36 de persoane condamnate în dosarul AJOFM într-o singură zi la Iaşi

sâmbătă, 01 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 36 de persoane condamnate în dosarul AJOFM  într-o singură zi la Iaşi

Nu mai puţin de 36 de persoane au fost condamnate ieri în cel mai voluminos dosar de corupţie de pe rolul instanţelor ieşene. Ieşenii care au participat la un „aspirator“ de bani publici şi-au recunoscut vinovăţia. Cei mai mulţi dintre cei condamnaţi au primit câte 2 ani cu suspendare. Procesul este pe departe de a se fi încheiat. Alte 116 persoane urmează să îşi afle sentinţele.

Dosarul care a pus judecătorii ieşeni într-o situaţie unică s-a împărţit în două. 36 de persoane acuzate că au obţinut ilegal subvenţii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) au fost condamnate, ieri, la pedepse de maximum 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare. Cei 36 de inculpaţi care şi-au aflat deja sentinţa au recunoscut faptele imputate de procurori prin rechizitoriu.

Dosarul „AJOFM“ este departe de a se fi încheiat. Alţi 116 de inculpaţi, printre care şi doi foşti consilieri locali din mediul rural, nu au recunoscut faptele în cazul lor judecata continuând. Judecătorii Tribunalului Iaşi au avut dificultăţi în a judeca acest dosar din cauza numărului mare de persoane acuzate sau de martori implicaţi. Practic, la fiecare şedinţă de judecată, mai multe din persoanele implicate au fost nevoite să stea pe hol.

Principala acuzaţie a dosarului-record este cea de iniţiere a unui grup infracţional organizat, printre membrii reţelei fiind foşti consilieri locali, învăţători sau referenţi din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi.

Acuzaţiile DNA

Potrivit rechizitoriului, capii răutăţilor ar fi Gabriel Barbălată, fost consilier local în comuna Gorban şi Daniel-Lucian Lupu, fost consilier local în Răducăneni. „În perioada 2007 – 2010, inculpaţii Barbălată Gabriel şi Lupu Lucian Daniel au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii prin indu­cerea şi menţinerea în eroare a unor funcţio­nari publici din cadrul AJOFM prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezenţă etc.)“, au precizat procurorii DNA.
Cei doi consilieri au cooptat ulterior şi alte persoane pentru a pune în mişcare sugativa ilegală de bani publici, cei mai mulţi dintre ei rude sau prieteni apropiaţi, reprezentanţi ai unor firme care angajau fictiv diverse persoa­ne. Una dintre aceste persoane este Vasilică Sănducu Apetrei, un învăţător din satul Fărcăşeni, comuna Strunga, care ar fi fost de acord să-şi pună la bătaie firmele pentru obţinerea de subvenţii. Nici Sănducu nu şi-a recunoscut faptele imputate.

Angajări pe hârtie

Potrivit legii, societăţile comerciale care angajează absolvenţi ai unor instituţi de învăţământ sau persoane de peste 45 de ani beneficiază de subvenţii din partea statului român acordate prin intermediul AJOFM. În cazul în care o firmă angajează un absolvent de studii superioare, de exemplu, statul îi acordă, timp de un an, o subvenţie lunară de 750 de lei. Pentru persoanele de peste 45 de ani, subvenţia este de 500 de lei. Consilierii din Gorban şi Răducăneni, împreună cu acoliţii lor, s-au folosit de 10 firme-fantomă, la care au angajat pe hârtie diverse persoane eligibile pentru subvenţii. Erau angajaţi zidari, vânzători, sau chiar măcelari. În numele celor 10 firme au fost efectuate 53 de convenţii cu AJOFM. Surse judiciare afirmă că ar fi fost angajate în vederea obţinerii de subvenţii şi persoane care nu aveau habar de acest lucru.

Dosarele ajungeau la acestă instituţie şi erau avizate, mai spun anchetatorii, de către şapte angajaţi ai AJOFM care ar fi fost şi ei membri ai reţelei. Astfel, în rechizitoriu se mai menţionează că Lucreţia Buzea, Iulia Buzilă, Angela Enea, Constantin Hrimiuc, Elena Macovei, Marieana Mândru, Lucia Sună „nu au respectat procedurile privind înregistrarea unor persoane ca fiind în căutarea unui loc de muncă.“ Prejudiciul din acest dosar a fost estimat de procurori la 500.000 de euro. Sentinţele nu sunt definitive.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii