Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”: Juriul a stabilit lista scurtă a finaliştilor

GALERIE
premiu, ziarul de iasi
  • premiu, ziarul de iasi
- +

Juriul a votat şi a stabilit lista scurtă a finaliştilor celei de-a XX-a ediţii a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”. Astfel, dintr-o listă de zece autori, jurul a votat primele cinci cele mai bune cărţi de proză românească apărută în anul anterior. În acest an, partenerul de onoare al evenimentului este Academia Română - Filiala Iaşi, iar partenerul principal este compania IULIUS Group.

Premiul pentru Debut va fi acordat Maricicăi Munteanu, pentru Gruparea de la „Viaţa românească”. O literatură a spaţiului şi comunităţii , Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Reamintim faptul că, potrivit regulamentului, premiul se acordă o singură dată unui autor, prin urmare sunt nominalizaţi doar scriitorii care nu au primit acest premiu în cadrul ediţiilor anterioare.

Lista celor cinci autori

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, format din scriitorii şi criticii literari Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, a hotărât ca pe lista scurtă să rămână:

  1. Florin Chirculescu - Solomonarul , Editura Nemira
  2. Bogdan-Alexandru Stănescu - Abraxas , Editura Polirom
  3. Petre Barbu - Vremea tatălui , Editura Polirom
  4. Lilia Calancea - Sînt oare un călău? , Editura Polirom
  5. Mihai Buzea - ​​Frunza , Editura Polirom

Prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuţitaru, membru al juriului, a spus că ediţia de anul acesta a fost una echilibrată. „Romanele ajunse în lista de zece au fost foarte apropiate ca valoare, aparţinând unor scriitori nu neapărat cu o mare notorietate, dar fiecare reprezintă un autor consolidat şi consacrat, care, într-adevăr, a confirmat atât prin textele anterioare, cât şi prin romanul intrat în competiţie. În privinţa listei de cinci, competiţia a fost chiar mai acerbă, pentru că au rămas doar romanele care au putut fi aşezate valoric deasupra competitorilor din top 10. Au rămas autori de prim rang, în sensul consacrării de care vorbeam anterior. Este un an echilibrat valoric, cu texte ce aparţin unor autori care ţin de aceeaşi categorie”, a menţionat Codrin Liviu Cuţitaru, cadru didactic al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

Premiul pentru Debut

Maricica Munteanu va primi în acest an Premiul pentru Debut, pentru Gruparea de la „Viaţa românească”. O literatură a spaţiului şi comunităţii , Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

„A fost concurenţă serioasă anul acesta la Premiul pentru Debut oferit de Ziarul de Iaşi. Maricica Munteanu este o cercetătoare care şi-a dovedit până acum vocaţia în destule proiecte academice, dintre care Dicţionarul general al literaturii române nu este cel din urmă. Cartea ei, Gruparea de la „Viaţa românească”. O literatură a spaţiului şi comunităţii, e un titlu de referinţă, nu un debut obişnuit. Prima ei calitate este aceea că analizează gruparea literară din jurul lui G. Ibrăileanu din multiple perspective teoretice, cât se poate de actuale şi reinventează practic un subiect care părea clasat în istoria literaturii”, spune Bogdan Creţu, cadru didactic în cadrul Facultăţii de Litere şi director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iaşi.

 

Partenerii ediţiei XX

Ediţia din acest an a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” are ca partener principal compania IULIUS Group, o companie activă în domeniul dezvoltării şi operării de centre comerciale în România. PR Managerul IULIUS, Simona Teodorescu, spune că identitatea culturală a Iaşului a fost modelată de-a lungul timpului prin efortul constant de a duce mai departe tradiţia unor evenimente de excepţie, precum Premiul Naţional de Proză.

„Am găsit mereu oportunităţi de a ne implica la nivelul comunităţii ieşene, iar parteneriatul cu Ziarul de Iaşi pentru cea de-a XX-a ediţie a Premiului Naţional de Proză, eveniment ale cărui relevanţă şi însemnătate sunt cunoscute în mediul artistic naţional, reprezintă o manieră de a face şi mai vizibilă imaginea Iaşului cultural. Viziunea IULIUS este inspirată de educaţia, valorile şi spiritul dintotdeauna viu al oraşului. Aşadar, ne bucură şi ne onorează să susţinem un eveniment de prestigiu, devenit tradiţie, care contribuie, ca şi până acum, la a da voce unor valori ce definesc de secole spaţiul cultural ieşean”, a afirmat Simona Teodorescu.

Partenerul de onoare al evenimentului este Academia Română - Filiala Iaşi (ARFI). Acad. Viorel Barbu, preşedintele ARFI, şi-a exprimat bucuria de a susţine Premiului Naţional de Proză în acest an: „Suntem din nou partenerii Ziarului de Iaşi, pentru Premiul Naţional de Proză, după ce am fost alături de acest eveniment şi în urmă cu doi ani. Ne face plăcere şi apreciem calitatea acestui cotidian”.

Două decenii de tradiţie

Câştigătorul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” pentru cea mai bună carte a anului 2021 a fost ieşeanul Florin Lăzărescu, care a primit acest premiu pentru „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”, volum apărut la Editura Polirom. În urmă cu doi ani, câştigătoare a fost desemnată scriitoarea Ioana Pârvulescu, premiul fiind acordat pentru volumul „Prevestirea”, apărut la Editura Humanitas în 2020.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri