Un cunoscut chirurg ieşean se predă: Cine refuză aderarea la o gaşcă, rămâne pe dinafară!

marți, 23 iulie 2019, 02:01
8 MIN
 Un cunoscut chirurg ieşean se predă: Cine refuză aderarea la o gaşcă, rămâne pe dinafară!

 „Ziarul de Iaşi” prezintă astăzi, în exclusivitate, culisele plecării din ţară, din UMF şi de la Spitalul „Sf. Spiridon” a unuia dintre chirurgii ieşeni cunoscuţi din “noul val”. Doctorul Florin Grecu, cu 28 de ani vechime în spitale, „taie” efectiv cu bisturiul în sistemul medical ieşean, aducând acuze grave. Devenise cunoscut pentru că prelua cazuri pe care mulţi colegi le refuzau. Medicul a detaliat pentru „Ziarul de Iaşi” motivele deciziei sale: incompetenţă, numiri pe criterii politice, găşti care controlează totul în spital, decizii discreţionare ale şefilor şi, nu în ultimul rând, lipsa de moralitate din sistem. Doctorul spune că picăturile care au umplut paharul au fost două acţiuni disciplinare înscenate. „Am avut sentimentul că sunt trecut pe linie moartă”, ne-a spus Grecu. Managerul spitalului recunoaşte că, în ultima perioadă, au existat tensiuni între medic şi conducere

Tensiunile dintre conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” şi chirurgul Florin Grecu (55 de ani), de la Clinica a III-a Chirurgicală, au escaladat în primăvara anului trecut. Atunci, în interval de mai puţin de două luni, doctorul Grecu a fost învinuit de nereguli administrative legate de birocraţia eliberării unor avize privind persoanele decedate în spital. Doctorul a fost sancţionat cu avertisment scris în ambele cazuri, luptându-se cu spitalul, apoi, în instanţă, pentru a fi exonerat. Un proces a fost câştigat de chirurg, iar cel de-al doilea, pierdut. 

Doctorul Florin Grecu spune că nu a mai aşteptat deciziile justiţiei şi că, imediat după ce a văzut că e anchetat disciplinar pentru ceea ce el numeşte o „făcătură”, a decis să plece definitiv nu doar de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, ci şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), unde este şef de lucrări. Anchetele ar fi fost doar picăturile care au umplut paharul, spune chirurgul, nemulţumirile sale referitoare la spital, dar şi la sistemul medical local, fiind mai vechi. Florin Grecu a fost de acord să îşi expună aceste nemulţumiri într-un dialog pe care l-a purtat cu reporterii noştri. 

Culisele acţiunilor disciplinare 

Florin Grecu a fost sancţionat prima dată pentru că „a încălcat procedura de eliberare a decedaţilor”, în sensul că ar fi completat un certificat medical constatator fără a avea aviz de la Serviciul de Anatomie Patologică şi de la managerul unităţii. În realitate, fapt necontestat de niciuna dintre părţi, parafa dr. Grecu a fost folosită în acel caz de rezidentul acestuia, fapt considerat o cutumă nu doar în spitalul ieşean, ci în toate unităţile sanitare din România, unde rezidenţii se ocupă, de regulă, de chestiunile birocratice, şi nu medicii primari. „Trebuia fabricat acest motiv, iar finalitatea să fie asta: o sancţiune. Cazul acesta putea fi luat ca o eroare, ca o greşeală a unui rezident. Însă nu întâmplător s-a ales varianta asta, acest scenariu”, spune Grecu. „O făcătură”, spune Grecu despre această sancţionare a sa, care a fost confirmată, însă, de instanţă: „O uzanţă sau cutumă, respectiv aceea că, din cauza programului încărcat al medicilor curanţi, completarea documentelor specifice şi toate demersurile administrative se fac de către medicii rezidenţi atât timp cât contravine procedurilor legale interne de lucru din cadrul spitalului, nu poate constitui o cauză de înlăturare a răspunderii disciplinare”, e motivarea judecătorilor. 

După mai bine de o lună de la cazul parafei puse de rezident, doctorul Grecu s-a trezit vizat de o nouă acţiune disciplinară. De această dată pentru că a refuzat scutirea de necropsie a unui decedat. Acuzaţii diametral opuse faţă de prima anchetă. Era vorba de o pacientă cu cancer care fusese programată pentru o operaţie, însă care, cu o noapte înainte de intervenţie, a murit pentru că, spune dr. Grecu, nu ar fi avut perfuzii. „Familia a venit şi a vrut neapărat să o ia repede acasă şi să o înmormânteze. Eu am zis că trebuie să mă înţelegeţi că eu trebuia să o operez pe mama dumneavoastră şi trebuie să văd care a fost cauza morţii”, a rememorat Grecu. Acesta a indus ideea că reprezentanţii spitalului nu ar fi dorit efectuarea acelei necropsii pentru ca familia să nu descopere că moartea pacientei s-ar fi produs din cauza unor carenţe de îngrijire me­dicală. 

„M-au marcat definitiv”

După acele două sancţiuni, spune Grecu, „am avut sentimentul că sunt trecut, efectiv, pe linie moart㔄M-au marcat definitiv. Eu mă consider cu o moralitate verticală, şi credeţi-mă că eu nu am zis niciodată da, formal, pentru a fi pe placul cuiva. Nu bârfesc, nu clevetesc, şi eram ultimul care afla ceva din acea clinică. Eu stau cu studenţii, nu îi las să rezeme pereţii, stau cu pacienţii. Nu sunt membru de gaşcă”, ne-a spus Grecu. Acesta a câştigat procesul referitor la a doua sancţiune, care a fost anulată de Tribunalul Iaşi printr-o decizie ce nu a mai fost contestată de spital. 

