A doua victimă de la Iaşi, tot elev, din acelaşi motiv: Ucişi de mania pentru selfie

marți, 06 iunie 2017, 01:50
6 MIN
 A doua victimă de la Iaşi, tot elev, din acelaşi motiv: Ucişi de mania pentru selfie

Dorinţa tot mai frecventă în rândul adolescenţilor de a face un „selfie“ în locuri periculoase mai face o victimă la Iaşi. Un elev de 17 ani din Iaşi a murit ieri-noapte în timp ce încerca să-şi facă singur o fotografie pe un pod rulant, în curtea Technosteel LBR, în spatele Carrefour Felicia. El s-a electrocutat şi a căzut de la 8 metri pe beton. Colegul său s-a electrocutat când încerca să-l salveze, fiind acum internat în spital. Acum exact doi ani, o tragedie identică, produsă din aceeaşi dorinţă de a face un selfie, s-a produs în Manta Roşie pe un vagon de tren: o elevă de 18 ani murea tot electrocutată. De unde vine această dorinţă ucigaşă?

Tragedie în curtea unei firme din Iaşi, ieri-noapte. Un elev în vârstă de 17 ani a murit duminică seara, iar un alt tânăr în vârstă de 18 ani este internat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu arsuri pe ambele mâini, după ce ambii au căzut de pe un pod rulant, în încercarea de a-şi face poze cu telefonul. Cei doi au intrat în curtea unei firme din zona industrială, în zona Baza 3 (Techno­steel LBR, în spatele complexului Felicia), au escaladat un gard şi s-au urcat într-o macara tip pod rulant folosită la ridicarea şi transportul materialelor de construcţii în incintă, utilaj care funcţionează pe bază de curent electric şi care, din cauză că nu transportă persoane, ci materiale, are la înălţime şi fire electrice ne­izolate.

A căzut de la 8 metri

Primul s-a urcat elevul în vârstă de 17 ani, iar când a ajuns sus, acesta s-a curentat şi, ulterior, a căzut de la înălţime, izbindu-se violent de sol. Iniţial, cel de-al doilea tânăr s-a urcat pe nişte schele în încercarea de a-l ajuta pe colegul său, care se pare că a strigat, iar când a ajuns şi el sus, a observat că primul s-a curentat, şi a încercat să îl ajute, curentându-se şi el, în timp ce colegul său a căzut. După ce a coborât, deşi rănit şi el, a încercat să îi acorde primul ajutor celuilalt, însă nu a mai avut ce face nici el şi nici medicii urgentişti ajunşi la faţa locului. „Cei doi s-au deplasat în fosta zonă industrială a Iaşului, cu intenţia de a se urca pe sche­lele unei clădiri, pentru a-şi face selfie. În aceste împrejurări, ei au ajuns în zona de garare tre­nuri a staţiei CF Socola, care se învecinează în partea dinspre sud cu o zonă împrejmuită apar­ţinând unei societăţi comerciale. Cei doi au observat într-un pe­rimetru împrejmuit un turn de apă, şi o macara electrică portabilă pentru încărcare – des­căr­care materiale cu greutate (pod rulant, n.r.), şi au decis să es­caladeze gardul din beton aflat în apropiere şi să urce cu macaraua electrică portabilă. Primul a urcat băiatul din municipiul Iaşi (cel electrocutat mortal, n.r.), a fost urmat de către ce­lălalt (elev în Iaşi cu domiciliul în Popeşti, n.r.) pe un schelet me­talic pentru a ajunge în par­tea de sus a macaralei, respectiv o distanţă de zece metri de sol, pentru a face selfie. În momentul în care a atins partea de sus a macaralei electrice, care ar fi fost alimentată cu curent electric la o tensiune de 380 de volţi, s-ar fi electrocutat la unul dintre cablurile care alimentau macaraua, fapt care a determinat că­derea sa pe beton, de la o înăl­ţime de aproximativ opt metri. A rămas inconştient, iar al doilea băiat ar fi încercat să îi acorde primul ajutor. În acest caz a fost dispusă necropsia şi s-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Societatea comercială era prevăzută cu pază umană, erau patru paznici la momentul respectiv, care au declarat că nu au observat cei doi elevi pătrun­zând în interiorul societăţii comerciale“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi.

Cum s-a curentat al doilea

La faţa locului a intervenit un echipaj medical de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi şi unul de la SMURD. Echipajul tip C2 cu medic al SAJ a fost solicitat în jurul orei 20.05, pentru un bărbat electrocutat. Deşi au fost iniţiate manevrele de resuscitare, acesta nu a supravieţuit din cauza politraumatismelor suferite atât prin electrocutare, cât şi în urma căderii de la o înălţime de opt metri. „Ajuns la locul solicitării, echipajul a găsit un băiat în stop cardio-respirator, s-au început manevrele de resuscitare, care însă nu au avut un răspuns pozitiv. După 30 de minute, a fost declarat decesul“, a precizat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. Cel de-al doilea băiat, în vârstă de 18 ani, a avut să îl ajute pe celălalt, însă s-a prins cu mâna de o bară, fiind policontuzionat prin electrocuţie. Acesta a fost preluat de un echipaj SMURD şi dus la Unitatea de Primire Ur­genţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“. Medicii spun că starea lui este, pentru moment, stabilă. „Victima prezenta o excoriaţie palmară stânga, o plagă contuză în regiunea occipitală. Acum se află internat la Chirurgie Plastică, are arsuri la nivelul mâinilor, momentan este stabil. Pot apărea şi complicaţii cardiace sau renale în urma electrocuţiei, însă să spe­răm că va fi bine“, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

 O altă elevă de liceu electrocutată în timp ce îşi făcea un selfie periculos, în zona Manta Roşie, în urmă cu 2 ani

Nu este prima dată când la Iaşi are loc o astfel de tragedie, când un tânăr îşi pierde viaţa în încercarea de a-şi face o poză într-un loc periculos. Acum doi ani, două tinere basarabence eleve la Liceul „Miron Costin“ din Iaşi s-au urcat pe un vagon de tren aflat în zona Manta Roşie pentru a-şi face o poză, însă s-au electrocutat de la linia de înaltă tensiune ce alimentează locomotivele. Una dintre acestea, Anna Ursu, în vârstă de 18 ani, deşi a fost transportată de urgenţă la Spitalul de Arşi din Bucureşti, nu a mai putut fi salvată, suferind arsuri peste 50% din suprafaţa corporală. Anna era elevă a Liceului „Miron Costin“ şi era alintată de colegi, profesori şi cunoştinţe cu numele „Detka“.

Cealaltă fată, în vârstă de 17 ani, prezenta arsuri de gradul I şi II, pe 10% din suprafaţa corpului, şi a fost internată la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi. În urma cercetărilor efectuate la acea vreme, s-a stabilit că fetele au fost electrocutate cu un arc electric de 27.000 de volţi. Una dintre fete, cea care a decedat, a luat efectiv foc, iar cealaltă a fost aruncată jos. Un trecător care se afla în zonă s-a urcat pe vagon şi a stins hainele fetei, care ardeau.

Reprezentanţii CFR au mai precizat atunci că reţeaua de înaltă tensiune nu pune viaţa în pericol atât timp cât oamenii circulă la nivelul solului, la distanţă de cablul alimentat cu tensiune. Atunci când te urci pe tren, chiar şi fără să atingi cablul, tensiunea de 27.000 de volţi este atât de mare, încât se formează un arc electric, un fel de fulger care străbate corpul, pornind de la cablu, prin aerul care nu mai poate izola, prin corp şi mai apoi prin tren până la pământ. (Andrei DÎSCA, Mădălina OLARIU) 

Comentarii