N

Ancheta accidentului aviatic de la Scânteia: Prăbuşire după cascadoriile pilotului

N

vineri, 25 aprilie 2014, 01:50
2 MIN
 Ancheta accidentului aviatic de la Scânteia: Prăbuşire după cascadoriile pilotului

\N

Punct final în ancheta privind accidentul aviatic din vara anului trecut de la Scânteia, soldat cu moartea a două persoane. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au clasat ieri dosarul după ce, în urma verificărilor, s-a constatat că responsabil de producerea tragediei este pilotul aeronavei. Cristian Costel Botezatu, de 33 de ani, a murit imediat după prăbuşire.

Potrivit soluţiei de clasare a cauzei în care s-au făcut cercetări pentru infracţiunea de ucidere din culpă, motivul producerii accidentului a fost reprezentat de “încercarea pilotului de a efectua o evoluţie spectaculoasă în faza de aterizare, fie datorită stilului personal de zbor, fie pentru a impresiona pasagerul”, după cum se arată în documentul procurorilor.

Concret, a relevat expertiza Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), pilotul motodeltaplanului ar fi “introdus aeronava într-o evoluţie limită”, depăşindu-se astfel posibilităţile vehiculului. Concret, motodeltaplanul ar fi fost adus la un unghi de înclinare de trei ori mai mare decât suporta caracteristicile sale tehnice. “Se observă că indiferent de cauza care a dus la intrarea în picaj a aeronavei, ajungerea în acest punct se datorează pilotului”, au concluzionat specialiştii.

Aceştia au mai descoperit că Cristian Costel Botezatu avea licenţă de zbor, însă nu avea dreptul de a zbura împreună cu un civil. De asemenea, se mai arată în soluţia de clasare a procurorilor, certificatul medical al pilotului era expirat.

În ceea ce priveşte orele premergătoare accidentului, anchetatorii ieşeni au aflat că Botezatu a decolat de pe un teren personal din Rebricea pe 16 iunie 2013, la ora 17.30. Ulterior, a aterizat pe un teren din Scânteia, având acceptul proprietarului. La ora 18.00, l-a îmbarcat ca pasager şi pe Andrei Mihăilă (33 de ani). După ce au survolat localitatea Scânteia mai multă vreme, în jurul orei 20.15, motodeltaplanul în care se aflau cei doi s-a prăbuşit. Potrivit procurorilor, Botezatu şi Mihăilă erau prieteni apropiaţi, cei doi mai efectuând zboruri de acest fel şi în trecut. Primul dintre ei avea o experienţă de pilotaj de 45 de ore de zbor.

Pilotul Cristian Botezatu era inginer de meserie şi a lăsat în urmă doi copii. La rândul său, Andrei Mihăilă a fost unul dintre cei şase fii ai preotului din Scânteia.

 

CITEȘTE ȘI:

Comentarii