Rechizitoriul făcut de chirurg sistemului medical

Chirurg cu o experienţă de 28 de ani în sistemul sanitar ieşean, Grecu susţine că a ajuns în punctul în care consideră că în Iaşi nu îşi mai poate face meseria la standardele pe care şi le impune sieşi. El a punctat ca argumente personale care l-au determinat să ia calea pribegiei şicanele instituţionale la care a fost supus sau contextul relaţional cu colegii. Doctorul a invocat însă şi lacune de ordin general ale sistemului medical ieşean, care au contat în luarea deciziei: mediul deficitar de lucru, implicarea politicului în spitale, deciziile descreţionare ale conducerii spitalului sau incompetenţa din sistem. „Eu consider că atmosfera din societatea medicală românească e dominată de invidie. Nu este o invidie care să aibă un rezultat stimulativ. Adică, dacă ăla face, eu nu-i dau în cap, ci doresc să fac şi eu la fel şi să mă instruiesc, să mă şcolesc, să fac ceea ce face el, cel puţin, dacă nu mai mult. De multe ori, aceste relaţii profesionale nu sunt cele pe care ni le-am dori”, spune Grecu.

Acesta a precizat că în Spitalul „Sf. Spiridon” ar exista personal angajat pe criterii de „bun-plac”, şi nu pe criterii de competenţă, că s-ar lua decizii discreţionare, dar şi că factorul politic ar fi la baza oricărei decizii. „Cineva din funcţie de conducere de la noi este copleşit de drepturi. Eu am spus întotdeauna că un asemenea post trebuie sa fie ocupat de cineva care să aibă conştiinţa de a se simţi copleşit de responsabilitate, nu de drepturi. Din păcate, am ajuns la concluzia că acest lucru nu se mai întâmplă aici”, adaugă doctorul, care a amintit lipsa de moralitate şi „competenţa reprobabilă” a celor care ajung în funcţii de conducere. „Asta e condiţia României, fără a avea un spate politic, nu ai posibilitatea să accesezi o funcţie sau un post de conducere.”

Rechizitoriul întocmit de acesta continuă: „La noi, ceea ce domină nu este spiritul de echipă, ci spiritul gregar, mai în argou regional, spiritul de gaşcă. Atunci stai şi te întrebi: eu ce trebuie să fac ca să intru şi eu într-o gaşcă? Acum, s-a ridicat o gaşcă, urmează ca acea gaşcă să îşi consolideze poziţiile pe o perioada de timp, avansând pe anumite funcţii. Trebuie să fii un «yes man» de foarte, foarte mare încredere ca să nu strici sau să tulburi apele, să nu apară fisuri în citadela nou-construită. Cine refuză aderarea la o gaşcă, rămâne pe dinafară, cum sunt eu”, e de părere doctorul. „Am ajuns la concluzia că locul meu nu mai este aici”, e concluzia lui.

Managerul, despre plecarea doctorului Grecu 

Ioan Bîrliba, managerul unităţii sanitare, admite că Spitalul „Sfântul Spiridon” a avizat favorabil cererea de încetare a raporturilor de muncă dintre unitate şi doctorul Florin Grecu. „Nu a motivat de ce pleacă. Nu e nevoie de înlocuitor, pentru că unitatea are cadre didactice care pot suplini activitatea dumnealui. El avea activitate un pic mai slăbuţă în ultima vreme, probabil se întâmpla ceva şi cu viaţa personală, avea nişte probleme”, a spus Bîrliba. Acesta a precizat că nu a perceput ca un conflict relaţionarea tensionată dintre el şi doctorul Grecu, spunând că a încercat de mai multe ori să discute cu chirurgul, însă că acesta era extrem de supărat şi că, la un moment dat, nu a mai comunicat decât prin intermediul avocatului. Acest fapt ne-a fost confirmat, de altfel, şi de doctor, care a explicat demersul ca unul de apărare împotriva modului în care ar fi fost tratat de conducere. 

Bîrliba a răspuns şi acuzelor aduse de chirurg referitoare la găştile din spital. „Atât eu, cât şi cei 26 de şefi de clinică am dat concurs. Nimeni nu îl împiedica, concursul a fost transparent, putea să vină să concureze, alături de doamna Ionescu (n.r. – Lidia Ionescu, şefa Clinicii a III-a Chirurgicală)”, a mai spus Bîrliba.  Acesta consideră că „s-a rupt ceva” cu doctorul Florin Grecu în urmă cu „4-5 ani”, atunci când doctorul Irinel Popescu l-a ales pe chirurgul Cristian Lupaşcu să coordoneze activitatea de transplant hepatic de la spital. „Domnul Popescu a înclinat balanţa în favoarea domnului Lupaşcu. Eu am avut o relaţie foarte bună şi colegială cu domnul doctor Grecu. De atunci, însă, el a apreciat că a fost înlăturat din acea echipă de transplant”, a mai spus Bîrliba. 

Despre situaţia activităţii de transplant hepatic de la Iaşi a amintit, în dialogul cu ziarul, şi medicul Florin Grecu, fără a pune accent pe acest subiect. Chirurgul ne-a spus că „şi-a sacrificat familia şi a muncit pe brânci” în cadrul acelui proiect. În final, ne-au confirmat voci din lumea medicală, deşi implicarea doctorului Grecu a fost importantă, acesta nu a fost cooptat în echipa care realizează transplant hepatic. 
În viitor, doctorul Grecu va activa în cadrul unei unităţi sanitare din străinătate, însă opţiunea chirurgului a fost de a nu publica numele ţării în care s-a stabilit. 

 

Comentarii