Dosarul funcţionarului de la Urbanism reţinut, detalii incendiare. A cerut ca mită şi “partea primarului”. Cum a decurs flagrantul?
Cetateanul Mihai Chelaru a dat femeii 500 de euro în luna iulie a anului trecut pentru autoriz (...)
citeste totjoi, 09.02.2023
Este posibil ca, în toamna anului viitor, Transagropolis să găzduiască din nou târgul pentru fermieri şi industrie alimentară AGRALIM. Complexul medical din curtea parcului agroindustrial va fi relocat în apropierea locului unde se va construi Spitalul Regional de Urgenţe.
Au trecut deja doi ani de când spitalul modular amplasat la Leţcani a devenit funcţional. Între timp, complexul medical achiziţionat în plină pandemie prin contribuţia Consiliilor Judeţene Iaşi (10 milioane de euro) şi Neamţ (3 milioane), a ieşit din garanţie.
La Leţcani au fost trataţi bolnavii de Covid-19 în toamna anului 2020, apoi în timpul valului mortal al epidemiei din toamna anului următor până la începutul lui 2022. Pe parcurs, aici au fost aduşi şi pacienţii secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Neamţ care a ars în noiembrie 2020.
Locul unde este amplasat spitalul compus din 100 de module şi instalaţiile aferente este în curtea Parcului agroindustrial Transagropolis. Construit cu fonduri europene şi inaugurat în 2017, centrul abia începuse să-şi facă o tradiţie din organizarea de târguri şi expoziţii, cum e „Agralim”. Acum, Consiliul Judeţean – în administrarea căruia este Centrul Transagropolis – vrea parcul înapoi. Însă spitalul modular ocupă practic toată curtea, iar unele echipamente sunt depozitate în clădirea parcului. Practic, aici nu se poate desfăşura nicio activitate câtă vreme complexul mobil rămâne amplasat la Leţcani.
Consiliul Judeţean a obţinut zilele acestea promisiunea generalul Dan Iamandi, comandantul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, că pentru anul 2023 vor fi prevăzute în buget fondurile necesare pentru relocarea spitalului. Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean ne-a confirmat că modulele urmează să fie mutate pe bd. C.A. Rosetti, în apropierea viitorului Spital Regional de Urgenţe. Col. Ionuţ Grădinaru ne-a spus că inspectoratul deţine spaţiu suficient în zona respectivă pentru amplasarea spitalului mobil, dar că încă nu sunt şi utilităţile necesare.
Cât priveşte destinaţia complexului, el va rămâne un obiectiv pentru situaţii excepţionale, aşa cum a fost proiectat. Şi directorul Euronest, asociaţia care deţine spitalul, şi inspectorul-şef al ISUJ Iaşi, care îl are în administrare, şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică, şi cei de la Consiliul Judeţean spun acelaşi lucru: că spitalul mobil va fi în orice moment gata să primească pacienţi în orice situaţie care va impune asta, de la pandemie, la răniţi care ar putea fi aduşi aici din Ucraina.
Dincolo de utilitatea dovedită şi de faptul că administrarea unui complex de mărimea celui de la Iaşi nu poate să cadă în sarcina unui singur spital, complexul de la Leţcani va rămâne o sponsorizare decisă politic a ieşenilor şi nemţenilor pentru siguranţa întregii regiuni.
Amintim că, la debutul pandemiei, nu mai puţin de 50 de milioane de euro au fost alocaţi pentru achiziţia de spitale modulare în cadrul apelului de proiecte destinat consolidării răspunsului la efectele pandemiei. Prima strigare nu a atras nicio cerere de finanţare, însă reluarea apelului a adus 14 solicitări, după ce lista instituţiilor a fost extinsă de la Ministerul Apărării şi IGSU la administraţii locale şi spitale. Chiar şi aşa, au rămas bani necheltuiţi.
