Se redeschide o rană veche: accesul mașinilor în Grădina Botanică. Nu se știe ce instituție ar trebui să închidă drumul

miercuri, 10 aprilie 2024, 03:00
4 MIN
 Se redeschide o rană veche: accesul mașinilor în Grădina Botanică. Nu se știe ce instituție ar trebui să închidă drumul

Problema mașinilor de pe șoseaua Munteni, ce străbate Grădina Botanică, pare să devină din ce în ce mai deranjantă pentru vizitatori, și nu numai.
Zilele trecute, un grup de inițiativă a formulat o nouă petiție online prin care se cere interzicerea accesului vehiculelor.

În weekend, mai ales, Grădina Botanică este plină cu mașini, deși există de mult timp semne rutiere cu „accesul interzis” și „oprirea interzisă”.
,,Este o problemă de actualitate, dar cu revenire. Din 2007 am sesizat această situație deranjantă. În 2017 au apărut primele indicatoare, care mai apoi au fost suplimentate. Foarte bine, însă de ce să se întâlnească vizitatorii în continuare cu mașinile?”, a declarat prof.dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice.

Grădina aparține de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași în timp ce Primăria Municipiului Iași are în administrare Șoseaua Munteni ce trece prin Grădina Botanică în zona lacului și face legătura între Păcurari și Breazu. Strada învecinată, Podgoriilor, a fost reabilitată asigurând astfel legătura între Șoseaua Munteni și Aleea Mihail Sadoveanu, și devenind un drum de tranzit între Păcurari și Breazu.

Astfel, principala nemulțumire ridicată de inițiatorii petiției vizează aceeași șosea, Munteni. De asemenea, așa cum au mai menționat petiționarii, nu ar fi suficientă prezența Poliției Locale în zonă, dorindu-se o soluție permanentă.

Apoi, tronsonul A permite accesul pe strada Eudoxiu Hurmuzachi, în timp ce Mănăstirea Podgoria Copou și cele câteva case din zona respectivă au acces prin tronsonul D.

,,Strada Munteni are trotuar, iar mașinile parcate pe stradă fac drumul mult prea îngust pentru pietoni și mașini; tronsonul marcat cu C are lățimea de 3metri, iar copiii și adulții trebuie constant să se ferească de mașini; pe tronsonul B+C nu sunt construcții/clădiri rezidențiale. Semnele de «Oprirea Interzisă» nu se respectă; semnul de «Acces Interzis» dinspre Păcurari nu este respectat; strada este intens circulată de mașini, multe dintre ele mergând cu viteză chiar dacă sunt mulți pietoni care se plimbă pe stradă.

Copiii se joacă în zonă și se întâmplă des să iasă dintre mașinile parcate în fața mașinilor în circulație, fapt extrem de periculos. Toate aceste aspecte mai sus menționate ar face imposibilă o plimbare relaxantă și în siguranță pentru noi și copiii noștri. Prin urmare, pentru siguranța noastră, solicităm Primăriei Municipiului Iași transformarea tronsonului B și C din Șoseaua Munteni în drum pietonal, astfel încât să ne putem bucura în siguranță de natură, departe de poluarea cauzată de mașini!”, mai apare în petiție.

Care e soluția?

Directorul Grădinii Botanice a menționat că de-a lungul anilor a făcut nenumărate adrese către Primărie pentru transformarea drumului în pietonal. Este vorba despre tronsonul de la intrarea prin Păcurari în zona de agrement şi până la intersecţia cu str. Podgoriilor, dar i s-a răspuns că nu e posibil pentru că trebuie să se permită accesul riveranilor.


,,Noi, ca de fiecare dată, am reînnoit adresele cu poliția locală, cu poliția municipiului. Persoanele solicită bariere, Grădina Botanică are personalitate juridică, fiind un departament al UAIC, însă o instituție de cercetare nu poate restricționa accesul pe un drum. Am restricționa în primul rând accesul celor din zonă. Noi încercăm să cultivăm relații normale cu toată lumea.

Pe 1300 de m cât este șoseaua de la intrarea în grădină până la mănăstire, această distanță cu lățimea de 3 metri, nu corespunde unui drum public. Cea mai civilizată, normală și firească soluție, pentru un oraș ca Iași este ca zona respectivă să fie utilizată exclusiv pietonal, dar nu suntem împuterniciți să facem asta”, a adăugat prof.dr. Cătălin Tănase.


Astfel, accesul ar putea fi asigurat dinspre aleea Mihai Sadoveanu, iar legătura spre Păcurari (tronsonul din şos. Munteni) să poată deservi doar pietonii.

Într-un articol anterior apărut în ,,Ziarul de Iași”, oficialii Primăriei au precizat că tronsonul în cauză este „în proprietatea şi administrarea” Universităţii „Al.I. Cuza” şi a Grădinii Botanice. Din acest motiv, ei sunt responsabili de reglementarea circulaţiei autovehiculelor în zonă ori prin montarea unei bariere la care să aibă cartelă de acces riveranii.

Totuși, în inventarul domeniului public al municipiului Iaşi, şos. Munteni figurează în proprietatea publică a oraşului şi în administrarea serviciului de străzi al Primăriei pe toată lungimea ei: de la intersecţia cu str. Cazărmilor şi până la intersecţia cu str. Podgoriilor (poziţia 399, conform hotărârii Consiliului Local 212/2018).


Mai mult, conform informaţiilor disponibile în aplicaţia eTerra a Autorităţii de cadastru, date care pot fi consultate online, tronsonul nu apare intabulat. În plus, așa cum apare în articolul ZDI, reprezentanţi ai Oficiului de cadastru au confirmat că drumul respectiv nu apare în proprietatea sau administrarea UAIC.

În schimb, Primăria a intabulat doar tronsonul din şos. Munteni care începe de la str. Cazărmilor şi până la poarta de intrare în Grădina Botanică, cu toate că, aşa cum apare în HCL 212/2018, şi cealaltă porţiune de stradă este tot în domeniul public.

,,În anii ‘80, când eram student, am ajutat ca zona respectivă să fie o alee, oamenii vin acolo să se relaxeze, să uite de agitația urbană, inițiativa este susținută”, a conchis directorul.

Grădina Botanică din Iași este cea mai mare grădină botanică din România și un important loc de aer curat și relaxare pentru ieșeni. În zilele frumoase, mii de ieșeni vizitează Grădina Botanică, mulți dintre ei venind cu copii mici în cărucior și pe bicicletă, căutând un loc de plimbare și de joacă în aer liber.

Mai sus, imagini luate din Grădina Botanică cu semnele rutiere ignorate de unii șoferi dornici de ”relaxare”

Comentarii