Record de nesocotire a sentinţei Justiţiei, la Iaşi: a încălcat în doar 3 ore ordinul de restricţie obţinut de soţie

marți, 30 august 2022, 01:50
3 MIN
 Record de nesocotire a sentinţei Justiţiei, la Iaşi: a încălcat în doar 3 ore ordinul de restricţie obţinut de soţie

Un ieşean a stabilit un nou record de nesocotire a deciziei justiţiei. Acesta a încălcat ordinul de protecţie obţinut de soţia sa în numai trei ore de la emitere. Nici intervenţia poliţiei nu l-a făcut să înţeleagă de vorbă bună. Urmarea a fost o condamnare la detenţie. Totul după ce soţia a refuzat să vină lângă el în pat.

 

 

Ordinul de protecţie fusese emis de judecători după un episod deosebit de violent provocat de Ionică Tenea. Incidentul a fost reconstituit din declaraţiile lui Ş.T., fiica lui Tenea. Între bărbat şi soţia sa, E.T., izbucnise o ceartă determinată de refuzul femeii de a dormi în acelaşi pat cu soţul. Tenea şi-a ameninţat nevasta cu acte de violenţă şi chiar cu moartea.

La un moment dat, a apucat o masă, cu intenţia de a o arunca în soţia sa. Ş.T. a intervenit în apărarea mamei sale, împingându-l pe Tenea, care a căzut pe un pat. Bărbatul s-a ridicat imediat şi şi-a pălmuit soţia, după care s-a îndreptat spre fiică, lovind-o cu pumnii în zona capului şi trâgând-o de păr.

Speriată, E.T. a sunat la 112, pentru a chema poliţia. Tenea i-a smuls telefonul din mână, spunând că de fapt e un incident minor, care nu necesită intervenţia poliţiei. Apoi a închis telefonul, a apucat-o de gât pe E.T. şi a izbit-o de un perete. Scandalul a continuat până la sosirea poliţiei.

„Am numai sânge din cap, pe mâinile mele! Mi s-a umflat capul. O grămadă de păr am în casă strâns. Mi-a dat cu pumnii în cap şi m-a tras de păr, pur şi simplu pentru că i-am zis să nu mai dea în mama. A ridicat palma la mama, i-a dat. A muşcat-o pe mama de mână că mă apăra pe mine”, le-a povestit Ş.T. poliţiştilor.

La două săptămâni de la incident, magistraţii Judecătoriei au dispus evacuarea temporară a lui Tenea din locuinţă, bărbatul fiind obligat să păstreze o distanţă minimă de 50 de metri faţă de soţia şi fiica sa. Poliţiştii i-au comunicat bărbatului prevederile ordinului, întocmindu-se şi un proces-verbal. După doar trei ore însă, Tenea a revenit acasă şi s-a culcat.

Evident, E.T. a chemat imediat poliţia, care l-a dat afară. După trei zile, beat fiind, a revenit acasă, făcând scandal. E.T. a reuşit să-l scoată din casă, spunându-i că îl caută cineva în curte, după care a chemat iar poliţia.

Altă dată, intrat din nou în casă, bărbatul s-a ascuns după sobă, pentru a nu fi găsit de poliţie. Incidentele s-au repetat, în sarcina lui Tenea fiind reţinute cinci încălcări ale ordinului de protecţie. În cele din urmă, a fost trimis în judecată, dar numai pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti, întrucât soţia sa şi-a retras plângerea pentru violenţă în familie.

Chiar şi aşa, nerespectarea ordinului de protecţie a fost suficientă pentru a-i atrage lui Ionică Tenea o condamnare. Bărbatul nu se afla la prima abatere de acest fel, el mai fiind condamnat o dată, cu suspendare, tot pentru încălcări repetate ale ordinelor de protecţie.

Acest fapt, ca şi agresivitatea manifestată de bărbat faţă de familia sa, i-au adus o condamnare la 2 ani şi 4 luni de închisoare. Aceasta a fost adăugată la prima condamnare, rezultând o pedeapsă finală la 4 ani şi 2 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Apelul declarat de Tenea împotriva sentinţei a fost respuns, condamnarea rămânând definitivă. 

Comentarii