concret, medicii au observat că, în mod cert, evoluţia bolii s-a schimbat considerabil în ultima perioadă. Tot mai des apar situaţiile în care pacienţii ajung la timp la poarta spitalului, iar în jumătate de oră pot fi deja la ATI. Managerul de la Spitalul de Infecţioase o spune cu subiect şi predicat: „Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor”. Părerea lui e împărtăşită şi de şefa UPU de la „Sf. Spiridon”, care aşteaptă deja rezultate ale studiilor imunologilor sau microbiologilor privind posibilitatea unei noi tulpini.

Medicii ieşeni trag un semnal de alarmă: este posibil să fie vorba de o altă tulpină, de data aceasta generată în România! Simptomele COVID şi evoluţia bolii nu mai sunt aceleaşi ca în vara trecută. Nu se mai pune problema întârzierii prezentării la medic, ci a minutelor până când ajung la ventilator. Chiar dacă ajung la timp pe poarta spitalului, în jumătate de oră pot fi la ATI.

S-au schimbat regulile bolii

Simptomatologia COVID-19 am învăţat-o cu toţii în trei ani de pandemie, spun medicii. Se pare însă că, în acest moment, nu toate „regulile” bolii mai sunt aceleaşi. Există aceeaşi tuse seacă, aceeaşi stare febrilă, nas înfundat, lipsă miros şi gust, dar drumul până la la ATI devine o prăpastie bruscă, uneori de neocolit.

„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI”, a subliniat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

Opinia medicului ATI care coordonează prima unitate COVID din judeţ este împărtăşită şi de coordonatorul UPU al Spitalului Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon”, Diana Cimpoeşu.

„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agrăvări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul infectării nu este în general cunoscut. Este ceva clar diferit. Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a spus Diana Cimpoeşu.

17 morţi, ieri

Ieri, la Iaşi, erau 336 de noi cazuri raportate. Municipiul reşedinţă de judeţ se aproapie cu paşi siguri de o rată de 13 la mia de locuitori, iar alte localităţi, precum Valea Lupului, au sărit de 16 la mie.

Duminică, au fost 71 de internări, dar şi 31 de externări. De cele mai multe ori, externările înseamnă şi decese. Tot ieri, au fost raportate 17 morţi în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID 19.

“Imediat cum se eliberează un loc, acesta este preluat de către un nou pacient. Din nefericire, nu reuşim să asigurăm în momentul de faţă îngrijirea tuturor pacienţilor deoarece raportul este următorul: externăm un pacient, iar alţi trei au nevoie de internare. Sistemul medical, nu doar ieşean, ci cel românesc, este aproape de colaps. Acest lucru s-a întâmplat deoarece rata de vaccinare este la un nivel nu mic, ci foarte mic.”, a spus Florin Roşu.

S-au operaţionalizat paturi la Spitalul Leţcani. Şi de ATI, şi pentru cei care au nevoie de oxigenoterapie. Oficialii dau asigurări că se va merge la maximum posibil.

“În prezent avem 28 de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienţi cu forme critice de boală. Sunt asistaţi din punctul de vedere al ventilaţiei, cu forme grave şi foarte grave de boală. Un alt număr de 39 de pacienţi sunt internaţi în sectorul de forme medii, de boli infecţioase. Din totalul de 40 de paturi care sunt puse la dispoziţia pacienţilor de astăzi urmează să fie internat al 40-lea pacient. Avem planuri de operaţionalizare a unui număr suplimentar de paturi astfel încât să ajungem la capacitatea de 48 de paturi de terapie intensivă. Deci, sunt planificate pentru a fi deschise încă 20 de paturi de terapie intensivă la această secţie a Spitalului de Boli Infecţioase”, a spus colonel Daniel Ionuţ Derioiu, cel care coordonează administrativ Spitalul de la Leţcani.

La unitatea modulară, care în acest moment are toate locurile ocupate, muncesc peste 95 de cadre medicale, 11 fiind venite ieri de peste Prut - foto - (din 22 venite în total, dar alte 11 plecând la alte spitale din ţară). Pentru locuri în plus, vor mai trebui alte câteva zeci. De ce are acum nevoie sistemul medical?

Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD spune: „România ar avea nevoie de un sistem medical care să aibă mult mai multă coeziune, pacienţii au nevoie de locuri de ATI mai multe, şi am fi avut nevoie de un popor înţelept care să se vaccineze în tot răstimpul dintre valul 3 şi valul 4, care a fost destul de generos, şi probabil în care oamenii au crezut că acest virus a dispărut. Dar nu a fost aşa!...”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.