Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UPDATE: Procurorii DNA Bucureşti au descins la Primăria Iaşi pentru percheziţii (VIDEO)

GALERIE
Primaria Iasi1
  • Primaria Iasi1
- +

Procurorii DNA au descins la primele ore ale dimineții în sediul Primăriei Iași. Aceștia au solicitat documentele referitoare la schimbul de terenuri votat de Consiliul Local în vedere extinderii Cimitirului Eternitatea. Mai multe persoane au fost duse după-amiază la audieri.

UPDATE: În jurul orei 16:30 a ajuns la sediul DNA Iași avocatul Radu Irimia. Nu este agitație în zonă.

UPDATE: Mai mulți angajați de la GIS Cadastru sunt acum la sediul DNA Iași.

UPDATE: Anchetatorii sunt și la această oră (16:00) la Palatul Roznovanu. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, susține că procurorii nu au intrat în biroul lui Mihai Chirica.

UPDATE: Surse judiciare au declarat pentru "Ziarul de Iași" că au loc audieri la sediul DNA Iași. La Primărie, perchezițiile încă sunt în desfășurare (ora 15.45). Nu e clar la acest moment dacă vor fi aplicate și unele măsuri împotriva unor persoane implicate în dosar.

COMUNICAT OFICIAL PRIMĂRIE: În cursul zilei de astăzi, 10 iunie 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează o serie de cercetări într-o cauză penală care presupun şi o serie de verificări la sediul Primăriei Municipiului Iaşi.

Procurorii au solicitat şi au primit de la angajaţii Primăriei Municipiului Iaşi o serie de documente suport care au stat la baza mai multor Hotărâri de Consiliu Local adoptate în perioada 2005 – 2019. Verificarea vizează modalitatea de realizare a unui schimb de terenuri votat de Consiliul Local în vedere extinderii Cimitirului Eternitatea şi este făcută în urma unei reclamaţii.

Subliniem faptul că această cercetare nu vizează activitatea primarului Mihai Chirica, ci a instituţiilor Primăriei Municipiului Iaşi şi Consiliului Local al Municipiului Iaşi, precum şi a unor societăţi comerciale şi persoane private.

„Nu avem detalii suplimentare despre documentele solicitate şi scopul verificării, însă noi, Primăria Municipiului Iaşi, suntem deschişi să colaborăm cu instituţiile abilitate pentru aflarea cât mai rapidă a adevărului. Suntem la serviciu, toţi angajaţii Primăriei îşi fac treaba conform fişei postului, activitatea administrativă continuă. Am încredere că justiţia va face lumină, astfel încât imaginea şi activitatea municipalităţii şi a mea, ca primar, să nu aibă de suferit”, a declarat primarul Mihai Chirica.

UPDATE: Toate documentele ridicate de către poliţişti de la GIS Cadastru - locul unde se identifică terenurile şi de la Cadastru Primăriei Iaşi au fost verificate mai întâi de către Cristina Daniela Oţeleanu de la Direcţia Juridică şi de către Denisa Ionaşcu, secretarul general al Primăriei Iaşi. Ionaşcu a fost până astăzi în concendiu, dar a revenit la serviciu pentru această sarcină.

UPDATE: Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a spus că probabil este vorba despre terenul de lângă cimitirul Eternitate şi se pare că a fost o reclamaţie din interiorul Partidului Naţional Liberal a unui consilier la vremea respectivă faţă de colegii săi. “Este o acţiune pe care DNA Bucureşti o face privind ridicarea unor documente. Au cerut şi în timpul pandemiei, acum au venit să întregească portofoliul de documente pe care le solicită. Sunt primarul în funcţie, le acord tot sprijinul. Nu am nicio calitate şi nici foarte multe detalii. Din perspectiva mea, vorbesc ca primar de data aceasta, nu există nici un pericol în instituţie, nu pot să vorbesc despre ce se întămplă în afara instituţiei, nu este rolul meu şi nu am date şi sperăm ca lucrurile să-şi urmeze calea cea mai firească”, a mai spus primarul Chirica.

VEZI DECLARATIILE PRIMARULUI IN CLIPUL DE MAI JOS

UPDATE: Surse apropiate anchetei au spus pentru “Ziarul de Iaşi” că se ridică documente de la GIS Cadastru - locul unde se identifica terenurile și de la Cadastru Primăriei Iași

O echipă de procurori de la DNA Bucureşti împreună cu ofiţeri judiciarişti şi jandarmi a descins azi dimineaţă, la ora 7.00, la sediul Primăriei Iaşi. Ei sunt veniţi pentru a efectua o percheziţie. Nu se ştie deocamdată care este subiectul percheziţiei si cat de complexa va fi. Surse apropiate anchetei spun ca ar fi vorba despre un schimb de terenuri de pe Eternitate cu Cicoare. 

Cititi si: Încă o bombă va bubui în PNL Iaşi! Lista celor vizaţi. DNA le-a luat telefoanele de Crăciun

COMUNICAT OFICIAL DNA: Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanţi ai mass media, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în cursul anului 2019.
În cursul zilei de 10 iunie 2021, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate pe raza judeţului Iaşi, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri