A dat foaia goală în prima sesiune la bac pentru că a vrut o notă foarte mare

miercuri, 02 septembrie 2015, 01:58
3 MIN
 A dat foaia goală în prima sesiune la bac pentru că a vrut o notă foarte mare

Din Iaşi au promovat examenul maturităţii 34,1% din numărul celor înscrişi. La nivel naţional, rezultatul este unul bun, judeţul fiind pe locul II în ţară. Dar niciunul dintre cei care au absolvit bacalaureatul nu a obţinut note peste 9. „Consemnăm un succes destul de important, vorbim de un procentaj de 34,1%, cu 10 procente peste media pe ţară“, consideră şefa IŞJ.

În urma celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat, care a avut loc la sfârşitul lunii august, Iaşul a obţinut un procentaj cu un grad de promovare bun în comparaţie cu restul judeţelor din ţară, fiind pe locul II, după Alba-Iulia, urmat de Cluj-Napo­ca. Cu toate acestea, niciunul din­tre candidaţii care s-au prezentat la probe nu a obţinut media gene­rală peste 9.

„Consemnăm un suc­ces destul de important, vorbim de un procentaj de 34,15 %, cu 10 procente peste media pe ţară, care este 24,1%. O creştere consistentă faţă de anii anteriori, tot la etapa aceasta din toamnă. Da­că anul trecut erau 8 procente în plus, iată că anul acesta sunt 10. Notele mari sunt mai puţine, nu avem medii generale de 10 şi nici între 9 şi 9,99, dar avem 23 de candidaţi cu media generală între 8 şi 8,99, ceea ce denotă şi existenţa unor copii buni, majo­ri­tatea au obţinut note între 6 şi 7. Presupunem că de pe segmen­tul candidaţilor cu note cuprin­se între 5 şi 5,99 vor veni multe contestaţii, şi nu ne mai punem problema măririi de notă, miza nu este cea a notelor mari, ci a notelor de trecere. Nivelul de pre­gătire la un examen este dată de promoţia curentă, restul sunt elemente de balast, astfel că este important să vedem şi câţi candidaţi sunt din promoţia curen­tă“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar în cadrul Inspec­to­ratului Şcolar Judeţean Iaşi.

La noi în judeţ s-au înscris 1.600 de candidaţi, majoritatea căzuţi la prima sesiune din acest an ori în sesiunile din anii trecuţi. Alţi can­didaţi au avut corigenţe pe vară, şi nu au putut susţine bacalaureatul din iunie, însă există şi cazuri în care candidaţii au predat foaia albă, lăsându-se căzuţi, deoarece şi-au dat seama că nu pot lua nota pe care şi-o doresc, iar aici ne re­ferim la note peste 9. Un astfel de caz este şi Mădălina Pârlog de la Liceul Waldorf, care ne-a po­vestit în ziua în care a dat proba obligatorie că s-a lăsat căzută în vară la istorie, deoarece îşi doreş­te notă foarte mare, iar în prima sesiune nu a fost sigură pe su­biecte şi a vrut nota 1. Aceasta se află în capul listei cu rezultatele afişate ieri, fiind candidatul cu cea mai mare medie din această se­siu­ne.
Ea a obţinut nota 8,40 la română, 8,85 la istorie şi 9,50 la sociologie, având o medie genera­lă de 8,91, foarte aproape de me­dia pe care şi-a dorit-o.

Absol­ven­ţii nemulţumiţi şi-au putut depu­ne în cursul zilei de ieri contesta­ţii­le, iar rezultatele finale se vor afişa pe 4 septembrie.
 

Comentarii