Absolvenţii care au luat cu 10 examenele naţionale au primit bani de la Guvern

miercuri, 16 iulie 2014, 01:58
4 MIN
 Absolvenţii care au luat cu 10 examenele naţionale au primit bani de la Guvern

În cadrul festivităţii de premiere a celor 32 de elevi care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională şi examenul de bacalaureat, premiere care a avut loc ieri la Inspectoratul Şcolar Judeţean, a avut loc şi o videoconferinţă cu Ministerul Educaţiei.

Reprezentanţii acestuia în frunte cu ministrul Remus Pricopie au ţinut să-i felicite pe elevii ieşeni pentru rezultatele bune şi le-a înmânat prin intermediul reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean diplome şi premii în bani.

„Sunt 106 elevi pe ţară care au obţinut media 10 la examenul de bacalaureat, plus încă doi elevi din Timişoara care au obţinut punctaj maxim la bac-ul susţinut în limba germană. Am decis să-i premiem şi pe ei. La Evaluarea Naţională mai sunt 224 de elevi pe ţară care au obţinut 10, în total ne putem mândri cu un număr de 330 de elevi de 10, aceştia vor primi premii în bani iar diplomele sunt semnate şi de premierul Ponta“, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, în cadrul videoconferinţei cu toate judeţele din ţară.

La Evaluarea Naţională, Iaşul se află pe locul trei la numărul de note de 10. Pe primul loc se află Brăila, cu 24 de elevi absolvenţi de clasa a VIII-a care au obţinut media maximă, pe locul al doilea se află Clujul, cu 20 de elevi, Iaşi cu 18, iar pe locul patru Suceava cu 14 elevi.

La examenul de bacalaureat însă, Iaşul este fruntea ţării, aflându-se pe primul loc cu 14 medii de 10, pe locul doi se află Craiova cu 12 medii de 10, pe locul trei Cluj cu 10 medii de 10, iar pe locul patru Brăila, cu 8 medii de 10.

„Această întâlnire este simbolică, ea arată că valoarea trebuie să genereze valoare. Nu este o întâmplare de moment, este vorba de consecvenţă, iar Iaşul face performanţă în educaţie. Ne străduim să o menţinem şi prin rezultatele la olimpiade, şi la concursurile şcolare. Bacalaureatul este un examen mai complex, rezultatele bune dovedesc că există performanţă, iar comunitatea apreciază şi susţine, elevii au fost premiaţi zilele trecute şi de către Primăria Municipiului Iaşi. Este o istorie neîntreruptă, cei mai mulţi din cei care au obţinut 10 la bacalaureat vor merge la universităţi din Marea Britanie, universităţi la care de altfel au şi fost acceptaţi. Pleacă din păcate şi spun aşa pentru că este o pierdere pentru România, însă ei vor fi ambasadorii învăţământului românesc peste hotare“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Toţi absolvenţii de gimnaziu rămân la şcolile care i-au format

Trebuie să mai menţionăm că pe lângă acest clasament mai există şapte judeţe unde s-au obţinut minimum patru medii de 10, în Dâmboviţa sunt 7 tineri care au luat media 10 la bac, în Olt sunt 8 copii, în Argeş şi Călăraş câte cinci elevi, iar în Suceava, Bacău şi Vaslui câte 4 elevi cu media maximă la examenul de maturitate.

„Treptat, am asistat la o seriozitate tot mai mare indiferent dacă examenul este susţinut la o şcoală din centrul oraşului ori la una din capătul judeţului. Rezultatele elevilor sunt extrem de importante şi vin în cadrul unei colaborări dintre şcoala performantă care asigură o atmosferă de studiu, părinţii care oferă acasă această atmosferă şi acel ceva nativ, pe care îl are copilul. Momentul de azi vine ca o recunoaştere, diplomele şi sumele de bani dovedesc că performanţa trebuie răsplătită“, a mai adăugat Camelia Gavrilă.

Întrebaţi pe rând viitorii studenţi unde vor să dea mai departe, din cei 14 absolvenţi, patru vor pleca în străinătate la studii, unul doreşte să dea la Facultatea de Drept la Iaşi, o tânără va pleca la Bucureşti la Universitate, iar restul doresc să intre la Universitatea de Medicină din Iaşi.

Elevii absolvenţi de clasa a VIII-a însă spun că vor rămâne fiecare la liceu în cadrul şcolii care i-a format, iar aici vorbim de liceele de elită ale Iaşului.

„Anii de gimnaziu au constituit o perioadă extraordinară care m-a făcut mai responsabil, mai matur şi m-a pregătit pentru examenul  pe care l-am susţinut, iar notele obţinute sunt rezultatul orelor de studiu din cei 4 ani petrecuţi la Colegiul Naţional Emil Racoviţă“, a spus Iordan Alexandru Ioan, unul dintre elevii premiaţi.

Conform unui comunicat emis de Biroul de Presă al Ministerului Educaţiei Naţionale, Guvernul României a adoptat în şedinţa de miercuri, 9 iulie, Hotărârea de Guvern prin care se acordă premii în bani tuturor absolvenţilor de clasa a VIII-a şi de clasa a XII-a, care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională 2014, respectiv la Bacalaureat 2014. Este al doilea an când Guvernul României onorează performanţa elevilor români la examenele naţionale, spre deosebire de anul 2013, când au fost premiaţi doar absolvenţii care au obţinut media 10 la Bacalaureat.

„Premiile au constat în diplome oferite atât de Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi bani, câte 2.000 de lei pentru fiecare absolvent de clasa a VIII-a şi 3.000 de lei pentru fiecare absolvent de clasa a XII-a“, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. La eveniment au participat atât părinţii elevilor, cât şi directorii liceelor în care au învăţat elevii premiaţi.

Comentarii