Premii declarate ilegale: funcţionarii trebuie să aducă înapoi bani de acasă

marți, 08 octombrie 2019, 01:50
3 MIN
 Premii declarate ilegale: funcţionarii trebuie să aducă înapoi bani de acasă

Rumoare în Primăria Hârlău: zeci de funcţionari ar trebui să vină cu bani de acasă după ce, acum doi ani, au primit recompense financiare din partea primarului. Dispoziţia de premiere semnată de edilul şef al unuia dintre cele mai sărace oraşe din ţară a fost declarată ilegală de instanţă.

 

Ilegalitatea documentului prin care primarul din Hârlău şi-a premiat subalternii din bani publici a fost semnalată de către reprezentanţii Prefecturii Iaşi. Pentru ca banii să se întoarcă în vistieria comunităţii, prefectul a dat în judecată primarul din Hârlău, dar şi pe cei aproape 60 de funcţionari din subordine, care au fost reprezentanţi în timpul procesului de o singură persoană. Tribunalul Iaşi s-a pronunţat deja în această speţă, iar veştile nu au fost deloc bune pentru funcţionarii de la Hârlău. Dacă decizia judecătorilor din prima instanţă va rămâne definitivă, toţi bugetarii vor trebui să restituie banii primiţi, în 2017, cu titlu de premiu. Sumele variază în funcţie de leafa fiecăruia, reprezentând 5% din salariul de bază al fiecărui angajat.

Ce au stabilit judecătorii

Motivarea sentinţei Tribunalului, obţinută de „Ziarul de Iaşi“, relevă că decizia prin care s-a dispus premierea funcţionarilor de la Hârlău a fost semnată de primarul Gheorghiţă Curcă în data de 7 septembrie 2017. Prin acel documente se stabilea „aprobarea acordării premiilor de excelenţă pentru lunile iulie şi august 2017, în procent de 5% la salariul de bază, funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului“. Prefectul a precizat în cererea e chemare în judecată că dispoziţa de premiere a funcţionarilor ar fi încălcat legea. Printre motivele specificate de judecători se menţionează şi că primarul din Hârlău a oferit premii tuturor angajaţilor, în condiţiile în care legea prevede premierea celor care au avut realizări importante. „Pârâta nu a făcut dovada parcurgerii procedurii instituite de art. 26 alin. 2 din Lg. 153/2017, în sensul că nu a evidenţiat pentru fiecare beneficar al premiului de excelenţă în parte: participarea la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, participarea la activităţi cu caracter deosebit, efectuarea de lucrări cu caracter excepţional, realizarea unui volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor (…) În concret, pârâtul a acordat nediscreţionar aceste premii de excelenţă tuturor angajaţilor săi“, a motivat judecătorul de caz.

Ultimul cuvânt îl va avea Curtea de Apel

Procesul s-a relut, recent, la Curtea de Apel Iaşi, care va avea ultimul cuvânt de spus în acest caz. Contactat telefonic, ieri, pentru pentru a oferi detalii despre decizia de premiere a funcţionarilor, primarul din Hârlău a cerut să îi trimitem întrebările pe e-mail. Până la închiderea ediţiei de ieri, nu ne-a furnizat un răspuns. 

Comentarii