VIDEO/FOTO „România, unde ești?” Peste o mie de ieșeni au protestat pe străzile orașului

sâmbătă, 10 august 2019, 17:25
3 MIN

Peste 1000 de ieșeni s-au strâns în Piața Unirii pentru a fi parte din protestele naționale anunțate ieri, 10 august, împotriva corupției și a incompetenței guvernării PSD-ALDE

ORA 21:23

Protestele de la Iași s-au încheiat. Sloganul "România, unde ești?" a fost semnalul de sfârșit al mitingului. Mai sunt aproximativ 50 de oameni, dar nici 10 nu scandează.

ORA 21:00

După ce și-au vărsat oful în fața Casei Pătrate, protestatarii se îndreaptă înapoi, pe Pietonal, spre Piața Unirii, scandand "București, nu ceda,  Iașul e de partea ta!".

ORA 20:50

Protestatarii s-au oprit în fața Prefecturii unde strigă "Corupția ucide!", "PSD, ciuma roșie!", "Demisia!"

ORA 20:43

Peste o mie de ieșeni au plecat din Piața Unirii pentru a străbate Bulevardul Ștefan cel Mare și să se oprească în fața sediului PSD.

Ei strigă constant ”PSD, ciuma roșie” și ”Hoții, Hoții”.

Pe margini, forțe impresionante de polițiști și jandarmi urmăresc marșul protestatarlor.

ORA 20:05

 Se scandează "Ieșiți din casă dacă vă pasă!" și "Hoții! Hoții!".

ORA 20.00

Peste 300 de ieșeni sunt prezenți în Piața Unirii. Nu scandează, dar atmosfera este zgomotoasă din cauza vuvuzelelor.

ORA 19:15

Autoritățile s-au pregătit și pentru obișnuitul marș pe Pietonal, spre sediul PSD și Prefectură. Pe bd. Ștefan cel Mare au fost amplasate garduri pentru protejarea spațiului verde dintre cele două sensuri de circulație.

Numărul protestatarilor depășește 200.

ORA 19:07

Numărul ieșenilor adunați în Piața Unirii crește pe măsură ce se înserează și se mai răcorește. Mulți poartă în mâini afișe cu mesaje îndreptate împotriva guvernanților.

Ora 18:50

În piață sunt 150 de oameni (estimează reporterul Ziarului de Iași). Esplanada răsună de vuvuzele, dar s-au făcut auzite și primele scandări, "PSD ciuma roșie".

ORA 18:27

Protestatarii stau la discuții, nu se scandează, polițiștii și jandarmii sunt și ei liniștiți.

În mediul online, pe o pagină de eveniment creată pe reţeaua Facebook, protestul a fost intitulat „Iaşi: Nu am uitat ce-aţi făcut astă vară!“.

„Pe 10 august 2018, o manifestare paşnică a românilor din ţară şi din Diaspora a fost deturnată de un grup de câţiva huligani pentru a crea imaginea unei răsturnări a ordinii constituţionale şi a justifica o interven­ţie în forţă a Jandarmeriei. La un an de la acele incidente în urma cărora un om a murit, premierul Dăncilă consi­deră şi acum că s-a încercat o lovitură de stat, iar ministrul de Interne din subordinea sa a refuzat să desecretizeze documente cruciale pentru ancheta procurorilor. Pentru acţiunea lor, şefii jandarmeriei, în loc să fie demişi, au fost promovaţi“, se arată pe pagina menţionată.

Organizatorii îi îndeamnă pe ieşenii care nu pot merge la protestul de la Bucureşti să vină sâmbătă la manifestaţia de la Iaşi pentru a transmite „celor responsabili de gazarea oamenilor paşnici“ că faptele de acum un an nu au fost uitate şi nu au fost iertate.

„Nu vom avea linişte până ce nu îşi vor primi pedeapsa pentru intervenţia brutală, disproporţionată şi absurdă a forţelor de ordine din urmă cu un an“, se mai precizează în apelul făcut de organizatori.

Comentarii