Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Renunţi la Armată: cât ai de plătit statului pentru şcolile militare făcute? Cazul cu suspans al unui tânăr ieşean

GALERIE
scoala_militara
  • scoala_militara
- +

Cariera militară pare a fi una la care viitorul ostaş trebuie să se gândească temeinic şi matur încă de copil. Pe un tânăr, decizia de a urma o altă carieră l-ar putea costa aproape 15.000 de euro. Ministerul Apărării îi impută acum banii cheltuiţi pentru şcolarizare.

 

După terminarea gimnaziului, Radu A. s-a orientat spre cariera militară, înscriindu-se la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. În numele lui, mama sa a semnat un angajament prin care puştiul se obliga ca, după terminarea studiilor, să le continue prin accederea la o altă instituţie militară de învăţământ postliceal sau superior. Dacă era exmatriculat, urma să restituie MApN cheltuielile de întreţinere în colegiu. Tânărul a absolvit în 2016 şi s-a înscris la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, la Facultatea de Sisteme Electronice şi Informatice Militare. După absolvire, urma să fie încadrat ca militar pe o perioadă de 8 ani. Din nou, a fost pusă aceeaşi condiţie. În cazul retragerii de la studii sau a exmatriculării, trebuia să plătească cheltuielile de şcolarizare.

În anul III de studii, tânărul a înţeles că milităria nu i se potriveşte şi a decis să se reorienteze profesional. A solicitat retragerea de la studiile universitare de licenţă, fiind exmatriculat la cerere şi trecut în rezervă. Pentru cei doi ani şi jumătate de studii la Academie, în martie 2019, i s-a imputat suma de 25.094 lei, reprezentând cheltuielile de întreţinere şi instruire. Nu a contestat decizia. Nu-şi îndeplinise obligaţia de a finaliza studiile militare superioare, aşa că a plătit şi a considerat acest capitol din viaţă ca încheiat. Nu era.

Doi ani mai târziu, după efectuarea unui audit public intern în cadrul Academiei, s-a ajuns la concluzia că se omisese în cazul lui Radu A. luarea în calcul a cheltuielilor de întreţinere şi şcolarizare suportate pentru perioada în care fusese elev la Colegiu şi cota parte anuală din echipamentul primit în acea perioadă. Ca urmare, procedura administrativă din 2019 a fost reluată. Totuşi, tânărul îşi îndeplinise obligaţiile asumate la intrarea în Colegiu, respectiv cele de a finaliza studiile şi a se înscrie mai departe la o formă de învăţământ militar superior sau postliceal. Aşa că i s-au imputat doar 3.073 lei, contravaloarea echipamentului. În ianuarie anul trecut însă, decizia a fost schimbată şi i s-au imputat şi cheltuielile de întreţinere şi instruire, de 46.232 lei. Cei 49.305 lei reprezentau însă o sumă prea mare, iar Radu A. a contestat-o. După respingerea contestaţiei, s-a adresat instanţei.

În faţa Tribunalului, tânărul a reclamat deciziile succesive contradictorii, dar şi întârzierea cu care reprezentanţii MApN ajunseseră la concluzia că ar mai datora un rând de bani. Se retrăsese de la studiile superioare în ianuarie 2019, plătise ce i se ceruse la momentul respectiv. După trei ani, se trezea că i se mai cer bani, în baza contractului de şcolarizare încheiat la intrarea în Colegiu şi care îşi încetase efectele de mult. „Academia Tehnică Militară «Ferdinand I», prin persoanele competente implicate, trebuia să fie decăzută din dreptul de a face o cercetare administrativă suplimentară cu privire la aceeaşi faptă ilicită, pentru că presupusa identificare greşită a debitului şi calculul incomplet sunt rezultatul exclusiv al culpei acesteia. Modul în care a fost redactată decizia de imputare nu relevă o motivare temeinică a raţiunilor care au determinat emiterea acesteia, ci mai degrabă o redare a procedurii administrative de cercetare ce a fost derulată şi o inserare a unor acte normative considerate a fi incidente, dar fără a se arăta cum anume îşi găsesc incidenţa în situaţia sa particulară şi fără a se analiza de ce este bun de plată pentru cheltuielile din liceu, din moment ce si-a îndeplinit toate obligaţiile din angajamentul încheiat cu Colegiul Naţional «Ştefan cel Mare»“, a arătat tânărul, invocând tardivitatea imputării.

De cealaltă parte, reprezentanţii Academiei au precizat că obligaţiile asumate de Radu A. la intrarea în Colegiu îşi producea în continuare efectele. Suportarea de către stat a cheltuielilor de întreţinere în liceu avea drept scop asigurarea pe viitor de cadre militare. Nu ar fi avut sens ca statul să suporte cheltuielile în liceu, iar absolventul să se retragă după intrarea la Academie. „A aprecia altfel, ar însemna a ignora şi eluda scopul şi intenţia legiuitorului pentru a dispune încheierea acestor angajamente şi contracte de studii, anume ca elevii şi ulterior studenţii, să fie determinaţi să rămână în sistemul militar care le-a asigurat şi cheltuielile de şcolarizare”, au arătat reprezentanţii Academiei.

De aceeaşi părere au fost şi magistraţii Tribunalului. Aceştia au considerat că retragerea lui Radu A. de la studiile superioare militare provocase MApN un prejudiciu ce includea nu doar cheltuielile făcute pe parcursul celor doi ani şi jumătate de Academie, ci şi pe cele efectuate în liceu. Sentinţa pronunţată a fost contestată de Radu A. Recursul declarat de acesta a intrat joi pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri