Studenții UMF Iași au impresionat lumea medicală cu o inimă artificială. Au câștigat marele premiu în urma unui concurs cu tineri din întreaga lume

miercuri, 01 noiembrie 2023, 11:34
2 MIN
 Studenții UMF Iași au impresionat lumea medicală cu o inimă artificială. Au câștigat marele premiu în urma unui concurs cu tineri din întreaga lume

Marele premiu pentru cea mai avansata inima artificiala a fost castigat de echipa din Iasi a Universitatii de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa”. Aceasta a paricipat, la sfarsitul saptamanii trecute, in Texas, Statele Unite, la finala unei competitii internationale, care isi propune sa incurajeze si sa sprijine cercetarea dedicata dezvoltarii inimii artificiale.

Proiectul MAVIS, al Centrului de Inovare si Transfer Tehnologic al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, s-a calificat alaturi de alte sapte echipe de cercetatori din Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Egipt, Australia si Noua Zeelanda.

Coordonatorul echipei din Iasi, doctor in stiinte medicale Alexandru Plesoianu, spune ca spre sfarsitul acestui an vor incepe testele pre-clinice pentru inima artificiala la care lucreaza alaturi de cateva zeci de studenti, tehnicieni si medici:”Am plecat de la probleme, ce probleme au inimile artificiale actuale si anume, durabilitatea scazuta, cateva luni pana la doi ani, inimile actuale si noi am facut un concept pentru a putea functiona peste zece ani, efectele secundare, precum infectiile, una dintre principalele cauze de scaderea a calitatii vietii si de deces.

Noi reducem spre zero riscul de aparitie al acestor efecte alimentand wireless dispozitivul si accesibilitatea. In momentul acesta, toate inimile, cele disponibile, sunt de o dimensiune atat de mare incat este inaccesibila pentru copii, pentru ca nu incape in spatiul toracic, cat si pentru persoanele de talie mai mica. Pentru femei in general este o problema sa poata sa beneficieze de acesta terapie, iar noi am redus dimensiunile, am miniaturizat si poate fi implantata de la copil pana la adulti de talie mare.”

Inima artificiala dezvoltata la Iasi ar putea intra in teste clinice peste aproximativ cinci ani, iar termenul estimat pentru a deveni gata de utilizare este de aproximativ zece ani, mai spune Alexandru Plesoianu de la Centrul de Inovare si Transfer Tehnologic al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii