FILIT debutează astăzi în forţă

A început FILIT. Peste 200 de profesionişti ai cărţii iau cu asalt Iaşul

miercuri, 23 octombrie 2013, 01:50
4 MIN
 A început FILIT. Peste 200 de profesionişti ai cărţii iau cu asalt Iaşul

Banca Naţională a anunţat că vrea să devină principalul susţinător permanent al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT).

Peste 200 de profesionişti ai cărţii, atât din ţară, cât şi din străinătate – scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, distribuitori de carte şi manageri culturali – au luat cu asalt Iaşul. Miercuri a debutat Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), un eveniment menit să aşeze oraşul gazdă pe harta capitalelor europene ale culturii şi care aspiră la titlul de cel mai important festival literar din Europa de Est. Totodată, sunt aşteptaţi la Iaşi – în calitate de oaspeţi – ministrul Culturii, Daniel Barbu, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale. Recepţia de deschidere a FILIT este oferită de Banca Naţională, care a anunţat că doreşte să devină principalul susţinător permanent al manifestării.

„Iaşul s-a trezit în sfârşit la viaţă“

„Îmi doresc ca FILIT să devină poate cea mai mare bucurie pe care să o putem aduce ieşenilor, românilor şi tuturor celor din afara ţării noastre care aleg acest moment şi acest motiv pentru a veni în România, pentru a ne cunoaşte şi a fi alături de noi“, a subliniat Cristian Adomniţei, preşedintele CJ, înainte de lansarea evenimentului. Deschiderea festivă a manifestării literare va fi marcată de la ora 19, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“, cu un salut adresat invitaţilor. De la ora 20, va fi pus în scenă spectacolul „Indiile Galante“, în regia lui Andrei Şerban. „Sunt foarte mândră şi foarte fericită că acest festival este aici şi că «Indiile galante» vor fi vizionate de aceşti distinşi oaspeţi pe care îi vom avea alături de noi. Este cel mai premiat şi considerat cel mai bun spectacol de operă din România“, a punctat Beatrice Rancea, managerul Operei. Partener al FILIT este şi Filarmonica de Stat din oraş, care o aduce pe scenă pe cunoscuta pianistă Raluca Ştirbăţ. Bujor Prelipcean, directorul instituţiei, a ţinut să precizeze că, pentru prima oară, crede cu adevărat în şansa Iaşului de a deveni capitală europeană a culturii. „Iaşul nu a mai trăit aşa ceva, Iaşul s-a trezit în sfârşit la viaţă. Preţuiesc acum acest festival poate chiar mai mult decât tot ceea ce s-a întâmplat la Festivalul «Enescu». Este o sărbătoare în care cartea îşi dă mâna cu Opera, cu Filarmonica, cu muzica. Această îmbinare minunată a artelor cred că este extrem de benefică pentru noi toţi“, afirmă Prelipcean.

Nişa câştigătoare

Un punct forte în cadrul FILIT este organizarea Salonului de Carte „Bookfest“, ce va avea loc între 25 şi 27 octombrie, în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii „Al.I. Cuza“. Iubitorii de lectură se vor bucura de reduceri substanţiale la aproape 30.000 de volume expuse la prima ediţie a târgului. Mai mult, organizatorii „Bookfest“ oferă publicului ieşean o adevărată sinergie de evenimente culturale, de la cinematograf de artă la concert de cvartet de coarde şi lansări de volume. „Faptul că FILIT şi Bookfest şi-au dat mâna este încununarea reţetei aproape perfecte pe care aţi reuşit să o faceţi prin demararea acestui proiect. Iaşul are acum posibilitatea strategică de a-şi găsi locul pe care şi-l tot căuta de decenii pe harta culturală a României. În toate celelalte mari oraşe cu pretenţii avem film, muzică, teatru. Literatura, cartea au fost lăsate mai la urmă. Iaşul a găsit această nişă şi o exploatează foarte bine“, a punctat Mihai Mitrică, director executiv al Asociaţiei Editorilor din România. Un element important din festival este şi Casa FILIT, unde vor fi găzduite întâlniri-eveniment cu marii autori străini şi români. În fiecare zi de festival, ieşenii pot asista la lecturi publice, dezbateri sau pot lua autografe de la scriitorii preferaţi. „Avem patru poli importanţi ai Festivalului: „Bookfest“, modulul pedagogic – întâlnirile autorilor cu elevii, liceenii şi studenţii, serile FILIT la Teatrul Naţional şi evenimentele de la Casa FILIT – un sistem pavilionar din faţa Palatului Culturii, de aproape 800 de metri pătraţi, în care vor fi lucruri extraordinare“, remarcă Dan Lungu, director al manifestării. FILIT debutează astăzi, de la ora 11, cu o serie de întâlniri între elevi, studenţi şi scriitori. De asemenea, de la ora 15, Colegiul Naţional va găzdui o întâlnire între profesorii de limba română şi de limbi străine cu traducători consacraţi. La Casa FILIT sunt aşteptaţi Petru Cimpoeşu, Jan Koneffke, Cristian Teodorescu, George D. Stănciulescu, Filip Florian, Attila Bartis şi Ioana Pârvulescu. Seara se încheie cu spectacolul de operă-balet „Indiile galante“.

Comentarii