13 interlopi din clanul Gologan, care au speriat Vestul, încarceraţi la Iaşi

sâmbătă, 14 iunie 2014, 01:59
2 MIN
 13 interlopi din clanul Gologan, care au speriat Vestul, încarceraţi la Iaşi

Cutremur în lumea interlopă ieşeană: nu mai puţin de 13 membri ai grupării de infractori care a speriat vestul Europei au fost condamnaţi ieri definitiv, fiind şi încarceraţi. În total, membrii grupării au primit 57 de ani de puşcărie.

Un nou cutremur a avut loc în lumea interlopă din Iaşi odată cu încarcerarea mai multor membri ai clanului Gologan. Interlopii care au derulat în trecut afaceri ilegale în Franţa au fost condamnaţi definitiv şi irevocabil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, care a menţinut pedepsele date în primă instanţă de Curtea de Apel Iaşi. În total, Gologanii au primit 57 de ani de puşcărie. Cele mai mari pedepse le-au primit liderii grupării. Vasile Albu sau Marga­reta Aştefănoae, foşti Gologan, au primit câte zece ani de închisoare. Pedepse mari, de câte cinci ani de puşcărie, au primit şi Florin Rota­ru sau Florin Ursache. Interlopul Denis Şuşnea, fost Popovici, cel care a evadat la un moment din Arestul Poliţiei, a primit şi el cinci ani şi jumătate de închisoare.

600.000 de euro numai din trafic de persoane

Clanul Gologan este una dintre cele mai violente grupări de trafic de persoane pe care le-a „exportat“ Iaşul în ultimul deceniu. Acuzaţi de trafic de persoane, Gologanii au fost caracterizaţi de presa franceză, în 2006, după destructurarea reţe­lei, ca fiind „barbari“ sau „foarte violenţi“.

Autorităţile române au primit sprijin din partea omologilor francezi, în timpul cercetărilor. S-a stabilit prin rechizitoriu că zeci de tinere din Iaşi au fost obligate să se prostitueze, începând cu 2003, în oraşele Lyon şi Paris. În momentul destructurării clanului, anchetatorii calculau că Gologanii ar fi obţinut peste 600.000 de euro din traficul de persoane.

O parte din membrii clanului au fost arestaţi în 2007, în Franţa, pre­sa din Hexagon dedi­când pagini întregi, denigratoare, ieşenilor in­fractori. Sentinţa Curţii de Apel nu este definitivă şi mai poate fi atacată cu recurs.

Comentarii