25 mii de euro ca să intri pe net după ce mori. Ce se face în cimitirele ieşene

marți, 17 februarie 2015, 02:52
3 MIN
 25 mii de euro ca să intri pe net după ce mori. Ce se face în cimitirele ieşene

Recesământul persoanelor înhumate în cimitirele de pe raza municipiului a intrat pe ultima sută de metri. Potrivit autorităţilor locale, acţiunea, începută în vara anului trecut, va fi finalizată până la sfârşitul lunii martie.

Angajaţi ai Servicii Publice SA au luat pe rând fiecare loc de veci din cele cinci cimitire aflate în administrare pentru a colecta informaţii. Toate datele vor fi incluse într-o aplicaţie informatică care va conţine istoricul fiecărui loc de veci.

Aplicaţie de 25.000 euro

„Deja am demarat procedura de achiziţie, am făcut o selecţie de oferte şi avem la dispoziţie o aplicaţie demo. Într-o lună, vom defintiva proiectul“, a declarat Laurenţiu Ivan, directorul Servicii Publice Iaşi (SPI).

Acesta a adăugat că aplicaţia software va cuprinde date despre persoana înhumată, concesionarul locului de veci, perioada de concesionare şi alte informaţii relevante. „Este un program informatic unic în ţară, ne gândim chiar să-l vindem ulterior către alte cimitire din ţară. E important un astfel de registru pentru o gestionare eficientă. Sunt multe locuri despre care nu există informaţii, iar angajaţii noştri au făcut verificări în teren. Singurele informaţii pe care le avem acum sunt din arhivă, trebuie să ne uităm în catastife“, a completat Ivan (foto). Pentru anul în curs, SPI a prevăzut costuri de până la 25.000 euro, inclusiv TVA, pentru realizarea aplicaţiei şi introducerea datelor în sistem.

Potrivit directorului SPI, în prezent, în cele cinci cimitire din administrarea instituţiei sunt înhumate peste 150.000 de persoane. „Este un număr orientativ, cel precis îl vom avea după ce vom finaliza acţiunea, care, practic, este ca un recesământ“, a menţionat Ivan.

Numărul furnizat de SPI nu cuprinde şi persoanele înhumate în cimitire din curtea unor biserici, în cimitire private sau din cele care, de-a lungul timpului, au fost dezafectate. Potrivit lui Ivan, cele 150.000 de persoane sunt înhumate în peste 80.000 de cavouri.

Sistem de supraveghere video în cimitire

Directorul SPI a mai spus că, în 2015, se va instala şi un sistem de supraveghere video în cimitirele publice în încercarea de a scădea rata infracţionalităţii. „Nu vorbim aici doar de furt, se iau în special acele vazoane în care se pun flori, dar discutăm şi despre diverse distrugeri. Unele cimitire sunt întinse pe o suprafaţă mare de teren, vezi cazul Eternitatea, există pază, dar care nu face faţă, iar acest sistem de supraveghere va veni în completare, pentru un control mai bun“, a explicat Ivan.

Potrivit acestuia, alocarea bugetară ajunge la circa 15.000 euro, inclusiv TVA. Pentru anul în curs, municipalitatea, în subordinea căreia se află SPI, a anunţat intenţia de a face şi alte investiţii la cimitirele pe care le gestionează.

La Cimitirul „Buna Vestire“ vor fi amenajate aleile şi se va construi un grup sanitar (1,6 milioane lei), iar la Cimitirul „Sf. Vasile“ se va realiza un zid de sprijin şi împrejumuire (400.000 lei).

Alţi 100.000 lei vor fi investiţi la Cimitirul „Sf. Petru şi Pavel“ (alei, împrejmuire).

Autorităţile locale mai administrează alte două cimitire: „Eternitatea“ şi „Sfânta Treime“, ultimul din capăt Păcurari.

 

Comentarii