De Business

Punem punctul pe știi

S-a dat verde pentru modernizarea Hanului „Trei Sarmale”

luni, 13 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 S-a dat verde pentru modernizarea Hanului „Trei Sarmale”

Firma Fio Grup Company SRL, reprezentată de omul de afaceri Marian Panainte, a primit vineri autorizaţia de construire.

Lucrările de modernizare a Hanului „Trei Sarmale", clădire simbol a Iaşului, au primit undă verde. Societatea Fio Grup Company SRL, reprezentată de omul de afaceri Marian Panainte, a obţinut vinerea trecută autorizaţia de construire. Documentul emis pe data de 10 decembrie 2021 de către Primăria Iaşi, obţinut de „Ziarul de Iaşi", prevede reparaţii capitale, refuncţionalizare, extindere Han „Trei Sarmale", amenajare parcări, sistematizare incintă şi împrejmuire teren proprietate. Lucrările se vor întinde pe o perioadă de doi ani, în primă fază cheltuielile fiind estimate la aproape 5,5 milioane de lei (1,1 milioane de euro), aproximativ 3.495 lei/mp.

Clădirea nu se află pe lista monumentelor istorice, fiind încadrată în categoria C, clasa III de importanţă. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost aprobat de către Consiliul Local la sfârşitul lunii august 2018, terenul aferent hanului, de 4.899 mp, fiind împărţit în două unităţi teritoriale de referinţă (UTR). În imediata apropiere a hanului se va construi şi o clădire cu funcţiune mixtă de cazare în regim hotelier şi locuinţe, cu spaţii comerciale la nivelul parterului (UTR 2), însă autorizaţia de construire obţinută zilele trecute este doar pentru UTR 1, respectiv Hanul „Trei Sarmale". Odată cu ridicarea unui hotel în imediata apropiere a hanului, valoarea totală a investiţiei va depăşi pragul de 4 milioane de euro, în condiţiile în care imobilul va avea un confort de 4 stele. În prezent, aria desfăşurată a construcţiei (ADC) Hanul „Trei Sarmale" este de 901,84 mp, însă va avea parte de o extindere semnificativă, în situaţia propusă ADC ajungând la 3.492,80 mp.

Cititi si: RANDĂRI: Hanul Trei Sarmale va fi modernizat. Va fi ridicat un hotel alături

Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiţionale moldoveneşti, iar în urma lucrărilor de modernizare, hanul va avea funcţiuni mixte: restaurant, alimentaţie publică, spaţii de birouri (la mansardă), având prevăzute 55 de locuri de parcare pe lot, în afara domeniului public (dintre care 34 de locuri amenajate la subsolul construcţiei şi 5 pentru persoane cu dizabilităţi), conform autorizaţiei de construire, consultată de „Ziarul de Iaşi". Panainte a cumpărat Hanul „Trei Sarmale" în anul 2017, în urma unei licitaţii, preţul de achiziţie fiind 2,9 milioane de lei. Firma Fio Grup Company, având ca activitate lucrări de demolare a construcţiilor, a raportat la Ministerul Finanţelor Publice o cifră de afaceri pe anul trecut de 5,9 milioane de lei şi un profit net de 307.000 lei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii