Aeroportul din Iaşi vine pe urmele celui din Timişoara

vineri, 10 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Aeroportul din Iaşi vine pe urmele celui din Timişoara

Anul trecut am avut 882.600 de pasageri faţă de 1,16 milioane, cât a avut aerogara din Banat. Suntem pe locul 4 pe ţară, pe primele două locuri find Otopeni (11 milioane) şi „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca (1,9 milioane).

Aeroportul ieşean şi-a consolidat poziţia a patra în topul aerogărilor din România, clasându-se al treilea între aeroporturile din provincie. Conform datelor oficiale de trafic transmise de aeroporturi, anul trecut au tranzitat aerogara ieşeană 882.600 de pasageri. Cifra reprezintă aproape dublul celorlalte două aeroporturi din Moldova, Bacău şi Suceava, care au avut respectiv 415.000 şi 57.200 de pasageri. Aeroportul sucevean a fost însă închis mult timp pentru lucrări de modernizare a pistei, iar cel din Bacău abia a reintrat în regimul normal de exploatare, tot după astfel de lucrări. În medie, fiecare aeronavă a decolat sau aterizat pe aeroportul ieşean cu 85 de pasageri la bord. „Bacăul va rămâne probabil şi în acest an cam la aceleaşi valori de trafic, poate uşor în creştere. Nu au anunţat curse noi pentru 2017. La Suceava s-a reînceput operarea abia în toamnă, deci cifrele lor reflectă doar câteva luni. Au anunţat şi curse noi. E greu să estimăm de acum, dar probabil va avea anul acesta aproximativ 150.000 de pasageri“, a apreciat directorul Aeroportului, Alexandru Anghel.

Cel mai tranzitat aeroport din ţară a fost Oto­peni, unde s-au înregistrat 11 milioane de pasageri, dublu faţă de toate celelalte aeroporturi din ţară, însumate. Aeroportul „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca a avut 1,9 milioane de pasageri, iar „Traian Vuia“ din Timişoara, 1,16 milioane de pasageri. Aeroportul Iaşi şi-a fixat pentru acest an o ţintă de trafic de 1,2 milioane de pasageri. „Este o estimare în funcţie de cursele existente şi de cele care urmează să intre în operare în acest an, dar sunt mulţi factori care pot influenţa rezultatul final. Noi estimăm 1,2 milioane de pasageri, un milion îl facem sigur, iar bugetul îl construim pe 900.000, adică pe cifrele existente acum. Important este să ne continuăm creşterea“, a precizat Anghel. Deşi al patrulea ca număr de pasageri, aeroportul ieşean s-a clasat abia al şaselea ca număr de mişcări ale aeronavelor, fiind depăşit şi de Băneasa şi Tuzla. Aero­dromul constănţean este singurul din ţară care mai foloseşte o pistă de iarbă. Totuşi, Aeroportul Tuzla a înregistrat 22.000 de mişcări de aeronave, faţă de 10.300 la Iaşi. „Tuzla este un caz special. El este folosit de aeronave utilitare, de avioane foarte uşoare. Au şi şcoală de pilotaj, deci se pot efectua şi zece mişcări cu aceeaşi aeronavă într-o singură zi. Noi suntem aeroport comercial, un aerodrom utilitar. Nici nu mai înregistrăm astfel de zboruri“, a explicat directorul aeroportului. 

Comentarii