Ministerul Fondurilor Europene nu a putut să explice, la solicitarea noastră, de ce a fost exclusă din lista apelanţilor Euronest, care reprezintă o asociaţie a celor şase consilii judeţene din Regiunea de Nord-Est, dar consilii judeţene precum cele din Prahova, Mehedinţi şi Caraş-Severin au putut să deconteze singure achiziţia de spitale modulare.
De remarcat şi că preţul spitalului de la Iaşi, de 11 milioane de euro după aplicarea penalităţilor de întârziere, este mai mic, la cele 256 de paturi şi echipament medical din dotare, decât cele achiziţionate de Armată şi de IGSU. Potrivit răspunsului primit de la Ministerul Fondurilor Europene, Direcţia Medicală a MApN a plătit 32 de milioane de lei (din care 27 de milioane suma eligibilă) pentru un spital cu 56 de paturi, iar spitalul cu 300 de paturi al IGSU a costat 94 de milioane (din care 75 de milioane de lei a fost valoarea eligibilă).
Cititi si:Spitalul mobil Leţcani: se pune sau nu lacătul înapoi?
Cititi si: Spitalul mobil de la Lețcani va fi avansat în grad și trecut în rezervă
Cititi si: Toţi au uitat de Spitalul Mobil. Cine plăteşte? Pandemia trece, povara pe ieşeni rămâne
Cititi si: O fantomă bântuie prin Consiliul Judeţean Iaşi : Spitalul mobil de la Leţcani
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Roger Waters înfurie Ucraina, la ONU, denunţând invazia rusă şi pe ”provocatorii” acesteia
O combinație de medicamente ar putea trata eficient tumori cerebrale severe la copii
Simultan de șah susținut de către antreprenorul Sergiu Paramanov la Miroslava!
Scandal la UMF Timișoara: Oraşul, împânzit cu afișe cu numele profesorilor şpăgari
Acuzat de plagiat, ministrul Bode a fost primit cu onoruri militare la Iaşi - VIDEO
Temperaturile au ajuns la -30 de grade în țară. Cât de frig a fost la Iaşi
SUA: Biden nu a luat încă o decizie “definitivă” privind o candidatură în 2024
Ce avioane are Marea Britanie şi de ce Zelenski le-a cerut mai întâi la Londra
Turcia: Salvatorii români au scos de sub ruine până acum patru persoane
Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!
Un zugrav găsit pe internet a plecat cu toate bijuteriile proprietarei care l-a angajat
FOTBAL - Primul test în Turcia, primul succes. Un jucător va rata toate meciurile din Antalya
Un semn cu degetul mijlociu, urmat de o bătaie şi două condamnări în instanţă
Două promisiuni pentru fluidizarea traficului la Vama de la CUG
Un accident în parcare ce părea fără victime s-a transformat într-o condamnare
Vor fi excavaţi 200.000 metri cubi de pământ pentru fundaţia Spitalului Regional de Urgenţe
„Țestoasa lui Darwin” se va juca în premieră în România pe scena Naționalului ieșean
Intervenţie a pompierilor pentru salvarea unei persoane care a căzut într-un lac
Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a trecut de 11.700 de morţi. "Unde este statul?"
Marius Buga, corespondent PRO TV, arestat preventiv pentru act sexual cu un minor
Un bărbat a fost arestat la domiciliu, după ce a lovit un consătean cu un pahar în cap
Ciprian Paraschiv alături de Mircea Geoană, adjunctul NATO, în platforma România 2030
Naţionala Belgiei confirmă despărţirea de secundul Thiery Henry
OMS: Riscul de gripă aviară H5N1 la oameni rămâne scăzut, dar trebuie să fim pregătiţi
Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile
Stilul de conducere şi salariul lui Manfred Weber au stârnit îngrijorări printre oficialii PPE
Rudele atacantului Christian Atsu spun că acesta nu ar fi fost încă găsit după cutremurul din Turcia
De la o valoare glicemică de 126 mg/dL, vorbim deja de diabet zaharat
Codrin Liviu CUȚITARUCulpa idealismului |
Gabriel MURSAPietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie |
Florin CÎNTICRăzboiul Crimeei. Crimele războiului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.