A doua prelevare făcută la Iaşi fără sprijin de la Bucureşti

joi, 10 septembrie 2015, 01:54
1 MIN
 A doua prelevare făcută la Iaşi fără sprijin de la Bucureşti

Echipa Centrului Regional de Transplant de la Iaşi (CRTS) a efectuat cea de-a doua prelevare de organe fără sprijinul medicilor bucureşteni. Doctorii ieşeni au realizat operaţiunea în noaptea de marţi spre miercuri, prelevând de la un bărbat aflat în moarte cerebrală os tendinos, piele, corneea, ficatul şi rinichii.  

 

La Iaşi au rămas însă doar corneele şi un rinichi, celelalte organe fiind preluate pentru a fi transplantate în centrele medicale din Capitală. „Persoana de la care s-a prelevat era un bărbat de 63 de ani care suferise un accident vascular cerebral şi care a fost declarat în moarte cerebrală de neurochirurgi. Familia bărbatului şi-a dat acordul şi s-au prelevat rinichi, ficat, cornee, ca de obicei, dar şi piele şi os”, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonatorul CRTS.
 
Medicul din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” a mai precizat că prelevarea de organe realizată miercuri dimineaţa a fost cea de-a noua realizată la Iaşi anul acesta, centrul efectuând încă două în alte spitale din zona Moldova. Cu toate acestea, medicii au identificat anul acesta 19 posibili donatori, însă, dacă în unele cazuri familia a refuzat să doneze organele celui drag aflat în moarte cerebrală, în alte cazuri investigaţiile au demonstrat că persoana suferea de diferite afecţiuni incompatibile cu prelevarea şi transplantarea organelor. „În comparaţie, anul trecut am efectuat 8 prelevări în Iaşi şi alte 7 în spitalele din regiune”, a mai explicat coordonatoarea CRTS. Conform şefului Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon”, transplantul de cornee încă nu a fost efectuat şi va fi realizat vineri, după selecţia pacienţilor compatibili.
 

 

Comentarii