Pași înapoi în proiectul autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş: „CNAIR îşi bate joc de Moldova“

sâmbătă, 27 ianuarie 2018, 03:00
2 MIN
 Pași înapoi în proiectul autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş: „CNAIR îşi bate joc de Moldova“

CNAIR a reziliat contractul pentru revizuirea documentaţiei tehnice a celui mai important tronson al autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. „O decizie catastrofală“, apreciază cei din Asociaţia Pro Infrastructura. Ca şi cum nu erau destul de lungi şi nesigure termenele, acum totul va trebui reluat de la zero.

Compania de drumuri a dat de pământ cu proiectul autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. Contractul pentru revizuirea documentaţiei tehnice pe tronsonul Târgu Mureş – Sovata – Ditrău (96 km) a fost reziliat. Acesta este cel mai important tronson al autostrăzii, cel care ar asigura trecerea munţilor. Asociaţia Pro Infrastructură, organizaţie din Cluj care monitorizează proiectele de infrastructură din ţară, a criticat dur iniţiativa Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„CNAIR îşi bate joc în continuare de Moldova prin rezilierea contractului. Prin această decizie catastrofală, la 159 de ani de la Mica Unire, în anul Centenarului Marii Uniri, CNAIR condamnă Moldova la subdezvoltare şi izolare“, au spus reprezentanţii asociaţiei.

Organizaţia a amintit că proiectul acestei autostrăzi a devenit unul dintre cele mai mediatizate subiecte datorită implicării societăţii civile.

„Anul 2018, cu o încărcătură istorică deosebită, va fi încă un an pierdut pentru Autostrada A8! Mai mult, proiectantul (Search Corporation), al cărui contract tocmai a fost reziliat, poate cere despăgubiri în instanţă (cu şanse foarte mari de reuşită), daune care vor fi plătite tot de români!“, au mai arătat reprezentanţii asociaţiei.

Potrivit acestora, rezilierea contractului va amâna mai mulţi ani implementarea autostrăzii, iar lansarea unor licitaţii de proiectare şi execuţie în baza studiilor din 2010 nu ar face decât să pună cruce autostrăzii A8.

„Solicităm oficialilor din Ministerul Transporturilor România să demită de urgenţă conducerea CNAIR care, în ultimul an, a bătut toate recordurile de incompetenţă, fugă de răspundere şi subminare a dezvoltării economice“, a conchis Asociaţia Pro Infrastructură.

Autostrada A8 a mai primit ieri un obstacol în faţă, prin numirea unui băcăuan, Lucian Şova, ca ministru al Transporturilor. Aceasta ştiindu-se că băcăuanii au militat mereu pentru o autostradă Bacău – Braşov care să lege Moldova de Occident, rută care face însă drumul de la Iaşi spre acelaşi Occident mai lung cu aproape 200 de kilometri.

Comentarii