25 de ani de când Preasfinţitul Petru Gherghel a fost numit episcop de Iaşi

marți, 17 martie 2015, 02:56
2 MIN
 25 de ani de când Preasfinţitul Petru Gherghel a fost numit episcop de Iaşi

Acest număr impresionant de ani s-a împlinit sâmbătă.

Sâmbătă, 14 martie, s-au împlinit 25 de ani de când Preasfinţitul Petru Gherghel a fost numit ca episcop de Iaşi, consacrarea sa având loc pe data de 1 mai 1990. „Ne alăturăm felicitărilor şi rugăciunilor PS Aurel Percă, ale tuturor preoţilor, persoanelor consacrate şi credincioşilor din dieceză pentru a-i spune împreună la mulţi şi binecuvântaţi ani! Îi cere Domnului sănătate şi viaţă lungă pentru păstor“, au transmis reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi prin intermediul platformei de Internet a episcopiei.

În această perioadă, PS Petru Gherghel a făcut o serie de vizite la românii care sunt în Austria. De asemenea, pe 4 martie a fost în audienţă cu Papa Francisc, căruia i-a cerut biecuvântarea după cei 25 de ani de episcopat, cât şi binecuvântarea pentru credincioşii Diecezei de Iaşi, primind-o de la suveranul pontif. Vizitele lui PS Gherghel au avut loc între 27 februarie şi 10 martie, reprezentanţii ERCIS preci­zând că în urmă cu 25 de ani existau foarte multe aşteptări cu privire la alegerea unui nou episcop la Iaşi, „şi de a vedea reaşezată structura Episcopiei de Iaşi, suprimată de regimul totalitar, la 14 martie a fost primită vestea fericită“.

PS Gherghel a fost numit pe 14 martie de către Papa Ioan Paul al II-lea ca episcop de Iaşi, după ce fusese din februarie 1978 ordinarius de Iaşi. „După mărturisirea de credinţă în faţa unui episcop catolic, depunerea jurământului de fidelitate faţă de Sfântul Părinte, înaintarea formularelor prescrise şi după pregătirea spirituală cuvenită (exerciţii spirituale), la 1 mai a fost consacrat episcop de către cardinalul Angelo Sodano, asistat de episcopii din ţară şi de câţiva din străinătate“, au adăugat reprezentanţii ERCIS.

 

Comentarii